WHO slaat alarm: Voedingsindustrie in acht landen zwaar over de schreef om babymelk te slijten
Vrouwen in acht onderzochte landen op de wereld staan kort na hun bevalling onder immense druk van de voedingsindustrie om hun baby geen borstvoeding te geven, maar geprefabriceerde babymelk. De industrie gaat daarbij geen middel uit de weg: van omkoping van gezondheidswerkers en online stalking tot misleiding via gesponsorde informatienetwerken en hulplijnen.
Dat zeggen de Wereldgezondheidsraad en VN-kinderfonds Unicef op basis van een grootschalig onderzoek onder jonge ouders, zwangere vrouwen en gezondheidswerkers in stedelijke gebieden in Bangladesh, China, Mexico, Marokko, Nigeria, het Verenigd Koninkrijk, Vietnam en Zuid-Afrika.
,,Dit rapport toont overduidelijk aan dat de verkoopmethoden voor babymelk onaanvaardbaar opdringerig, misleidend en agressief blijven”, aldus WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus, die een dringende oproep doet de regelgeving te verbeteren en vooral beter toe te passen. Want er is ook nu al een internationale code – aanvaard in 1981 – die beoogt jonge moeders te beschermen tegen agressieve marketing van de voedingsindustrie. De industrie treedt die dus met voeten.
Volgens het WHO/Unicef-onderzoek is meer dan de helft van de respondenten belaagd door de industrie, vaak in strijd met de genoemde code. Niet alleen jonge ouders, ook gezondheidswerkers worden bestookt met misleidende en niet op wetenschap gebaseerde informatie over de gevaren van borstvoeding en over de voordelen van fabrieksmatig geproduceerde babymelk. Vrouwen worden bang gemaakt met ongefundeerde verhalen over de noodzaak van fabrieksmelk in de eerste dagen na de geboorte, de immuniteit die een baby ermee zou opbouwen en over de ontoereikende voedingswaarde van borstvoeding.
50 miljard euro
De industrie, goed voor een slordige 50 miljard euro, slaagt er zo in het vertrouwen van jonge moeders in borstvoeding ernstig te ondermijnen. ,,Onjuiste en misleidende informatie over babymelk zijn een stevige hinderpaal voor borstvoeding, waarvan wij weten dat die voor baby’s en moeders het beste is”, aldus Unicef-topvrouw Catherine Russell, die voor de zekerheid ‘haar’ feiten nog maar even op een rijtje zet: alleen borstvoeding geeft binnen een uur na de geboorte en vervolgens de eerste zes maanden, en daarna nog twee jaar of langer in combinatie met babymelk, een prima verdediging tegen zowel ondervoeding als zwaarlijvigheid.
,,Daarnaast”, aldus Russell, ,,dient borstvoeding als eerste vaccin, dat de baby beschermt tegen tal van kinderziekten, en beperkt het het risico voor moeders op diabetes, dik worden en sommige vormen van kanker.” Ondanks die voordelen krijgt maar 44 procent van de baby’s wereldwijd de eerste zes maanden alleen borstvoeding. Dat is de afgelopen twintig jaar nauwelijks toegenomen, terwijl de verkoop van fabrieksmelk in diezelfde periode meer dan verdubbeld is.
Zorgwekkend
Tegen die achtergrond is het volgens beide organisaties ronduit zorgwekkend dat de voedingsindustrie in alle acht onderzochte landen grote aantallen gezondheidswerkers heeft benaderd om voor haar te lobbyen. In ruil voor onderzoeksubsidies, betaalde deelname aan vergaderingen en soms zelfs commissie op de verkoop moesten zij jonge ouders verkeerd voorlichten en paaien met gratis monsters en cadeautjes. Meer dan een derde van de ondervraagde vrouwen was door een gezondheidswerker benaderd met adviezen voor een specifiek merk fabrieksmelk.
Op basis van hun rapport roepen de WHO en Unicef regeringen, gezondheidswerkers en de industrie op de regels aan te scherpen, de bestaande code integraal toe te passen, te investeren in borstvoeding en fatsoenlijk ouderschapsverlof en gezondheidswerkers te verbieden ook maar iets van de voedingsindustrie aan te nemen.
Olvarit Babyvoeding met plofkalkoen en de Keurslager zonder dierenwelzijnseisen. Het waren twee van de vijf producten die vorig jaar kans maakten op de titel ‘Liegebeest 2021’ van Stichting Wakker Dier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kinderen krijgen te snel het stempel ADHD, vindt deze hoogleraar: ‘Wat heeft je kind eraan?’
-
PREMIUM
Ontevreden over de taakverdeling thuis? Krop het niet op maar zeg wat je nodig hebt
60 procent van de ouders wil arbeid en zorg eerlijk verdelen, maar volgens het CPB doet slechts 16 procent dit daadwerkelijk. Trainer en coach Ragna Heidweiller: ‘Je moet een beetje tegendraads zijn om het anders te willen doen.’ -
PREMIUMMARIEKE DOET PABO
Juf Marieke had vakantie: ‘Maar Juf!Juf!Juf-loos was het niet’
Ook al had ik vanwege afstudeerstudieverplichtingen niet echt een compleet relaxte vakantie, van twee wekkerloze weken knapt een mens ook best op. Want meivakantie betekent twee weken geen schriften nakijken om te zien of ze nu echt ‘hij heeft geverfd’ schrijven en niet ‘hij heeft geverft of gevervt’ is.Utrecht -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk.
-
PREMIUM
Elize wilde méér doen dan alleen koeien melken, dus begon ze een kinderopvang op de boerderij
Lekkerkerk, Rotterdam -
-
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.