Britse gezondheidsdienst: ‘Meer bewijs dat adenovirus trigger lijkt voor mysterieuze hepatitis bij kinderen’
Er lijkt steeds meer bewijs dat een veelvoorkomend virus verband houdt met zeldzame gevallen van acute hepatitis die bij sommige jonge kinderen zijn opgetreden. Dat zegt de Britse gezondheidsdienst.
Wereldwijd zijn er 169 gevallen geregistreerd van de acute leverontsteking onder kinderen, en één dode. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om 114 kinderen die ziek zijn geworden. Tien van hen hadden een levertransplantatie nodig. In het UMC Groningen, het enige ziekenhuis in Nederland dat levertransplantaties uitvoert bij kinderen, werden vorige week in zeer korte tijd vier kinderen onder de 10 jaar opgenomen met acute hepatitis. De ‘gewone’ hepatitisvarianten zijn uitgesloten als de veroorzakers.
Volgens de UK Health Security Agency (UKHSA) lijkt een stam van het adenovirus, genaamd F41, de meest waarschijnlijke oorzaak, schrijft BBC News. De meeste van de getroffen kinderen zijn vijf jaar of jonger en hebben symptomen van buikgriep gehad - diarree en misselijkheid - gevolgd door geelzucht of gele verkleuring van de huid en ogen. Dat is een teken dat de lever het moeilijk heeft.
,,Informatie die in ons onderzoek is verzameld, suggereert in toenemende mate dat deze toename van plotseling optredende hepatitis bij kinderen verband houdt met adenovirusinfectie”, zegt Meera Chand, directeur van klinische en nieuwe infecties bij UKHSA. ,,We blijven andere mogelijke oorzaken onderzoeken.” Zo wordt ook bekeken of het adenovirus leverproblemen kan geven na een recente coronabesmetting. Er is geen link met het covid-vaccin. Geen van de Britse kinderen die acute hepatitis hebben, is gevaccineerd.
Veelvoorkomend virus
Het adenovirus is een veelvoorkomend virus, dat de meeste kinderen niet erg ziek maakt. Gevallen van hepatitis - een leverontsteking - zijn uiterst zeldzaam, maar kunnen zeer ernstig zijn. Wetenschappers onderzoeken nu of er een verandering is opgetreden in de genetische samenstelling van het virus, dat de leverontsteking gemakkelijker zou kunnen veroorzaken.
Een andere mogelijke verklaring is dat de opgelegde coronabeperkingen afgelopen winter ertoe hebben geleid dat jonge kinderen op een iets later moment in hun leven voor het eerst zijn blootgesteld aan zo’n adenovirus, wat bij sommigen tot een ‘krachtigere’ immuunrespons heeft geleid. ,,Het adenovirus is vrijwel verdwenen tijdens de corona-uitbraak en is nu in een golf teruggekomen”, legt Calum Semple uit aan de Britse omroep. Hij is een expert in infectieziekten aan de Universiteit van Liverpool.
Het adenovirus is vrijwel verdwenen tijdens de corona-uitbraak en is nu in een golf teruggekomen
Het virus gaat het hele jaar rond, maar zorgt normaal gesproken voor een piek in de wintermaanden. Volgens de Britse gezondheidsdienst is er de afgelopen weken een hogere infectiegraad dan in voorgaande jaren, met name onder kinderen tussen de 1 en 4 jaar.
Het RIVM laat weten dat er in Nederland nog volop data wordt verzameld en er nog te weinig informatie is om conclusies te trekken. Groot-Brittannië zag al eerder een stijging in het aantal gevallen van kinderen met acute hepatitis en was al eerder op zoek naar een mogelijke verklaring. ,,Maar het adenovirus is een van de opties waaraan wordt gedacht”, zegt Karóly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Puzzelstukjes op hun plek
UKHSA-directeur Chand vertelde gisteren tijdens een spoedsessie op het European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID) in Lissabon hoe de puzzelstukjes op hun plek vallen om de ‘ongewone en uitdagende situatie’ te begrijpen. Ze gaf aan wanneer ouders aan de bel moeten trekken als hun kind ziek is. Zo is het volgens haar verstandig om de huisarts in te schakelen als kinderen ‘ongewoon moe’ zijn, hun huid gelig ziet, ze donkere urine hebben of juist bleke, grijsgekleurde ontlasting.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM4 vragen
Al vier levertransplantaties bij kinderen, mysterieuze hepatitis ‘topje van de ijsberg’
Een opvallende stijging van het aantal jonge kinderen met acute hepatitis stelt artsen voor een raadsel. In Nederland zijn sinds half maart vier jonge kinderen zo ziek geworden van zo’n leverontsteking dat een levertransplantatie noodzakelijk was. ,,Wat we in het ziekenhuis zien, is het topje van de ijsberg.” -
update
WHO: Ten minste één kind overleden aan acute hepatitis; zes gevallen in Nederland
Acute hepatitis heeft aan zeker één kind het leven gekost. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook in Nederland zijn er zorgen nadat in zeer korte tijd vier kinderen onder de 10 jaar zijn opgenomen met acute hepatitis. Daarnaast zijn nog twee milde gevallen gemeld. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
PREMIUM
Vaker kanker bij jonge patiënten met beroerte, volgens onderzoek Radboudumc
NIJMEGEN - Kort na een beroerte krijgen jonge patiënten twee tot vijf keer vaker de diagnose kanker dan andere mensen uit dezelfde leeftijdscategorie. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij bijna 400.000 patiënten met een hersenbloeding of -infarct.Nijmegen -
PREMIUM
Wat is de potentieel dodelijke Candida auris-schimmel en hoe loop je 'm op?
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt. Ook Nederlandse ziekenhuizen zijn op hun hoede. Maar wat is deze Candida auris precies? Deze en meer vragen.