CPB: Mensen met schulden doen vaker beroep op ggz
Mensen met problematische schulden doen vaker een beroep op de geestelijke gezondheidszorg. Daar komen ze ook uit op hogere kosten, berekende het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw onderzoek. Ruim één op de 12 Nederlandse huishoudens kampt met problematische schulden.
Beleid gericht op het voorkomen van schulden kan de uitgaven voor gezondheidszorg en sociale en/of financiële hulp dan ook verminderen, concluderen de onderzoekers: ,,Als mentale problemen ontstaan door schulden, dan heeft beleid dat problematische schulden voorkomt een dubbel effect: minder schuldenproblematiek en lagere zorguitgaven.”
Zorgverzekering
Voor het onderzoek keek het CPB naar Nederlanders die ernstig achterliepen met het betalen van hun premies voor de zorgverzekering. Verzekerden die bij de regeling voor wanbetalers terechtkomen, hebben namelijk vaak ook elders problematische schulden.
Deze groep mensen maakte 7 procent vaker gebruik van geestelijke gezondheidszorg (ggz) dan anderen. Ook nemen de ggz-kosten met gemiddeld 200 euro toe nadat mensen een wanbetalersregeling hebben moeten aangaan. Het gebruik van sociale en financiële hulpverlening nam met 40 procent toe.
Hoger risico op schulden
Omgekeerd is het ook zo dat Nederlanders die in de schuldenproblematiek terechtkwamen vaak al hogere zorguitgaven dan anderen hadden voordat hun financiële malaise begon.
Van de onderzochte groep die zijn zorgpremie uiteindelijk niet meer betaalde, maakte 12,6 procent in de periode daarvoor al gebruik van de ggz. Van de mensen die hun premies wel betaalden, was dat 7,9 procent. Het CPB noemt ook de bedragen: de mensen met schulden maakten gemiddeld 631 euro aan ggz-kosten voordat ze in de schulden kwamen. Bij de groep die niet in schuldregelingen kwam ging het om zo’n 250 euro per persoon.
Problemen met de gezondheid en met de financiën lijken elkaar dus te versterken, concludeert het CPB.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
column
Waarom mensen zich vastplakken aan de A12
Je vastketenen aan een boom of met z'n allen op de snelweg gaan liggen: activisten zijn bereid ver te gaan voor hun overtuigingen. Gedragspsycholoog Chantal van der Leest sluit zich aan bij de demonstraties van Extinction Rebellion en vraagt zich af wat de protesterende mens drijft. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMHemd van het lijf
Zanger Dave von Raven: ‘Ik heb een pens en een dikke nek, maar niet echt zin om aan de lijn te doen’
Als nostalgist ziet Dave von Raven de schoonheid vooral in oude dingen en sporten vindt hij ‘geen hol aan’. ‘Een sportschool vol apparaten met van die wiegende mensen: wat een nachtmerrie.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Hij werpt een blik in mijn mandje: ‘Zo zo dokter, dat is niet echt gezond hè’
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Zó herken je een melanoom op tijd: ‘Er zat een gekke moedervlek op mijn kuit, het bleek foute boel’
Dat zonnen schadelijk kan zijn en smeren noodzakelijk is, weten we. Maar hoe herken je een ‘fout plekje’ en welke behandelingen zijn er als het geen onschuldig sproetje is? We vroegen het internist-oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.