Aanvullende zorg verder uitgekleed: ‘Onbeperkt fysio verzekeren vrijwel onmogelijk’
Zorgverzekeraars snijden net als voorgaande jaren in hun aanvullende verzekeringen. Menzis gaat hierin het verst. In hun Extra Verzorgd-verzekering gaat het aantal behandelingen fysiotherapie terug van 32 naar 20, terwijl de premie wel hetzelfde blijft.
Berekeningen van vergelijkingssite Independer laten zien dat dit neerkomt op een verlies aan behandelwaarde van 420 euro. Bij een aanvullende verzekering van Hema gaat de prijs omhoog, terwijl er zes behandelingen afgaan. Je betaalt dus meer voor de verzekering terwijl je minder vergoed krijgt.
De afgelopen jaren lijkt het vrijwel onmogelijk om je bij de grote verzekeringsmaatschappijen aanvullend te verzekeren voor een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie. Alleen zorgverzekeraar ONVZ biedt nog een pakket met volledige dekking aan. En die is niet goedkoop, aldus Mirjam Prins, zorgexpert bij Independer. ,,ONVZ Superfit kost 134,66 euro per maand. Dus naast de premie voor de basisverzekering betaal je 1615,92 euro per jaar extra voor je aanvullende verzekering.”
Noodzakelijke zorg
Prins vervolgt: ,,Het past in een trend dat verzekeraars de dekking voor fysiotherapie in de aanvullende verzekering steeds verder uitkleden of duurder maken.” Dat ziet ook Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de universiteit van Maastricht. ,,Medische zorg waar iedereen recht op heeft wordt opgenomen in het basispakket, daarnaast dekt de aanvullende zorgverzekering de zorg die niet in het basispakket zit.” Indien je een bepaalde chronische aandoening hebt, kunnen behandelingen fysiotherapie wel op vergoeding rekeningen via je basisverzekering, is dat niet het geval, zul je voor de fysio een aanvullende verzekering moeten afsluiten.
Alleen als mensen denken ergens een voordeel uit te kunnen halen, kiezen ze ervoor een aanvullende verzekering af te sluiten
Verder ziet Groot verzekerden als het aankomt op hun aanvullende verzekering steeds vaker opportunistische en strategische keuzes maken. ,,Mensen wegen de voordelen af ten opzichte van de premies die ze moeten betalen. Alleen als ze denken ergens een voordeel uit te kunnen halen, kiezen ze ervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.” Dat heeft tot gevolg dat zorgverzekeraars verlies lijden. ,,Zorgverzekeraars reageren daarop door hun premies aan te scherpen of wachtlijsten in te voeren. Dit om te voorkomen dat verzekerden alleen voor een bepaalde behandeling een verzekering afsluiten, om direct daarna weer op te zeggen. Denk aan een tandartsverzekering omdat je alleen je verstandskiezen moet laten trekken.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Ieder jaar vergelijken
Zoals gezegd gaat Menzis ver met het terugdringen van het aantal behandelingen dat voor vergoeding in aanmerking komt. Dat komt in de praktijk neer op vier behandelingen in plaats van negen. Reken je 35 euro per behandeling, kom je uit op een verlies van 179 euro.
Ook de goedkoopste pakketten van verzekeraars Hema en Anderzorg beperken het aantal behandelingen. Bij ‘Hema aanvullend pakket 1’ gaat het terug van 9 naar 6 en bij Anderzorg van 6 naar 4. Daar staat een waarde van respectievelijk 105 en 70 euro tegenover, terwijl de polissen niet goedkoper worden. Bij de aanvullende verzekering van De Friesland gaat de prijs omhoog terwijl er twee fysiobehandelingen af gaan.
Naast het verhogen van de premies, kan het ook zo zijn dat de prijs van de aanvullende verzekering niet verandert, maar de dekking wel. Je kunt dan dus hetzelfde betalen, maar minder behandelingen vergoed krijgen. Het is daarom verstandig om je polis ieder jaar onder de loep te nemen en te vergelijken. Dat kan met onderstaande tool.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oproep: switch jij vaak van zorgverzekering? Of verdiep jij je daar liever niet in?
Er zijn leukere dingen om te doen dan je zorgverzekering uitpluizen. Wellicht dat daarom gemiddeld slechts 6 procent van de Nederlanders wisselt van zorgverzekeraar voor het einde van het jaar. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
CBS: vrouwen boven 55 krijgen dubbel zoveel mantelzorg als mannen
Vrouwen van 55 jaar en ouder krijgen ongeveer twee keer zoveel hulp van mantelzorgers als mannen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert dat 13 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen in de leeftijdsgroepen boven de 55 jaar mantelzorg ontvangt. Onder die noemer vallen uiteenlopende vormen van onbetaalde hulp door familieleden, vrienden, buren of andere bekenden, van hulp bij medische zaken tot autoritjes naar de kapper of de supermarkt. -
PREMIUM
Miljoenen Nederlanders hebben te veel vet op hun lever, maar er is een oplossing
Ongemerkt hoopt zich bij miljoenen Nederlanders, en zelfs al bij kinderen, steeds meer vet op in een veelzijdig orgaan: de lever. De gevolgen liegen er niet om. Maar je kunt je eigen ‘zuiveringsstation’ gelukkig ook weer schoon krijgen.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Slaperig gevoel na het drinken van koffie, hoe komt dat?
Koffie staat bekend als hét middel om je ’s ochtends een serieuze energieboost te geven. Heel wat mensen hebben daarentegen ook het gevoel dat het drankje overdag voor een dip kan zorgen. Hoe kan dat? En wat kan je doen om het te voorkomen? Neuroloog Annick Verstappen legt het uit. -
Zorgpremies bekend: de meeste tarieven stijgen, maar mate waarin verschilt
De premies van de grote zorgverzekeraars gaan volgend jaar omhoog met bedragen tussen de 3 en 8 euro. Gisteren was de laatste dag dat verzekeringsmaatschappijen de zorgpremies voor het komende jaar bekend konden maken.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMieke Smets
Gert Jan Reenen