Dienstplicht terug, ook goed voor de zorg
ColumnColumniste Evelien Tonkens buigt zich over misstanden in de zorg. 'Er is maar één hoop: herinvoering van de militaire dienstplicht.'
Zucht. Het is zo vaak gebeurd dat verlamming het bijna wint van woede. Het zoveelste verpleeghuisincident. Mishandeling van patiënten ditmaal, in afdeling Varenhof van verpleeghuis Bernardus. Bernardus scoort aardig op de Volkskrant-kwaliteitsranglijst: plaats 74 van de 350 (verpleeghuizen.volkskrant.nl). Het personeel heet bekwaam en is volgens 89 procent van de patiënten betrouwbaar. Tot zover de waarde van prestatielijstjes. Ook wat er op volgde is overbekend. Inspectie boos, afdeling dicht, daders op non-actief, staatssecretaris geschokt, Tweede Kamer woedend.
Rechts ziet slecht management en eist meer controle en straf. Links ziet geld- en personeelstekort, en eist meer geld en mensen. Rechts wint altijd. (De PVV mocht willen dat de linkse kerk invloedrijk was!) Heel soms komen dieperliggende problemen ter sprake: het is moeilijk gemotiveerd te blijven want dementen gaan hoe dan ook achteruit. Een motiverende manager kan wonderen doen maar managers worden meer afgerekend op geld.
De komende jaren zullen misstanden in de zorg slechts verergeren. Alle seinen staan op rood. Niet alleen in Nederland maar ook in andere ver ontwikkelde verzorgingsstaten. Europese onderzoekers en beleidsmakers waarschuwen daarvoor tijdens een conferentie eind april in Amsterdam (www.careconference.eu). Vergrijzing, stijgende kosten en personeelstekorten resulteren in drastische reductie van beschikbaar geld en dus personeel per patiënt. De oplossingen die daarvoor op stapel staan zijn zo riskant dat politici er weinig bij te winnen hebben om ze breed uit te meten. Met bezuinigen en een dosis kleinschaligheid komen we er wel, suggereren ze liever. Maar intussen worden er in stilte riskante oplossingen voorbereid. Zoals inhuur van migrantenwerkers uit Roemenië, Polen, de Filipijnen of India. Dat wordt moeilijk communiceren, zelfs als ze Nederlands leren, want dementerenden vallen vaak terug op het dialect uit hun jeugd.
Ook zal er van vrijwilligers steeds meer gevraagd worden, op steeds minder vrijwillige basis. 'Vrijwilliger' wordt een verzamelterm voor allerhande onbetaalde krachten, van klassieke vrijwilligers tot en met inburgeraars, maatschappelijke stagiairs, taakgestraften en bijstandsgerechtigden.
Het beleid rekent nog het meest op familieleden. Zij zullen letterlijk in de zorg worden ingeroosterd, zoals nu soms in ziekenhuizen al gebeurt. Heb je in 2016 een dementerende vader in een zorginstelling, dan heb je in het weekend hele dagen 'dienst'. Om 8 uur aantreden en om 4 uur overdragen. Je zorgt niet alleen voor je vader maar voor de hele afdeling. Een bonte, verwarrende stoet mensen aan zijn bed. Bijna niemand die hem nog goed kent.
Rijke mensen zullen zich van de publieke zorg afkeren. Zij regelen privézorg in villa's in lommerrijke omgeving met een keur aan goed betaalde zorgverleners. Daar krijg je geen schort om als je bij je vader op bezoek komt. Ziedaar het einde van de publieke aandacht voor misstanden. Want de dementerende moeder van de portier ligt nog wel mishandeld of ondervoed uren in haar luier, maar wat weet de hoofredacteur daar nog van? Zijn dementerende moeder luistert intussen gewassen en gekapt naar Bach bij een Engelse high tea.
Deze ingrijpende transformatie van de verzorgingsstaat voltrekt zich in vele Europese landen, sluipend en schoksgewijs. Er is nergens een referendum over geweest. Er is zelfs geen publiek debat over. Wel over incidenten natuurlijk. Terwijl ik dit schrijf, debatteert de Tweede Kamer over de misstanden in Bernardus. Maar structurele veranderingen blijven onbesproken.
Er is maar één hoop: herinvoering van de militaire dienstplicht (m/v). Want met de dienstplicht keert ook de dienstweigeraar terug. Die heeft eerder humanitaire revoluties in de zorg ontketend. In de VS zorgden publicaties over misstanden van geschokte dienstweigeraars in de jaren veertig voor massale publieke aandacht. In de jaren zestig gebeurde hetzelfde in Nederland. Dienstweigeraars waren hoger opgeleid dan andere verzorgenden en hadden geleerd te schrijven. Als passanten werden ze niet gehinderd door de angst dat kritische geluiden hun carrière zou ruïneren. (Vaak bleven ze trouwens hangen en wijdden hun hele loopbaan aan zorgverbetering.)
Nu ons leger zo moet bezuinigen is dat misschien een mooie win-win situatie: de militaire dienstplicht terug, ook goed voor de zorg.
Evelien Tonkens is bijzonder hoogleraar actief burgerschap.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Inloophuizen voor mensen met eetstoornis in zwaar weer: ‘Als wij wegvallen, gaat dat levens kosten’
Voor mensen met een eetstoornis kunnen inloophuizen belangrijk zijn in hun herstel. Maar de vraag is: voor hoelang nog? De inloophuizen hebben het financieel zwaar, omdat ze niet op subsidies vanuit gemeenten en het ministerie van VWS kunnen rekenen. ,,We houden dit niet eeuwig vol.” -
PREMIUMOnder professoren
Arts denkt dat de patiënt hem begrijpt, maar is dat wel zo? Mirjam helpt medische informatie te verbeteren
Mirjam Fransen onderzoekt hoe mensen informatie over hun gezondheid vinden en begrijpen om vervolgens een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Ze heeft ontdekt dat dit een probleem kan zijn dat in de gezondheidszorg nog niet altijd wordt erkend.
-
Zes op de tien Europeanen te dik
Bijna zes op de tien volwassenen in Europa kampen met overgewicht of obesitas, staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nederland zit iets onder dit gemiddelde. -
We moeten meer bewegen
De mens is gemaakt om te wandelen: ‘Een kwartier in de natuur vermindert het stresshormoon cortisol al’
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 15: waarom samen wandelen in de natuur niet alleen werkt tegen stress, maar ook vriendschappen kan versterken. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.