Wat is een sterrenkijkertje en hoe gaat zo'n bevalling?
VRAAG DE VROEDVROUW In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (30) zich over een vraag uit de praktijk. Deze week is dat: wat zijn sterrenkijkertjes?
Een sterrenkijkertje ligt rug aan rug met zijn moeder, met het hoofdje naar beneden in het bekken en het gezicht naar de voorkant: kijkend naar de sterren. Bij de geboorte ligt het baby’tje niet in de klassieke achterhoofdsligging, de achterhoofdsligging.
Een sterrenkijker ter wereld brengen: is dat moeilijk?
Verloskundige Margot van Dijk: ,,Bevallen van een sterrenkijker kan lastiger en pijnlijker zijn dan bevallen van een baby die wel ‘goed’ ligt. Overigens zijn we daar voorzichtig mee in de verloskunde: er is geen goed of fout. Een baby ligt zoals hij ligt.”
,,Zo’n 34 procent van de baby’s ligt bij aanvang in de sterrenkijkerhouding. Dat valt niet te voorspellen en je hebt er ook niks aan om dat van te voren te weten. Ze draaien vaak nog om tijdens het bevallen, waardoor slechts 5 tot 8 procent echt bevalt van een baby in sterrenkijkerhouding.”
,,Tijdens de bevalling kun je een sterrenkijkertje herkennen: verloskundigen kunnen het voelen aan de naden op het schedeltje en de bevalling verloopt vaker volgens een bepaald patroon: de bevalling lijkt te beginnen maar stopt dan weer. De persdrang komt vaak vroeg, de vliezen breken eerder en de weeën worden sterk in de rug gevoeld met druk op de anus. De bevalling heeft vaak een lange aanloop.”
Sterrenkijkertjes hebben vaker spanning in de nek, schouders en kaken, en last van reflux en een korter tongriempje
Liever niet dus, zo’n sterrenkijkertje?
,,De bevalling van een baby met deze ligging kan pijnlijker zijn. Het duurt langer en eindigt ook vaker in een keizersnede of er moet een vacuümpomp worden gebruikt. Vaak nemen vrouwen tijdens de bevalling uit zichzelf de juiste houding aan waardoor de baby zelf bij kan draaien. Houdingen die helpen zijn op handen en knieën staan, of voorover leunen. Zo maak je je bekken wijder.”
,,Liggend op je rug is het bekken het smalst en is de bevalling het zwaarst. Omdat de bevalling pijnlijker is wordt er vaker om een ruggenprik gevraagd, maar juist omdat je bij zo’n prik langdurig op je rug ligt, waardoor je bekken dus op z’n smalst is, heeft de baby minder ruimte om zelf bij te draaien en kan de bevalling in een keizersnede eindigen. De weeënkracht is essentieel bij deze bevallingen. We zien vaak zogenaamde kamelenweeën, met twee weeën direct achter elkaar.”
Hoe komt het dat je ongeboren baby zo wil liggen?
,,Vaak heeft het met de vorm van de baarmoeder te maken, of met de ligging van de baarmoeder in het bekken en de buik. Het kan ook zijn dat je baby zo het lekkerst ligt, omdat hij ergens spierspanning ervaart.”
‘Hij ademt niet meer!” schreeuwt de moeder. De baby is blauw en maakt stikgeluidjes.’ Lees het verhaal van kraamverzorgster Janneke op Ouders van Nu.
Wat merk je nog aan een sterrenkijker als hij eenmaal geboren is?
,,Er is vaak sprake van spanning in de nek, schouders en kaken door deze ligging. Deze baby’s hebben vaker een sterke voorkeurshouding en last van reflux en een korter tongriempje. Ik adviseer dan om een osteopaat te bezoeken om de spanning in het lijfje weg te nemen. Vraag advies aan je verloskundige. Osteopathie is geen hocus pocus, het zijn vaak doorgestudeerde fysiotherapeuten. Maar het is geen beschermde titel, dus zorg dat je een goeie vindt.”
Kun je als moeder zelf iets doen?
,,Spinning Babies is een methode, ontwikkeld door een Amerikaanse verloskundige, met houdingen voor tijdens de zwangerschap. Die oefeningen zorgen voor meer ruimte in het bekken, waardoor de baby in de beste positie kan gaan liggen. Die houdingen kun je al vroeg in de zwangerschap oefenen en tijdens de bevalling herhalen. ‘The three sisters of balance’ heet deze techniek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je kind van de speen af helpen? Met deze tips gaat het lukken
Het is druk bij de ooievaars in DierenPark Amersfoort. Er vloeien tranen, er worden vuistjes gebald en ijsjes beloofd. Kinderen mogen bij de ooievaar hun speen achterlaten zodat die hem naar een nieuwe baby kan brengen. Zo komen ze van hun speen af, is het idee. Orthopedagoog Carolien Hooijmans vertelt waar je op moet letten als je jouw kind van de speen af probeert te helpen. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Is het erg om een favoriet kind te hebben? ‘Het betekent niet dat je je andere kinderen minder mag’
Onderscheid moet er zijn en soms vind je het een leuker dan het ander. Maar wat als die voorkeur je eigen kinderen betreft? Het onderwerp is vaak taboe, maar veel ouders met meerdere kinderen hebben bewust of onbewust een favoriet. Pedagoog Maud De Buck legt uit waarom dat zo is en welk effect het heeft op de gezinsdynamiek. ,,Het favorietje zijn is geen cadeau.” -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Wanneer wordt een bevalling traumatisch? ‘Na drie jaar was ik nog altijd bang’
Twintig procent van de vrouwen ervaart de bevalling als traumatisch, drie procent van alle bevallen vrouwen in Nederland krijgt daadwerkelijk last van een posttraumatische stressstoornis. Hoe kan het ontstaan en hoe kan PTSS behandeld worden? ,,Ik was na drie EMDR-sessies van mijn klachten af.”
-
PREMIUMCOLUMN
Juf Marieke: ‘De nasleep van corona zorgt voor grote onrust in het klaslokaal’
Op school leer je als kind lezen en rekenen, maar ook allerlei andere dingen. Je leert er rekening houden met elkaar. Je leert er samenwerken. Je leert er om ruzies op een goede manier op te lossen. Je leert er scharen en lijmstiften delen, maar ook het delen van aandacht. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Onderzoekers: corona bij zwangere kan leiden tot kapotte placenta en levensgevaar baby
Een infectie met het coronavirus kan bij zwangeren leiden tot een kapotte placenta, met een levensgevaarlijke situatie voor de baby tot gevolg. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC in Leiden. ,,De hoeveelheid vrouwen bij wie dit nu is aangetroffen en de ernst ervan vinden wij erg zorgwekkend.”