Bezorgdheid rond gehoorschade dringt door in lokale politiek: eerste gemeente komt in actie
De bezorgdheid die de afgelopen maanden is ontstaan rondom gehoorschade bij jongeren is nu ook doorgedrongen tot de lokale politiek. De gemeente Leeuwarden stapt - voor zover bekend als eerste gemeente van Nederland - openlijk naar voren en stelt dat meer gedaan moet worden om de risico’s van gehoorschade te beperken.
De aanpak van gehoorschade kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via voorlichting, gehoortesten en zwaardere geluidseisen, zo laten burgemeesters en wethouders weten na vragen van de ChristenUnie. Die partij maakt zich zorgen nadat artsen en audiologen bij het AD alarm sloegen over gehoorproblemen door bijvoorbeeld te harde muziek.
De risico’s van gehoorschade krijgen volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid een prominentere plek in het gezondheidsbeleid van Leeuwarden, bevestigt het College. B en W ‘zullen verkennen of en zo ja op welke wijze eisen gesteld kunnen worden bij evenementen om gehoorschade te beperken’, valt te lezen.
Hardere eisen
Bij de vergunningen van die evenementen kan Leeuwarden hardere eisen stellen rond het voorkomen van gehoorschade, bijvoorbeeld door het (gratis) verstrekken van oordoppen te verplichten. Daarover gaat de gemeente ook in gesprek met de plaatselijke horeca. ,,We zullen dit onderwerp agenderen voor het horeca-overleg met KHN-afdeling Leeuwarden in de eerste helft van november.” KHN (Koninklijke Horeca Nederland) is de branchevereniging voor horeca.
In Leeuwarden zijn ze verder bereid om het gevaar van gehoorbeschadiging extra onder de aandacht te brengen bij jongeren. ‘We zijn voornemens om te onderzoeken of het huidige aanbod wat betreft voorlichting voldoende is of dat er aanvullende interventies nodig zijn’, stelt de gemeente. Scholen krijgen over dit onderwerp overigens al ondersteuning van de GGD. ‘Verpleegkundigen van Jeugdgezondheidszorg kunnen op verzoek een extra gehoortest afnemen in het voortgezet onderwijs’, aldus de gemeente.
Bij Amsterdamse jongeren onder de 18 jaar is ‘een stijgende trend van gehoorproblemen’ gaande, zegt Shula Rijxman, wethouder publieke gezondheid en preventie in reactie op vragen van de VVD. ,,Dat gaat echter niet alleen om door hard geluid veroorzaakte schade, maar ook over het opsporen van aangeboren gehoorafwijkingen.” De GGD wil volgens Rijxman onderzoeken of er in de toekomst meer activiteiten op het terrein van voorlichting en gehoorschade mogelijk zijn.
Landelijke maatregelen?
In de tussentijd denkt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) erover na om landelijk strengere regels in te voeren. Daarbij wordt gedacht aan het verlagen van het maximaal toegestane geluidsniveau op festivals. Hij overweegt ook de gehoorscreening op basisscholen uit te breiden. Voordat hij besluiten neemt, wacht de staatssecretaris eerst het advies van de Gezondheidsraad af. Dat wordt eind deze maand verwacht. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid wordt al jaren ingezet op preventie van gehoorschade, maar er moet meer gebeuren, vindt Van Ooijen.
Op verzoek van de bewindsman komt de Gezondheidsraad met een advies over het maximeren van het geluidsniveau op 100 decibel (Db) op festivals, in bioscopen en op sportscholen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geadviseerd dit als maximum te hanteren. In Nederland geldt nu een maximum van 103 Db.
Daarnaast brengt de Gezondheidsraad een advies uit over de mogelijkheden om een wettelijke zorgplicht in te stellen voor organisatoren van (muziek-)festivals ter bescherming van hun bezoekers. De Gezondheidsraad kijkt ook naar andere mogelijkheden om via landelijke maatregelen gehoorschade te voorkomen. Nu kan gehoorschade ook ontstaan bij het luisteren naar te harde muziek via de smartphone of andere ‘persoonlijke muziekspelers’, zegt de woordvoerder van Van Ooijen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUM
Blue Monday Run op depri-maandag: hardlopen voor een opgefrist gevoel
Het zou vandaag op Blue Monday de meest depressieve dag van het jaar moeten zijn. Niet voor Stefan Wendel uit Roden. Met de Blue Monday Run inspireert hij honderden hardlopers en wandelaars én haalt hij geld op voor het goede doel. -
PREMIUM
Nu ook in Geldrop behandeling voor longcovidpatiënten, kosten van 8000 euro niet vergoed door verzekeraar
EINDHOVEN - Mensen met long covid kunnen voortaan in Geldrop, Waalwijk of een van de andere vier vestigingen van de Da Vincikliniek terecht voor een nieuw soort behandeling: hyperbare zuurstoftherapie. Daar hangt wel een flink prijskaartje aan, circa 8000 euro. -
Met video
Merel (18) is een jaar clean van GHB: ‘Ik moest het om de twee uur innemen, anders werd ik doodziek’
Merel Tombroek (18) is sinds 5 december 2022 precies een jaar clean van GHB. ,,Als ik er behoefte aan heb, maak ik een wandeling met mijn hond.” Op TikTok deelt ze haar verhaal om het taboe rond drugsverslaving te doorbreken.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
PREMIUM
Iedereen manipuleert weleens, maar pas op dat het geen gewoonte wordt
Iedereen manipuleert overal: in reclame, politiek, rechtspraak en ons sociale leven. Is dat gevaarlijk? Wel als het in je gedrag gaat zitten. De Belgische psychotherapeut Marie Andersen schreef er een boek over. Vijf stellingen onder de loep. -
Jeugdzorg in shock na steekpartij waarbij collega (26) omkwam: eist ‘code zwart’ nu eerste dode?
Jeugdzorgmedewerkers verkeren in shock, nadat dit weekend in Emmen een 26-jarige collega is omgekomen tijdens een steekpartij in een gezinshuis. ,,Iedereen wil weten: heeft dit te maken met de dramatische staat waarin jeugdzorg verkeert?”