De gezondheidszorg moet op de schop: ‘We moeten voor ons brein leren zorgen’
Brein-gerelateerde ziekten als een burn-out, depressies, en stress nemen toe. De huidige coronamaatregelen lijken die gevoelens alleen maar te versterken. Moet de gezondheidszorg op de schop en wordt het tijd voor meer aandacht voor mentale ziekten?
Delen per e-mail
Charlotte Labee, ondernemer en brain-balance-expert vindt van wel. ,,Het wordt tijd voor een preventieve aanpak. We moeten voor ons brein leren zorgen, ook als er nog niet veel aan de hand lijkt.”
Maar dat is inmiddels wel het geval. Een recent rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat zien dat het aantal tieners en jongeren met ernstige psychische problemen snel groeit. Tegelijkertijd werken instellingen niet samen, is er te weinig personeel, te weinig geld en worden de wachtlijsten steeds langer.
Tekort aan psychiaters
Om dit te veranderen zijn er volgens neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab in ieder geval meer psychiaters nodig, want er is een tekort. ,,Er rust nog steeds een stigma op de psychiatrie en dus wordt er minder geld in gestoken.” Nog altijd wordt er meer geïnvesteerd in de reguliere gezondheidszorg dan in de mentale zorg. Dat maakt het volgens Swaab tevens lastig mentale ziekten te onderzoeken.
Labee herkent het stigma waar Swaab het over heeft en trekt daarom aan de bel. ,,Omdat het aantal ziekten als stress, overgewicht, burn-outs en depressies al jaren stijgt, is het nu meer dan ooit tijd om aan onze mentale gezondheid te werken.” Daarmee doelt de ondernemer niet alleen op de gevolgen van de coronamaatregelen, maar ook op een samenleving waarin alles al jaren steeds sneller en sneller gaat. ,,We worden continue geprikkeld door sociale media, het nieuws dat via allerlei kanalen tot ons komt en de gewenning om altijd maar bereikbaar te zijn. Ons brein staat daarom altijd aan.”
Geen tijd meer
De mentale ziekten staan bovenaan de lijst van ziektekosten, toch is er nog steeds dat stigma
Het is een manier van leven waar kwetsbare mensen moeilijk aan kunnen ontsnappen, legt Swaab uit. ,,Zij zien geen uitweg waar anderen mensen die wel zien. Raken zij in moeilijke omstandigheden, bijvoorbeeld door de coronacrisis, dan kan dat ervoor zorgen dat zij in een burn-out of depressie raken.” De hersenonderzoeker vervolgt: ,,De mentale ziekten staan bovenaan de lijst van ziektekosten, toch is er nog steeds dat stigma. Dat moet anders.”
Het doet Swaab denken aan vroeger, toen er naar kanker slechts werd gerefereerd met ‘K’. Dat is nu wel anders, hetgeen doet hopen dat een andere manier van kijken naar gezondheidszorg zeker mogelijk is, maar tijd nodig heeft. Maar als het afgelopen jaar ons volgens Labee iets heeft geleerd dan is het dat we daar niet veel meer van hebben.
Moment van bezinning
We moeten voor ons brein leren zorgen, zegt Labee. Dat kan door het aanhouden van een gezonde levensstijl. ,,Goede voeding, meer beweging en ontspanning zijn wat dat betreft belangrijk. Ons brein is niet meer in balans. De huidige tijd kan ons af en toe angstig en eenzaam laten voelen, daarnaast missen we aanrakingen en sociale contacten.” Tegelijkertijd lijkt deze periode van gedwongen sociale rust ook te zorgen voor een moment van bezinning. ,,Mensen zijn misschien bewust gaan nadenken over hoe ze hun leven aan het leven waren en denken meer dan ooit na over wat ze echt belangrijk vinden.”
