‘Schudden is schaden’ en meer levensreddende tips bij verstikking van je baby
Het is de nachtmerrie van iedere ouder: het ene moment is je kind nog vrolijk aan het spelen, het volgende moment hapt het naar adem en lijkt het te stikken. Een consultatiebureau-arts, legt uit hoe je alert reageert.
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat is zeker zo als er kleine kinderen en dito stukjes speelgoed in de buurt zijn. Maar ook een nootje of een onschuldig stukje vlees of brood kunnen soms kwalijke gevolgen hebben en bijvoorbeeld tot verstikking leiden. Hoewel het aantal ongevallen met slechte afloop beperkt is, blijft snel reageren de boodschap.
Zolang je kindje geluid maakt betekent het dat de luchtwegen slechts gedeeltelijk belemmerd zijn
Hoe herken je verstikking?
Hoesten, een piepende ademhaling, paniek in de ogen. Het zijn allemaal symptomen die wijzen op verslikking en verstikking. Zolang je kindje geluid maakt betekent het dat de luchtwegen slechts gedeeltelijk belemmerd zijn. Bij volledige obstructie zal het snel het bewustzijn verliezen. Er is geen seconde te verliezen dus. Hoe je reageert, hangt af van de leeftijd van het kind.
Wat doe je bij verstikking?
A. Is het kind jonger dan 1 jaar?
1. Leg je baby met het hoofd naar beneden op je arm. Let erop dat het hoofd lager ligt dan de romp.
2. Klop 5 keer hard tussen de schouderbladeren.
3. Is het stukje er nog niet uit, draai je baby dan om. Druk nu 5 keer met 2 vingers op de borstkas. Dat is dezelfde beweging als bij een reanimatie van een baby.
4. Nog niet gelukt? Herhaal dan de 5 rugstoten en de 5 borststoten.
5. Blijft het stukje zitten of is het kindje intussen buiten bewustzijn, schakel dan onmiddellijk de hulpdiensten in en start reanimatie.
6. Ook wanneer het stukje verwijderd is, kun je het beste een dokter raadplegen.
B. Is het kind ouder dan 1 jaar?
De aanpak is dezelfde als bij een volwassene:
1. Klop 5 keer hard tussen de schouderbladeren.
2. Geen effect? Doe dan de Heimlich-greep: sta achter het kind, sla je armen om zijn/haar middel en bal je handen samen tot een vuist. Trek nu je vuisten hard naar binnen en omhoog, alsof je hem/haar op zou tillen. Doe dit maximaal 5 keer.
3. Is het probleem nog niet opgelost, geef dan afwisselend 5 rug- en 5 borststoten.
4. Schakel de hulpdiensten in als de luchtwegen nog steeds belemmerd zijn.
5. Ook als het stukje verwijderd is, kun je het beste bij de dokter langsgaan. Borststoten kunnen interne letsels en ribbreuken veroorzaken.
Wat moet je absoluut níet doen?
• In de keel grijpen. Als je het stukje in de keel van het kind ziet zitten, zal je misschien geneigd zijn om het er met je vingers uit te halen. Niet doen, want zo dreig je het verder in de luchtpijp te duwen.
• Schudden is schaden. De hersenen van jonge kinderen ‘wiebelen’ in de schedel. Als je hen gaat schudden, dan kan je een hersenletsel veroorzaken, met alle kwalijke gevolgen van dien.
Hoe verklein je het risico op verstikking?
• Blijf in de buurt als je kind eet of speelt. Dan zie je waar het mee bezig is en kun je ook makkelijk ingrijpen als het iets ‘gevaarlijks’ doet.
• Ruim op als er kleine kinderen in je huis komen. Legoblokjes, platte batterijen, dobbelstenen... Ze zijn niet bedoeld voor peuterhandjes.
• Respecteer het leeftijdsadvies op de verpakking van speelgoed. Als er kleinere onderdelen bij zitten, dan staat er vaak ‘niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar’ op. Hou je daaraan.
• Let extra goed op rond de leeftijd van 1 jaar. Rond hun eerste verjaardag ontwikkelen kinderen de pincetgreep en rapen ze elk kruimeltje, stofje of ander dingetje van de grond.
• Ken je kind. Het ene kind houdt al sneller op met dingen in de mond steken dan het andere. Het ene kind zal ook beter brokjes kunnen kauwen dan het andere. Een algemene richtlijn geven over wat wanneer toegelaten is, is dus moeilijk. Als ouder moet je vooral de ontwikkeling van je kind volgen.
• Volg het advies in het Groeiboekje als het over voeding gaat. Vaste voeding introduceer je ten vroegste vanaf 4 maanden. Broodkorstjes kunnen vanaf 7 maanden.
• Geef zeker geen nootjes aan kinderen jonger dan 4 jaar.
Water, giftige stoffen, een hondenbeet: wees je als ouder bewust van deze vijf gevaren voor kinderen. Ouders van Nu zette ze op een rijtje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Brabantse Monique moest verslaafde zoon uit huis zetten: ‘Laat je naaste liefdevol los’
SCHAIJK - Een grote houten tafel met stoelen eromheen. Een brandend kaarsje dat licht biedt in donkere tijden. Een grote kan water met glazen. Meer is er, zo op het oog, ook niet nodig voor een nieuwe meeting van naasten van drugsverslaafden. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Snel zwanger worden? Wat je wel (en vooral niet) moet doen
Kinderwens? Dan word je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zwanger. Binnen één jaar zwanger raken is volgens gynaecoloog Maddy Smeets ‘snel’. Wat kun je zelf doen om het proces te versnellen? -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUMvideo
Paul en Ruud uit Den Bosch helpen ‘roze koppels’ met een kinderwens
DEN BOSCH - Paul van den Berg en Ruud Leijten uit Den Bosch zijn hartstikke gelukkig met elkaar en willen graag een kind. Maar dat is voor een homostel makkelijker gezegd dan gedaan. Met hun verhaal en de website site Papaplan.nl hopen ze andere stellen in dezelfde situatie te helpen.
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
-
-
Mijn bevalling
Anouska (40) was tegelijk zwanger met beste vriendin: ‘Mijn baby leeft, haar baby is dood’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Anouska beviel van een zoon, de dochter van haar vriendin overleed drie weken later. -
PREMIUM
'Onze zoons zijn hoogsensitief, hebben tics én veel talent voor ballet’
Christophe en Magali ruilden Oostende in voor Antwerpen zodat hun zonen naar de Koninklijke Balletschool zouden kunnen gaan. Daar bloeien Mathéo en Raphaël op en vormt hun hoogsensitiviteit geen probleem. ,,Raphaël kan niet goed tegen drukte en Mathéo heeft tics, een gevolg van de aanslagen in Nice die we van dichtbij meemaakten.”