Een fulltime baan, reizen, een huis kopen en vrienden zien: waarom ‘moeten’ we zoveel?
Op de sofaEva Breda (24) is journalist, podcastmaker én cliënt. In haar nieuwste podcast Komt Een Meid Bij De Psych probeert ze de drempel naar psychische hulp te verlagen door zelf in therapie te gaan. Ze bespreekt haar therapie in een column. Deze week: de tweede sessie.
Als mijn generatie toch eens één ding af zou mogen leren, zou het toch wel die oneindige prestatiedrang zijn. We móéten fulltime werken, een mooi huis hebben (én deze kunnen betalen), reizen én genoeg tijd overhebben voor hobby’s, vrienden en onszelf. Help?
Dat moeten blijkt in de derde therapiesessie ook mijn probleem te zijn. Ik ben namelijk een extreme perfectionist. Niet zo een die al haar sokken op kleur sorteert, was het maar zo’n feest. Nee, zo’n perfectionist bij wie alles in één keer moet. Niet één koekje, maar de hele rol. Niet één uurtje werken, maar direct een heel werkproject waar dertig uur voor staat. Nachten doorhalen, misselijk van moeheid deadlines halen om me dan af te vragen wanneer ik voor het laatst heb gegeten. Dat werk.
Toxische productiviteit
Laatst gebeurde het nog: ik zou om 12.30 uur naar het terras om (eindelijk) weer eens te genieten van een smeuïge burrata en een heater in mijn nek. Maar ik zat middenin een werkopdracht en was amper achter mijn laptop vandaan te slepen. ,,Ik sla mijn lunchpauze vaak over. Ik kan pas ontspannen als alles af is”, vertel ik mijn psycholoog Dorianne Hoek. ,,Ik weiger een broodje achter mijn laptop te eten. Ik vind dat ik dan niet goed genoeg ontspan.” ,,Dus, ontspannen móét ook op een bepaalde manier?” vraagt ze me.
Ik blijk schuldig aan toxische productiviteit. Je eist dan simpelweg zoveel van je eigen productiviteit dat je jezelf in de weg zit. Je concentratieboog zo ver oprekken dat het amper nog een boog is. Zo veel to-dolijstjes maken dat je amper nog weet waar je moet beginnen en uiteindelijk helemaal nérgens aan begint. Hoe productief ben je dan nog?
Pauze nemen helpt
Minder moeten, daar mogen we allemaal weleens mee experimenteren. Volgens Dorianne helpt het om eens op te schrijven wat je allemaal moet van jezelf, in allerlei categorieën: werk, sport, sociaal, uiterlijk, huishouden. Kijk dan eens naar dat lijstje. Wat levert het je op, wat kost het je? Blijkt dat je je perfectionisme iets meer wil loslaten, begin dan met een experiment. ‘Deze week ga ik eens twee sociale moetjes wegstrepen.’ Maak na die week nog eens de balans op. Hoe beviel het?
Ook ik krijg in de derde therapiesessie zo’n experiment voorgeschoteld. Ik moet iedere dag op hetzelfde tijdstip mijn werk laten vallen en minimaal een half uur pauzeren. Die liefdevolle kant die we vorige week hebben leren kennen, mag zijn werk gaan doen: ,,Lieverd, drink even wat water en ga wandelen. Er gebeurt geen ramp.”
Soms werk je effectiever door juist even níét effectief te zijn en gewoon te pauzeren, blijkt. Als ik eenmaal achter mijn laptop vandaan ben gesleurd en op het terras zit, verdwijnt mijn werkstress sneller dan de burrata op mijn bord. En eenmaal thuis rond ik met vernieuwde energie zo een opdracht af waar ik anders nog uren over had gedaan. Dat we 20 procent beter presteren na een goede pauze klopt dus echt. En - je verwacht het niet - óók tijdens mijn lunchpauze bleef de wereld gewoon draaien.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is wat je kunt doen tegen lage rugpijn
-
PREMIUMVoor jou getest
Opmars van havermelk niet te stoppen: de winnaar is ‘verrassend’ en ‘echte doordrinker’
Havermelk is momenteel het populairste alternatief voor koemelk. In de horeca maar ook thuis drinken we steeds vaker een ‘havercappu’. Het aanbod is inmiddels legio. Welk merk bevalt ons driekoppige panel het best? Ze testen negen merken havermelk. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Uroloog scheidt feiten van fabels over vasectomie: ‘De eerste weken na de ingreep ben je nog vruchtbaar’
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Op de sofa
‘Voor een generatie die denkt goed voor zichzelf te zorgen, zijn we extreem streng’
Eva Breda (24) is journalist, podcastmaker én cliënt. In haar nieuwste podcast Komt een meid bij de psych probeert ze de drempel naar psychische hulp te verlagen door zelf in therapie te gaan. Iedere week bespreekt ze haar therapie in een column. Deze week: de tweede sessie.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer