Rust en reinheid in de ochtend? Dit zijn de belangrijkste tips voor een strak ochtendritueel
Snel opstaan, gymkleren bij elkaar zoeken en in de auto nog even een boterhammetje wegwerken: als je de dag gehaast begint, dan voel je je de rest van de dag opgejaagd. Kindercoach Nofar van Frank en lifecoach Irene Planken delen de belangrijkste tips voor een rustige ochtendroutine als de scholen weer beginnen.
Een beetje uitslapen, wat aanrommelen en laat ontbijten: in de vakantie komt het allemaal niet zo nauw. Maar op schooldagen is een vaste ochtendroutine toch wel handig, weet coach Irene Planken van de blog Tante Truus Kan Alles. ,,Als je ’s morgens drie keer tegen je kinderen moet zeggen dat ze zich aan moeten kleden en ondertussen de broodtrommeltjes aan het zoeken bent, dan word je daar gewoon chagrijnig van. Dat is geen fijn begin van de dag. Niet voor je kinderen, maar ook niet voor jezelf als ouder.”
Breng de kinderen in de laatste vakantieweek weer op de reguliere tijd naar bed, zodat ze alvast een beetje kunnen wennen aan het schoolritme. ,,En loop in diezelfde week de schoolspullen na’’, tipt de coach. ,,Passen de gymkleren nog? Zijn de broodtrommeltjes nog goed?” Bespreek ook met je kinderen dat de school bijna weer begint, zodat het einde van de vakantie niet als een verrassing komt.
Een schema biedt houvast
Voor kleine kinderen of kinderen die wat chaotischer zijn, kan het helpen om een schema te maken, tipt de Haarlemse Nofar van Frank, kindercoach en psycholoog bij Van Frank Coaching. ,,Bespreek samen wat er in de ochtend moet gebeuren, zoals aankleden, ontbijten en tanden poetsen. Bedenk een handige volgorde en maak een schema, zodat voor kinderen duidelijk is wat er van ze verwacht wordt. Dat voorkomt stress en discussie in de ochtend.”
Ik zet vast de borden op tafel, leg de broodtrommels klaar en zoek de gymspullen op. Dat zijn kleine dingen, maar bij elkaar opgeteld bespaar je zo veel tijd en onrust
Bereid de avond voor een schooldag zo veel mogelijk voor. Zo laat Planken haar kinderen in de avond kiezen uit twee setjes kleding voor de volgende dag. Ook haar eigen kleding legt ze vast klaar. ,,En ik zet alvast de borden op tafel, leg de broodtrommels klaar en zoek de gymspullen op, zodat we in de ochtend nergens naar hoeven te zoeken. Dat zijn allemaal kleine dingen, maar bij elkaar opgeteld bespaar je daarmee veel tijd en onrust.”
Vergeet ook jezelf niet. ,,Niet alleen voor kinderen is het prettig om een schooldag rustig te beginnen, maar ook voor ouders is het fijn om uitgerust te gaan werken’’, vertelt Van Frank. Planken heeft zichzelf aangeleerd om iets eerder op te staan dan haar kinderen. ,,Ik ben geen ochtendmens, maar dat halfuurtje extra helpt echt. Even tijd voor mezelf, geen telefoon, geen kinderen. Ik hoef niet meteen ‘aan’ te staan, maar heb even een rustmomentje voordat de drukte losbarst.”
‘Mijn dochter kwam roze geschminkt in Mega Mindy-pak op school, net toen de schoolfotograaf zou komen. Lees de blunder van Monique op Kek Mama.
Improvisatietijd dankzij een noodtasje
Zorg voor een noodtasje voor als het nét even anders loopt. Van Frank heeft standaard zo’n tasje klaarliggen in de auto. ,,Daar zitten bijvoorbeeld doekjes in, reservekleertjes en een paar snacks, voor als het ontbijt er nog niet van gekomen is. Met kinderen kan het zomaar gebeuren dat ze in de ochtend bedenken: ‘O ja, de juf zei dat we vandaag verkleed mochten komen.’ Met een noodtasje heb je tijd om te improviseren.”
Is de ochtendroutine een gewoonte geworden? Voorkom dat je in een sleur raakt door er spanning in te bouwen, tipt de kindercoach. ,,Stel bijvoorbeeld Gekke Dinsdag in, een dag waarop je een figuurtje maakt van fruit of na schooltijd iets leuks gaat doen. Of stop een briefje in de broodtrommel met een lieve tekst, een mopje of een raadsel. Daar kunnen je kinderen zich op verheugen. ‘Wat zou er vandaag op het briefje staan?’ Zo wordt naar school gaan spannend en blijft de routine leuk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ontreddering, pijn, blijdschap: dit zijn de winnende geboortefoto’s van Ouders van Nu
Een uitgeputte, natte moeder en een baby’tje nog vol huidsmeer. Een vader met een gat in zijn sok die het maar nauwelijks beseft en een prachtige uitdrijving van een baby vol haar: om al die bijzondere bevallingsbeelden, professioneel én amateur, een podium te geven organiseert Ouders van Nu jaarlijks een geboortefotografiewedstrijd. Deze foto's hebben gewonnen. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Als je kind niet slaapt: 'Als ouder overleef je op stresshormonen, waardoor je nog vermoeider raakt’
Doorkomende tandjes, snotneuzen, verlatingsangst… Er zijn een heleboel redenen waarom kinderen ’s nachts niet kunnen slapen. Je kunt er als ouder op een gegeven moment behoorlijk door op je tandvlees lopen. Want als je kroost niet slaapt, dan slaap jij ook niet. Maar hoeveel slaap heb je als ouder nodig om te kunnen functioneren? Slaapcoach Mark Schadenberg legt uit: ,,Vaak zoekt een kind gewoon geborgenheid.” -
PREMIUM
Weer naar school: ‘Wees in eerste schoolweek niet te streng’
De eerste schooldag is altijd weer spannend. Hoe houd je het leuk voor je kind, en voor jezelf? Werk er in de laatste vakantieweek al een beetje naartoe, adviseert orthopedagoog Rosa Meuwese (38).
-
PREMIUM
Gynaecoloog: ‘Vrouwen hebben te rooskleurig beeld van slagingskansen ivf-behandeling’
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland voor het eerst zwanger worden, stijgt al sinds de jaren 70. Ze stellen hun kinderwens uit omdat ze er nog niet klaar voor zijn, of eerst andere dingen willen doen. Maar hun vruchtbaarheid groeit niet mee; vrouwen zijn nog net zo lang, of kort het is maar net hoe je het bekijkt, vruchtbaar als 1000 jaar geleden. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMVideo
Slechte ventilatie op scholen: ‘Kabinet speelt met gezondheid van leerlingen en leraren’
Vandaag beginnen de scholen weer in Noord-Nederland, maar onderwijsorganisaties en politici houden hun hart vast voor de gezondheid van de kinderen en leraren. Want in vele honderden schoolgebouwen is de luchtkwaliteit belabberd. Dus mag het kabinet niet langer op de handen blijven zitten, oordeelt het onderwijsveld.