Vega(n) eten tijdens de zwangerschap: ‘Houd het puur en denk aan je B12’
De afgelopen jaren groeide de groep mensen met een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon. Voor de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (Knov) reden om een handboek voor zorgverleners te ontwikkelen, met adviezen rondom de zwangerschap en vega(n) eten. ,,Verloskundigen hebben hier doorgaans weinig kaas van gegeten.”
In 2020 groeide de groep Nederlanders met een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon met 50 procent, ten opzichte van twee jaar eerder. Inmiddels wordt geschat dat 3,6 procent van de Nederlandse vrouwen volledig vegetarisch eet en dat 2,3 procent een veganistisch voedingspatroon volgt. Cijfers over zwangeren zijn er niet, maar ook in deze groep zal het aantal mensen met een vegetarische en veganistische voedingsstijl waarschijnlijk groeien.
Meer vitamines dan omnivoren
Moeten zwangeren met een dergelijk voedingspatroon zich zorgen maken? Nee, zeggen ze bij de Knov. ,,Vegetariërs en veganisten krijgen gemiddeld genomen van sommige voedingsstoffen juist méér binnen dan mensen die ook vis en vlees eten. Denk aan vezels, foliumzuur en magnesium”, vertelt een woordvoeder. Ook hebben deze mensen vaak een hogere inname van vitamines B1, B6 en C.
Maar er zijn ook een aantal aandachtspunten. ,,Bij een vegetarisch of plantaardig voedingspatroon is het risico op sommige voedingstekorten hoger dan bij een omnivoor voedingspatroon. Dat kan het risico op maternale of foetale complicaties verhogen. De inname van vitamine B12 kan bijvoorbeeld te laag zijn. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om voldoende bouwstoffen voor een gezonde zwangerschap binnen te krijgen.”
Het is echt niet zo dat als je plantaardig(er) gaat eten, je naar allerlei bewerkte voedingsmiddelen moet grijpen
Handreiking voor zorgverleners
De Knov publiceerde daarom onlangs een handreiking met adviezen voor zorgverleners. ,,Hierin wordt verwezen naar bestaande tools, zoals de Eetmeter van het Voedingscentrum, waarin een zwangere zelf kan bijhouden wat ze eet en welke voedingsstoffen onvoldoende zijn. En ook naar de Schijf for Life, een richtlijn voor gezonde plantaardige voeding. Verder krijgen verloskundigen de juiste achtergrondinformatie om zwangeren adviezen voor voeding en supplementen op maat te geven.”
Diëtist Lobke Faasen hielp mee met het ontwikkelen van de handreiking. ,,Vanuit vrouwen die vegetarisch en veganistisch eten, komen steeds meer vragen over hoe zij dit volwaardig kunnen doen tijdens de zwangerschap. Verloskundigen hebben hier doorgaans nog maar weinig kaas van gegeten. Er was tot op heden niet echt een model of richtlijn waarnaar zorgverleners konden verwijzen. Het fijne van deze handreiking is dat de zwangere vrouw goede informatie krijgt zonder dat ze naar een diëtist hoeft te gaan. Dat is lang niet altijd nodig.”
Kroketten met vla, augurken met slagroom en chips met ijs: veel vrouwen krijgen te maken met vreemde zwangerschapscravings. Hoe dat komt, lees je op Ouders van Nu.
Belangrijkste supplement
Welke adviezen zijn er voor zwangeren die vegetarisch of plantaardig eten? ,,Het belangrijkste is dat je vitamine B12 suppleert”, legt Faasen uit. ,,Zelf kom je niet zo snel aan een tekort, maar het kindje in je buik moet ook beginnen met zijn of haar aanleg.”
Naast de standaardadviezen voor iedere zwangere vrouw, het suppleren van vitamine D en foliumzuur, geldt voor vegetariërs, veganisten en vrouwen die geen vis eten, ook het suppleren van omega-3 vetzuren DHA en EPA. Voor veganisten geldt daarbij nog het vitamine B12-supplement.
Mineralen als calcium, zink en jodium hoeven bij een gezond voedingspatroon niet extra gesuppleerd worden. ,,Veel mensen die veganistisch gaan eten twijfelen of ze voldoende calcium binnenkrijgen. Maar als je regelmatig groene bladgroenten eet zoals boerenkool, paksoi en verschillende slasoorten, dan hoef je je nergens zorgen om te maken”, stelt Faasen gerust. ,,Allemaal aan de groene smoothie dus! Het is echt niet zo dat als je plantaardig(er) gaat eten, je naar allerlei bewerkte voedingsmiddelen, zoals vleesvervangers en veganistische kaas moet grijpen om aan je voedingsstoffen te komen. Houd het puur.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
Steeds meer scholen hebben eigen klas voor kinderen met autisme: ‘Mijn zoon hoeft nu niet meer thuis te blijven’
Noodgedwongen thuis zitten omdat je niet mee kunt komen met de rest van de klas en omdat speciaal onderwijs niet passend is: voor veel jonge kinderen met autisme is dit de pijnlijke werkelijkheid. Gelukkig voor hen richten steeds meer ‘gewone’ basisscholen speciale klasjes op met de juiste begeleiding. Voor kinderen zoals Liam Brouwer (7) een enorme uitkomst. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Het is bijna Valentijnsdag: vijf nieuwe prentenboeken over de liefde voor je kleuter
Wanneer ben je verliefd en wat is liefde? Het zijn van die vragen die jonge kinderen regelmatig stellen. Het antwoord is voor een deel te geven met de hulp van prentenboeken. Natuurlijk kun je klassiekers als ‘Kikker is verliefd’ of ‘Raad eens hoeveel ik van je hou?’ uit de kast halen, maar er zijn ook veel nieuwe prentenboeken over liefde. Kinderboekenrecensent Jaap Friso zet er speciaal voor Valentijnsdag enkele op een rij. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUMDoe vriendelijk dag
Begin een compliment met ‘ik vind dat’, en meer tips met het spel van Daphne en Manon
Vriendelijk doen lijkt zo eenvoudig. Toch kan je vriendelijke intentie naar je collega, je kind of een vreemde niet overkomen of verkeerd uitpakken. Kindercoaches Manon Ende uit Haastrecht en Daphne Hoogendoorn uit Everdingen vertellen hoe het wél moet.Haastrecht, Gouda, Everdingen, Gouda, Alphen aan den Rijn, Woerden -
-
-
Brabantse kindjes heten relatief vaak Guus: dit zijn de populairste kindernamen van 2022
Emma, Noah en Sam zijn de populairste kindernamen van Nederland in 2022. Ook nieuwe Brabanders kregen deze naam vorig jaar het vaakst. Verder kregen jongetjes in onze provincie opvallend vaak de naam Guus, Daan, Noud of Morris. Meisjes in Brabant werden relatief vaak Zoë of Nora genoemd. -
PREMIUM
Belgisch donorkind wint rechtszaak tegen arts die ‘verkeerd’ zaad inbracht bij moeder
Een 39-jarige Vlaming ontdekte vier jaar geleden via een dna-databank dat hij ergens een halfbroer had rondlopen, en dat zijn wettelijke vader niet zijn biologische was. De dertiger spande een proces aan tegen de arts die in de jaren 80 ‘verkeerd’ zaad zou hebben gebruikt bij de inseminatie van z’n moeder en kreeg gelijk. Eindelijk erkenning, aldus de man, al maakt hij zich ook zorgen over lotgenoten. ,,Wat als dit in het Sint-Jan ziekenhuis vaker gebeurde?”