Eerste 80-plussers mogen afspraak maken voor boosterprik: alle informatie op een rij
Vanaf vandaag, 18 november, mogen de eerste Nederlanders een afspraak maken bij de GGD voor een boosterprik. Uiteindelijk is de bedoeling dat alle 60-plussers zo'n derde prik krijgen. Prikken gaat van oud naar jong, beginnend bij de 80-plussers.
Let op: GGD GHOR Nederland meldt dat je alleen een afspraak kunt maken indien je een uitnodiging per brief hebt ontvangen. Als je deze nog niet hebt, is een afspraak voor een boostervaccin nog niet mogelijk.
Wie mogen vandaag een afspraak maken, en hoe?
Als het goed is krijgen alle 80-plussers die al twee prikken hebben gehad en vanaf vandaag mogen opkomen voor een derde binnenkort een brief met een uitnodiging. Dat is belangrijk, want zonder uitnodiging, kun je ook geen afspraak maken. Het online portaal van de GGD heeft nog wat kuren, wat ervoor zorgt dat alleen diegenen geboren vóór 1931, de 90-plussers dus, online een afspraak kunnen maken voor de boosterprik.
Telefonisch kan wél iedereen geboren voor 1941, en dus met een uitnodigingsbrief, een vaccinatie inplannen. Dat doe je door de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn te bellen via 0800-7070. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur. Verder mag je als 80-plusser iemand meenemen die ook de booster kan krijgen mits die persoon ten minste 60 jaar oud is.
Zorgpersoneel boven de 18 jaar komt ook in aanmerking voor een boosterprik, maar dat wordt niet geregeld door de GGD. Hiervoor moeten ze contact opnemen met hun werkgever, een ziekenhuis bijvoorbeeld, dat dat voor hen regelt.
Kun je ook langskomen zonder afspraak?
Om de lage vaccinatiegraad op te krikken mag je voor een eerste vaccinatie tegenwoordig ook zonder afspraak langs lopen. Voor een boosterprik mag dit niet, meldt GGD GHOR Nederland. Er moeten de komende tijd weer veel mensen gevaccineerd worden bij de GGD-locaties, en dus is het nodig om de bezoeken te structureren door middel van afspraken. Neem in ieder geval je uitnodiging en een legitimatiebewijs mee naar de afspraak, want dat wordt op de GGD-locatie gecontroleerd.
Welk vaccin krijg je als booster?
GGD GHOR Nederland meldt dat alle mensen boven de 60 en zorgpersoneel boven de 18 jaar een derde prik zullen ontvangen met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna, ook als je bijvoorbeeld eerst gevaccineerd bent met AstraZeneca of Janssen. Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. Mensen gevaccineerd met een Janssen-vaccin hoeven niet nog voor een derde prik terug te komen. De tweede prik is in dit geval de boosterprik.
Wanneer is de rest aan de beurt?
De GGD's hopen in januari 2022 te kunnen beginnen met het vaccineren van de groep 60- tot 79-plussers. Zij zullen een brief ontvangen wanneer ze een afspraak kunnen maken. Ook meldt GGD GHOR vanaf januari te kunnen beginnen met thuis vaccineren van alle 60-plussers die niet mobiel genoeg zijn om naar een GGD-locatie te gaan voor de vaccinatie.
Het kabinet heeft voor nu besloten dat iedereen jonger dan 60 geen boosterprik nodig heeft. Mag het kabinet daar toch toe besluiten, dan bevestigen de GGD's dat ze snel van start kunnen. Ze treffen er in ieder geval al voorbereidingen voor.
Waarom is een boosterprik nodig?
De boosterprik kan nodig zijn als bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door het coronavirus afneemt. Internationaal waren er afgelopen zomer al aanwijzingen voor de noodzaak van een boostershot, maar in september concludeerde de Gezondheidsraad hier nog dat er geen afnemende bescherming was waar te nemen bij Nederlanders. Wel moest alvast alles worden klaargezet voor het geval dat. Begin november adviseerde het expertpanel alsnog om een extra prikcampagne te beginnen.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Ik heb eigenlijk maar één echte vriend’: wat maakt dat mannen met de jaren minder vrienden maken?
Hoe drukker ons leven, hoe kleiner onze vriendenkring. Dat lijkt vooral mannen te overkomen. Hoe dat komt? ‘Wij feesten graag, maar verder hebben we weinig raakvlakken.’ -
PREMIUM
Greet (72) kan wel huilen van geluk nu immunotherapie die ze thuis krijgt, aanslaat: ‘Last valt van me af’
Ze sprong nog net niet een gat in de lucht, maar o, wat was Greet Koornneef blij toen ze onlangs van haar arts te horen kreeg dat de kanker zo goed als weg is. De Naaldwijkse is een van de vijf longkankerpatiënten die thuis immunotherapie krijgt toegediend. ,,Er is echt een last van me afgevallen. Ik ben hier zo blij mee”, klinkt het dankbaar uit haar mond.Naaldwijk, Delft -
Mentale problematiek onder jongeren nauwelijks afgenomen
Het aantal jongeren met mentale klachten is sinds het einde van de laatste coronalockdown (die begin 2022 eindigde) nauwelijks afgenomen. Waar het percentage jongeren met psychische problemen in de zomer van dat jaar afnam, steeg het afgelopen najaar weer, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUM1
Elleke en Claudia zijn mantelzorgers voor hun moeder: ‘Ze zei: ik snap wel dat je man bij je is weggegaan’
Journalisten Elleke van Duin (56) en Claudia Straatmans (55) combineren hun baan en het runnen van hun gezin met de zorg voor hun moeders. Ze zoeken hun weg in de mantelzorgjungle en vinden troost bij elkaar op de lastige momenten. ‘Ik snap wel dat jouw man bij jou is weggegaan, zegt mijn moeder.’ -
-
-
PREMIUM
Last van pigmentvlekken? Deskundigen vertellen wat je eraan kan doen
Steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, hebben ze: pigmentvlekken. De verkleuringen ontstaan door huidveroudering, zonschade en een wisselende hormoonhuishouding. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging