Wakker worden van een zure smaak in je mond? Deze slaaphouding kan helpen tegen brandend maagzuur
In je bed liggen en plotseling wakker worden van een zure smaak in je mond. Eén op de vijf mensen heeft weleens last van reflux of brandend maagzuur. Een medicijn is dan meestal de oplossing, maar een onderzoeker heeft een snellere manier gevonden. Hij ontdekte dat één bepaalde slaaphouding de kans op reflux doet afnemen.
Tegenwoordig bestaan er verschillende behandelingen voor mensen die ‘s nachts last hebben van brandend maagzuur. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van bepaalde voeding, afvallen en stoppen met roken. Ook maagzuurremmers zijn een populaire optie. Zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel), dat in 2021 meer dan 15 procent van de patiënten een maagzuurremmer kreeg voorgeschreven.
,,We weten dat zowel medicatie als leefstijlaanpassingen werken tegen brandend maagzuur”, zegt arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker (Amsterdam UMC). ,,Maar in verschillende wetenschappelijke publicaties vond ik ook aanwijzingen dat slapen op een bepaalde manier de klachten kan verminderen.”
Op linkerzij slapen zorgt voor minder last
Schuitenmaker nam daarom het heft in eigen handen en plaatste bij 58 patiënten een dunne buis via de neus. Zo kon hij de hoeveelheid maagzuur in de slokdarm meten tijdens de slaap. Wat bleek? Mensen die op hun linkerzij lagen, hadden minder last van maagzuur dan mensen die op hun rechterzij of rug sliepen.
Bovendien zou het maagzuur bij patiënten die op hun linkerzij lagen, sneller terugstromen naar de maag. ,,Vermoedelijk komt dat doordat de maag zich in die positie onder de slokdarm bevindt. De zure maaginhoud kan dan minder makkelijk de slokdarm in stromen.”
Slapen met apparaatje op de borstkas
Om die theorie nog eens extra te bewijzen, besloot Schuitenmaker om slaaptraining aan honderd proefpersonen te geven. De wetenschapper liet alle deelnemers gedurende twee weken een apparaatje op de borstkas dragen. ,,De ene helft van de groep kreeg een trilsignaaltje als ze op hun rechterzijde lagen. Zo werden ze gestimuleerd om weer op hun linkerzij te gaan liggen.
,,De andere groep kreeg dit signaal alleen in de eerste twintig minuten van hun slaap, en deed dus dienst als controlegroep. Ik vroeg alle deelnemers om elke ochtend aan te geven hoeveel last ze hadden gehad van reflux.”
Eenvoudige manier
De slaappositietraining had effect. Bij 22 van de 50 patiënten in de ‘trilgroep’ nam de nachtelijke refluxscore af met meer dan 50 procent. In de controlegroep gold dit maar voor 12 van de 50 patiënten. Daarnaast had de ‘trilgroep’ over het algemeen meer refluxvrije nachten en vonden zij de behandeling effectiever.
Samengevat: slapen op je linkerzij kan wel degelijk een effect hebben. ,,Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om brandend maagzuur tegen te gaan”, aldus Schuitenmaker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUM
ADHD blijft bij vrouwen vaak onopgemerkt: ‘Weet eindelijk waar eeuwige onrust vandaan komt’
Veel mensen associëren ADHD nog altijd met drukke, hyperactieve jongetjes. Maar ook volwassenen krijgen vaker de diagnose. Met name bij vrouwen kan dat tot andere ernstige klachten leiden. -
Koken & Eten
Tot hoe laat kan je koffiedrinken zonder slecht te slapen?
Iedereen kent de wijze raad: geen koffie meer voor het slapengaan. Cafeïne zou je wakker houden, waardoor er van een goede nachtrust geen sprake meer is als je tot laat koffiedrinkt. Maar klopt dit echt? En geldt het voor iedereen? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
PREMIUMHemd van het lijf
Aus Greidanus is streng voor zichzelf: ‘Geen suiker, niet te veel zetmeel, veel groente’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Om de dag hardlopen door de weilanden, dat is bevredigend. Anders zou de spaghetti Aus Greidanus nog fataal worden, of de opperdoezers in goede jus. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
Donorbank blij met duizenden nieuwe stamceldonoren na oproep PSV-perschef: ‘Match vinden ontzettend moeilijk’
Om de ongeneeslijk zieke perschef van PSV Thijs Slegers te steunen, meldden zich de afgelopen dagen zo’n 2800 nieuwe stamceldonoren aan. Donorbank Matchis is blij met alle aanmeldingen, want de kans op een match is ‘zoeken naar een speld in een hooiberg’. -
-
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Dit is waarom het niet goed is regelmatig antibiotica te slikken: ‘Het is geen wondermiddel’
Een van de meest voorgeschreven middelen door de huisarts is antibiotica. Is het verstandig om deze geneesmiddelen regelmatig te slikken, waar moet je op letten en wat doet het met je lichaam? Apotheker Anke Lambooij geeft antwoord.