De coronamaatregelen lijken dus wel te hebben gezorgd voor een gevoel van urgentie: het gevoel dat verandering in het landschap van de gezondheidszorg van belang is. Maar wat als de samenleving weer van het slot gaat? ,,De kans is groot dat dat iedereen weer terug rent naar waar ze mee bezig waren”, zegt Swaab. ,,En ook dat is begrijpelijk, iedereen heeft er behoefte aan iets leuks te doen.” Om het gevoel van urgentie vast te houden roept Labee daarom 20 maart uit tot ‘Nationale Breindag': een dag waarop meer kennis over het brein centraal staat. Onder meer Olympisch kampioen Mark Tuitert en psycholoog Thijs Launspach ondersteunen haar initiatief en delen die dag via een live Instagram-sessie wat zij weten over het brein.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van ‘zuiplap’ tot retraitecoach: Hylko was zijn ongezonde leven zat en gooit het roer om
Hylko Smit (28) gunt elke creatieve geest de balans die hij heeft gevonden. Samen met Timo Appeldorn (21) werkt hij toe naar de opening van S.O.A.P., een plek waar kunst, mindset en leefstijl samenkomen. ,,Hier ga je op retraite in eigen stad.’’ -
PREMIUMvideo
Cosmetisch drama in Turkije: vier Nederlandse vrouwen met ernstige complicaties na ingreep
Ze gingen naar Istanboel om mooier én gezonder te worden, maar ze werden er doodziek. De cosmetische operaties van vier Nederlandse vrouwen in Turkije eindigden in een drama. Een van hen overleed. De families zijn woedend op de arts. ,,Ik wil dat hij boete doet.’’ -
Echtpaar uit Someren bouwt app voor baby's die beginnen met eten van vaste voeding
SOMEREN - Als jonge moeder viel Miriam van den Eijnden uit Someren van haar stoel van verbazing toen ze op zoek ging naar recepten voor haar baby. ,,Knakworst vermalen in een keukenmachine voor je kindje van zes maanden oud?” Dat moet en kan anders, dacht ze. Samen met haar man bouwde ze een app voor baby's van 4 maanden tot en met kinderen die al met de pot mee eten. -
PREMIUMvideo
Piepklein magneetje helpt chirurgen bij borstkankeroperaties: ‘Kortste weg naar de tumor’
Een piepklein magneetje helpt chirurgen heel precies hele kleine tumoren uit een vrouwenborst te verwijderen. Een aanwinst voor chirurgen in het HagaZiekenhuis, die het gebruiken bij borstsparende operaties. -
Koken & eten
Je brein beter laten werken door de juiste voeding, kan dat?
Het brein staat deze week wereldwijd centraal. Nu er steeds meer bewustwording over onze mentale gezondheid komt, richten velen zich op de invloed van voeding op de hersenen. Kun je jezelf slimmer eten? En helpen bepaalde voedingsmiddelen je brein beter te functioneren? Dit zeggen de experts erover.
-
PREMIUM
Stap in de wereld van een kind met autisme, in plaats van andersom
Wereldwijd hebben miljoenen mensen autisme. Hoe ga je daarmee om als het om je naaste, collega of klasgenoot gaat? Hersenonderzoeker Henry Markram kwam dankzij zijn autistische zoon tot nieuwe inzichten. -
De sportscholen blijven dicht: tips om thuis aan de bak te gaan
Sporten is goed voor de gezondheid en zeker in deze grillige tijden belangrijk als mentale opsteker. Toch zijn we steeds minder gemotiveerd om aan ons lichaam te werken. Hoe kunnen we het tij keren? -
PREMIUM
Zo helpt een bedrag van ruim twee ton te vroeg geboren baby’tjes aan gezondere longen
Met een subsidie van 207.000 euro van de stichting BeterKeten willen Rotterdamse ziekenhuizen zorgen dat te vroeg geboren baby’tjes gezondere longen krijgen. Kinderarts Gerdien Tramper, een van de initiatiefnemers, van Franciscus Gasthuis & Vlietland vertelt.