Stress op het kinderdagverblijf: ‘Je baby het eerste jaar thuis laten blijven is het beste’
Bij iedereen stijgt het het stresshormoon, cortisol, zodra je 's ochtends wakker wordt. Maar bij baby's die naar een kinderdagverblijf gaan, blijft het hormoon gedurende de dag gemiddeld hoger dan wanneer ze thuis zijn. Sanne de Vet deed onderzoek en concludeerde: baby’s onder de 1 jaar die naar de kinderdagverblijf gaan én hun bezorgde ouders, verdienen extra zorg en aandacht.
In Nederland maken momenteel ongeveer 353.000 gezinnen gebruik van opvang in kinderdagverblijven voor 0- tot 4-jarige kinderen. De kwaliteit van de kinderopvang is veelvuldig onderzocht en de algemene kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang is gemiddeld tot goed, weet Sanne de Vet.
Ze was promovenda bij de programmagroep Opvoeding & Ontwikkeling van de Universiteit Leiden, en deed onderzoek naar stress bij jonge kinderen – met speciale aandacht voor baby’s en hun ouders tijdens de start op het kinderdagverblijf. De Vet werkt inmiddels als onderzoeker bij kinderopvangorganisatie Partou.
Arme baby’s. Thuishouden dan maar?
,,We concludeerden dat jonge baby’s pas weer helemaal tot rust kwamen als ze thuis waren - dus als het een optie is en ouders willen het, is het eerste jaar thuisblijven inderdaad de manier om stress te verminderen. Maar de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland is goed; dat moeten we niet vergeten. En met onze huidige verlofregeling is het vaak helemaal geen optie om een kindje het eerste jaar thuis te houden en niet te werken.”
Stress wil je in het begin van het leven het liefst zo laag mogelijk houden
Wat doen baby’s op een kinderdagverblijf? Klopt het beeld van baby’s die alleen maar op hun rug liggen te wachten tot ze worden opgehaald?
,,De insteek van elk kinderdagverblijf is natuurlijk dat het een fijne plek is voor iedereen. Heel jonge baby’s zijn nog voornamelijk bezig met het opbouwen van een band met hun ouders of verzorgers. Dat kan ook met de pedagogisch medewerker, maar dan moet die wel de tijd hebben en vast op de groep staan.
Er zijn wel verschillen tussen kinderdagverblijven: op de ene locatie worden baby’s veel gestimuleerd in hun ontwikkeling en op andere locaties gebeurt dit minder en liggen baby’s veel rond te kijken.”
Hoe erg is een gestreste baby?
,,We onderzochten de mate van stress door het cortisol te meten in hun speeksel. We vonden geen chronische, extreme stress; daarbij moet je denken aan heel extreme omstandigheden en dat is een kinderdagverblijf niet. Extreme stress kan leiden tot trauma en dat uit zich in gedrag, psychische klachten, het heeft effect op verschillende hersengebieden. D
aar gaat deze studie niet over, en dat hebben we niet gevonden. Stress hoort bij het leven, ons lichaam heeft het ook nodig. Toch denken we aan kleine interventies die stress bij heel jonge baby’s op het dagverblijf kunnen verminderen. Stress wil je in het begin van het leven het liefst zo laag mogelijk houden.”
In veel landen is het eerste jaar thuisblijven al langer de norm, waar we hier in Nederland kinderen vaak noodgedwongen met drie maanden al naar een kinderdagverblijf brengen
Hoe kunnen we de stress op een kinderdagverblijf laag houden?
,,Het begint met een kinderdagverblijf kiezen waarbij je je goed voelt, en niet de eerste de beste om de hoek. Misschien is dat nu met deze krapte een luxe, maar hopelijk normaliseert die situatie snel. We hebben gekeken naar het wenproces, en hoe ouders dat beleven.
Ook zij ervaren stress in de beginperiode; ze zien er tegenop, komen net uit hun verlof, hebben in hun achterhoofd dat hun kindje er niet zo veel aan heeft dat eerste jaar. Als ouders stress ervaren, heeft dat ook weerslag op hun kinderen, en andersom. Als ouders gestrest zijn, zijn ze soms minder afgestemd op hun kind, en minder sensitief.”
