Ingrid over haar zoontje met astma: ‘Ik had het idee dat niet iedereen zijn benauwdheid serieus nam’
Hoe ga je om metJe leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Ingrid Vogel (50). Haar zoontje Sem (8) heeft een heftige vorm van astma.
„Sem was ongeveer 2,5 jaar oud toen we ontdekten dat hij astma had. Zijn broertjes hebben ook astma, maar Sem heeft een veel heftigere vorm. Een verkoudheidsvirus op school, slaat bij hem al snel op zijn longen.”
Met zijn 8 jaar heeft Sem al maar dan dertig keer in het ziekenhuis gelegen, waarvan ook een aantal keer op de ic. „Zoiets gewoons als met zijn vriendjes spelen of zwem- of gymles is al een zware inspanning voor Sem. Als ouder vind ik dat soms best lastig om te zien. En vooral in het begin had ik het idee dat niet iedereen Sem zijn benauwdheid serieus nam,” zegt Vogel.
Blijvende ontsteking aan de longen
Astma is een blijvende ontsteking van de longen en de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen en jongvolwassenen. „Zo’n 85 procent van de patiënten kan er prima mee leven, 15 procent heeft moeilijk behandelbaar astma en 3 procent ernstig astma”, zegt longarts Gert-Jan Braunstahl bij het Franciscus Astma, COPD & Allergie centrum.
In Nederland zijn ongeveer 600.000 mensen die astma hebben, waarvan 80.000 kinderen. Iedere dag krijgen 50 kinderen de diagnose astma. Bij 1 op de 5 kinderen met astma heeft het ontstaan van de ziekte te maken met luchtvervuiling. Daarmee is Nederland koploper in Europa. (Bron Longfonds)
„De aandoening zorgt voor een vernauwing van de luchtwegen. „Dat kan leiden tot kortademigheid en of een piepende ademhaling.” De longarts vervolgt: „Astma is een immuunziekte waarbij een ontstekingsreactie plaatsvindt op prikkels die normaal gesproken niet schadelijk zijn, maar waarvan het lichaam wel denkt dat ze schadelijk zijn, denk aan boompollen, fijnstof en sigarettenrook.”
Zware en piepende ademhaling
Hoewel astma vaak op jonge leeftijd aanwezig is, is de aandoening bij baby’s vaak moeilijk vast te stellen omdat zij vaker last hebben van de luchtwegen door virale infecties. „Rond het derde à vierde levensjaar is het een goed moment om astma vast te laten stellen bij je zoon of dochter”, zegt Braunstahl.
Je kunt de ziekte herkennen door een zware, piepende ademhaling en benauwdheid. „Trek aan de bel als je kind ‘s nachts niet in slaap kan komen door een van deze klachten of bijvoorbeeld niet goed mee kan komen met de gymles”, aldus de longarts.
Check medicatiegebruik
Braunstahl legt uit dat het als ouder belangrijk is dat je je in de ziekte verdiept en weet welke factoren een rol spelen bij het ziekteverloop. „Zo gaat het niet alleen om een luchtwegvernauwing, maar ook om een onderliggende ontsteking.
Probeer bepaalde fijnstoffen als rook, sterke parfum en stoomapparaten zoveel mogelijk te vermijden
Daarnaast is het belangrijk dat je op de hoogte bent van al de medicijnen die je zoon of dochter moet slikken. „Laat het medicatiegebruik twee keer per jaar checken door een longverpleegkundige of praktijkondersteuner. We weten dat zonder goede begeleiding 60 procent zijn of haar medicatie niet meer op de goede manier inneemt.”
Probeer bepaalde stoffen te vermijden
Het is misschien een open deur: maar probeer voor de persoon met astma bepaalde fijnstoffen als rook, sterke parfum en stoomapparaten zoveel mogelijk te vermijden. Deze stoffen zullen de astma alleen maar erger maken. „Wat juist wel goed werkt is de zilte zeelucht of de frisse berglucht.”
Braunstahl geeft aan dat ook stress, verkeerde voeding, slecht slapen en te weinig beweging invloed hebben op astma. „Een gezond gewicht heeft een gunstige invloed op de ontwikkeling van de aandoening. Helaas zie ik in veel gevallen dat op oudere leeftijd patiënten met astma ook obesitas hebben. Zij zijn het verleerd om te bewegen, dat is zonde want ook met astma kun je prima presteren.”
Bewegen is goed
Sem heeft een zware vorm van astma, maar ook voor hem is het goed om te blijven bewegen, zegt Braunstahl. „Het kan als ouder best lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen je kind willen beschermen en hem of haar de grenzen te laten opzoeken. Maar probeer positief te blijven en ga desnoods samen op zoek naar een passende sport.” En niet onbelangrijk, vervolgt de longarts, voor astmapatiënten is een warming-up extra belangrijk: „Zo kunnen de longen beter wennen aan de lucht die binnen komt.”
Wat vindt Vogel van het advies? „Ik denk dat de balans vinden tussen beschermen en stimuleren heel belangrijk is, wij stimuleren het sporten en buitenspelen vooral. Sem zit op tennis en dit gaat goed.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Vierdaagse en feesten zorgen voor een extra coronagolf: ‘Aantal besmettingen zal toenemen’
Steeds meer mensen met corona melden dat ze het virus hebben opgelopen bij de Vierdaagsefeesten, zegt een woordvoerder van GGD Gelderland-Zuid. De Vierdaagse en vooral de bijbehorende zomerfeesten veroorzaken in de regio Nijmegen deze zomer een extra coronagolf. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Hoe ga je om met
Swetlana over dochter met epilepsie: ‘Mensen kijken vaak raar als mijn dochter een aanval krijgt’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Swetlana Westermeijer (51) heeft een 16-jarige dochter met heftige epilepsie. -
Getest: Dit is het beste zonnebrandmiddel met beschermingsfactor 30
Wat is het beste zonnebrandmiddel met beschermingsfactor 30? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Hoe ga je om met
Sandra heeft last van ernstige overgangsklachten, haar partner had daar weinig begrip voor
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Sandra Groenewoud (50) heeft last van heftige overgangsklachten, haar ex-vriend had hier weinig begrip voor. -
PREMIUM
Hoe zorg je ervoor dat je zweet minder stinkt en andere vragen over transpiratie
Wat kun je het beste doen tegen (overmatig) zweten? En hoe kan je door te letten op je voeding ervoor zorgen dat je zweet minder stinkt? Dermatoloog Dagmar Ostijn beantwoordt een aantal zeer prangende vragen over zweet. Van de beste remedies voor zweethanden of -voeten tot het effect van okselhaar of botox op je zweet.