Beschermt een derde vaccin je meer dan dat antistoffen dat doen?
Met de stijgende besmettingscijfers nemen ook de vragen toe over de werking van het vaccin, een mogelijke boosterprik en de werking van antistoffen. Topspecialisten van het Rotterdamse MC geven daarom antwoord op al jullie vragen. Deze keer: beschermt een derde vaccin je meer dan dat antistoffen dat doen? En welke gezondheidsrisico’s kleven er eigenlijk aan het vaccin?
Bescherming derde vaccin vs. antistoffen
Robin Peeters, afdelingshoofd Inwendige Geneeskunde en voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, vertelt dat zowel de effectiviteit van een vaccin als de effectiviteit van antistoffen afneemt. ,,Het idee dat wanneer je corona hebt gehad je beschermt bent voor het virus in de toekomst, is daarom achterhaald.”
Daarom is het huidige advies als je besmet bent geweest en antistoffen hebt, toch een vaccin te nemen. Doordat je dan al antistoffen hebt, is 1 prik voldoende.
Gezondheidsrisico's coronavaccin
Verder vroeg Jan Baan zich af welke gezondheidsrisico’s er kleven aan het vaccin. Hij stelt dat er volgens cijfers al 28.000 doden door het vaccin zouden zijn gevallen in Europa. Die cijfers kloppen niet, volgens Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker bij het Erasmus MC. ,,In de databases die in Europa worden bijgehouden wordt ieder overlijden na vaccinatie geteld. Daar kan wel enige tijd overheen gaan en pas na maanden plaatsvinden. Omdat we in alle landen begonnen zijn met het vaccineren van de oudste inwoners, is het logisch dat er veel overlijdens zijn gemeld.” Ook iemand van 95 die maanden na een coronavaccinatie komt te overlijden, telt mee voor de overlijdenscijfers, zelfs als er geen relatie bestaat tussen het overlijden en het vaccin.”
Het bijhouden van de bijwerkingen heeft daarentegen wel voordelen, stelt Hunfeld. ,,Dat heeft het systeem laten zien met de ernstige bijwerking van bloedstolling die na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin bij 1 op 300.000 kan voorkomen. Doordat dit is ontdekt, zijn de bijsluiters van de coronavaccins aangepast en is er een categorie mensen met een bepaalde aandoening die het vaccin AstraZeneca niet mag krijgen. Hier is de wetenschap alleen achtergekomen door goed te registreren."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schaamlipverkleining, wanneer is dat een optie?
-
PREMIUM
Vorig jaar 2000 skaters naar de spoedeisende hulp: ‘Doe bescherming om’
Inlineskaten is flink populair, maar zorgt ook voor drukte op de spoedeisende hulp. Vorig jaar belandden ruim tweeduizend skaters in het ziekenhuis met gebroken botten, een hersenschudding of ander letsel. Het gaat vooral om jonge vrouwen. Vandaag start een campagne met tips om valpartijen en letsel bij het skeeleren te voorkomen. -
PREMIUMMet video's
Laatste hoop van Inti (3) is gevestigd op experimentele medicatie: 'Dat zou zoveel schelen’
Er komen steeds meer geneesmiddelen en therapieën op de markt voor kleinere patiëntgroepen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) hoopt dat nieuwe therapieën van het Erasmus MC uitkomst kunnen bieden en toch betaalbaar blijven. Bijvoorbeeld voor de 3-jarige Inti. Haar ouders vertellen hoe ze nu noodgedwongen een heel ‘bedrijf’ met verpleegkundigen hebben opgetuigd. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Nog geen 20 procent van jongeren haalde gratis hpv-prik: ‘Kan veel ellende voorkomen’
Nog geen 20 procent van de jongvolwassenen die een uitnodiging kreeg heeft een hpv-vaccinatie gehaald. Het RIVM stelt dat haast is geboden als ze nog voor gratis prikken in aanmerking willen komen.
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
-
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
column
Waarom mensen zich vastplakken aan de A12
Je vastketenen aan een boom of met z'n allen op de snelweg gaan liggen: activisten zijn bereid ver te gaan voor hun overtuigingen. Gedragspsycholoog Chantal van der Leest sluit zich aan bij de demonstraties van Extinction Rebellion en vraagt zich af wat de protesterende mens drijft.