,,Het zou goed zijn als pedagogisch medewerkers hier aandacht voor hebben, en baby’s wat vaker kortere momenten te laten wennen en extra op kinderen te letten tijdens mogelijk stressvolle momenten gedurende de dag op het kinderdagverblijf. Het zijn vaak twee gescheiden werelden, maar je hebt allebei de zorg om het kindje, en overleggen is geen slecht idee.”
Wat kun je als ouder nog meer doen?
,,Geef aan bij het kinderdagverblijf waar je tegenop ziet. Deel de troosttechnieken en routines die je zelf als ouder gebruikt en hebt. Vraag of je er nog een tijdje bij mag zitten op de groep, al vinden medewerkers dat niet altijd handig. Dat hoeft niet prominent in het midden, maar ga even met je kind in een hoekje zitten.
Vraag of je mag bellen, of zij jou willen bellen, en maak afspraken over updates via de ouderapp. Sommige kinderdagverblijven laten moeders borstvoeding geven op de groep, vraag daar ook naar als je dat graag wil.
We weten dat één vorm van opvang kiezen het beste is; ga dus niet voor de ene dag oma, dan weer een andere oma, een gastouder en een dagje naar de buurvrouw
Zou je een gastouder of vaste oppas aanraden?
,,Als je stress zo veel mogelijk wil vermijden is dat voor het eerste jaar inderdaad een optie. Maar wat als de gastouder ziek is, of toch geen stabiele optie blijkt te zijn? We weten uit de wetenschap dat één vorm van opvang kiezen het beste is; ga dus niet voor de ene dag oma, dan weer een oma, een gastouder, en een dagje naar de buurvrouw.”
Is je onderzoek ook een pleidooi naar beleidsmakers?
,,Niet direct! Wat zij met de kennis doen is aan hen. We zien dat Nederland in vergelijking met omringende landen achterblijft in een ruime verlofregeling. In veel landen is het eerste jaar thuisblijven al langer de norm, waar we hier in Nederland kinderen vaak noodgedwongen met drie maanden al naar een kinderdagverblijf brengen. Het zou mooi zijn als ouders meer keus hadden.”
Een ‘groene’ kinderopvang is steeds populairder. Lees op Ouders van Nu wat je kunt verwachten van zo'n opvang bij de boer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUM
'Onze zoons zijn hoogsensitief, hebben tics én veel talent voor ballet’
Christophe en Magali ruilden Oostende in voor Antwerpen zodat hun zonen naar de Koninklijke Balletschool zouden kunnen gaan. Daar bloeien Mathéo en Raphaël op en vormt hun hoogsensitiviteit geen probleem. ,,Raphaël kan niet goed tegen drukte en Mathéo heeft tics, een gevolg van de aanslagen in Nice die we van dichtbij meemaakten.” -
column
Mijn inwendige fluitketel begon te fluiten en ik pakte mijn stroomstok om hem uit zijn puberhol te jagen
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
Deze agenten verhoren kinderen: ‘Je ziet de schoudertjes gebukt gaan onder het geheim’
,,Wij zijn zachte politieagenten”, zegt Wouter Vaessen over zichzelf en zijn collega Pieter Melsen. ,,Maar wat wij doen, is misschien wel het stoerste wat er is.” Melsen, politie Rotterdam en Vaessen, politie Limburg, zijn dan ook geen gewone politieagenten.
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
PREMIUM
De beige babykamer is hip, maar wat vindt de baby ervan?
De vloer is beige, de muur lichter beige en ook meubels en speelgoed komen in vijftig tinten beige. Dat is hoe veel ouders de baby- of kinderkamer tegenwoordig inrichten, niet zelden volgens mooie plaatjes op sociale media. Is zo’n kleurloze omgeving wel gezond voor je kleintje? Pedagoog Maud De Buck licht toe. -
PREMIUM
Belgisch donorkind wint rechtszaak tegen arts die ‘verkeerd’ zaad inbracht bij moeder
Een 39-jarige Vlaming ontdekte vier jaar geleden via een dna-databank dat hij ergens een halfbroer had rondlopen, en dat zijn wettelijke vader niet zijn biologische was. De dertiger spande een proces aan tegen de arts die in de jaren 80 ‘verkeerd’ zaad zou hebben gebruikt bij de inseminatie van z’n moeder en kreeg gelijk. Eindelijk erkenning, aldus de man, al maakt hij zich ook zorgen over lotgenoten. ,,Wat als dit in het Sint-Jan ziekenhuis vaker gebeurde?”