Eline (24) heeft trombose: ‘Las alleen maar verhalen over steunkousen en overleden bejaarden’
Voor veel jonge mensen is trombose een ver-van-hun-bed-show. Bij deze aandoening, waarbij bloedstolsels in een bloedvat ontstaan en ernstige gevolgen kunnen hebben, wordt vaak gedacht aan oudere mensen. Eline Boer (24) die op haar 15de deze diagnose kreeg, voelde zich daardoor erg onbegrepen: ‘Op internet kwam ik alleen maar verhalen over steunkousen en overleden bejaarden tegen.’
Eline Boer was 15 jaar, zat in 4 havo en had twee weken thuis op bed gelegen door een zware longontsteking. Net toen ze dacht dat ze wel weer naar school kon en op wilde staan, schoot er een enorme pijnscheut door haar linkerbil. ,,Het leek wel spierpijn, maar dat kon niet, want ik had twee weken niets gedaan.” Toen ze even later de trap op liep, ging letterlijk het licht uit.
,,Alsof ik een klap in mijn gezicht kreeg. Alles werd zwart, ik voelde een druk op mijn borst, alles begon te tintelen, zelfs mijn tong en mijn gehemelte. Het volgende wat ik weet, is dat ik op de rand van mijn bed zat waar mijn 12-jarig broertje een glas water in mijn gezicht had gegooid. Even later belde mijn moeder 112.”
Met bloedverdunners naar huis
Vier dagen lag ze op de IC, waar ze weinig van heeft meegekregen. ,,Eerst werd door artsen aan diabetes gedacht, tot mijn moeder hun vertelde dat ik net met de pil was begonnen.” Hoe zeldzaam ook op haar leeftijd, ze bleek trombose te hebben. In het geval van Boer was het waarschijnlijk de ongelukkige samenkomst van én de pil, én een erfelijke stollingsafwijking, én de twee weken bedlegerigheid door de longontsteking, alle drie factoren die trombose kunnen triggeren.
Uiteindelijk kon ze met bloedverdunners naar huis. Wel was haar herhaaldelijk verteld hoeveel geluk ze had gehad en dat ze door het oog van de naald was gekropen. Dat vond ze erg beangstigend, want de gedachte dat ze nog steeds elk moment kon overlijden, bleef maar door haar hoofd spoken. Ze heeft alles rondom trombose daarna verdrongen. ,,De informatie die ik vond, wakkerde mijn angst alleen nog maar meer aan. Ik leek de enige jonge persoon die dit had en ik las de ergste horrorverhalen. De mentale klap heeft me zeker het meest geraakt.”
Feest der herkenning
Toen ze wat ouder werd, besloot ze haar verhaal van zich af te schrijven en haar studie journalistiek sloot ze af met een onderzoek naar trombose onder jongere vrouwen. ,,Het was een warm bad en een feest der herkenning. Hoe anders onze verhalen ook waren, we begrepen meteen hoe de ander zich voelde en hoe eenzaam het ziekteproces was geweest.
Met één van haar bronnen ontstond het plan om het platform Tromboseoverlevers op te richten. ,,Hoe klein we ook begonnen, we werden meteen overspoeld met reacties van jonge vrouwen en ook enkele mannen die erg blij waren dat ze zich eindelijk begrepen voelden.”
Tips van ervaringsdeskundige Boer:
• Je bent absoluut niet alleen. Op ons platform Tromboseoverlevers ben je welkom voor informatie of een praatje met lotgenoten.
• Doe goed onderzoek naar de oorzaak en blijf net zo lang gesprekken aanvragen met de specialist tot je antwoord op je vragen hebt. Wees niet bang dat je tot last bent.
• Tromboseherstel gaat met pieken en dalen. Het is oké als je een keer een terugval hebt.
• Vier elke ‘verjaardag’ van je diagnose. Reflecteer op hoe ver je inmiddels bent gekomen. Kon je eerst maar amper opstaan, dan kun je nu misschien alweer een uur wandelen.
• Zoek mentale steun. Dit kan ook online, bij de huisarts of diens praktijkondersteuner. Vaak nog gratis ook. Op ons platform hebben we een handig overzicht gemaakt.
Marcel van de Ree (56), internist-vasculair geneeskundige in Diakonessenhuis Utrecht legt uit dat iedereen een ziekteproces anders beleeft. ,,De een gaat er nuchter mee om, de ander heeft er mentaal erg last van. Niet iedereen krijgt standaard een afspraak bij de psycholoog. Wat wij wel bieden is een uitgebreid consult om vragen aan mij en de verpleegkundig specialist te stellen. Ook mogen patiënten altijd hun contactpersoon van het ziekenhuis bellen.”
Draag steunkousen
Hij begrijpt dat het voor jonge mensen bevreemdend kan zijn deze diagnose te krijgen. ,,Ondanks dat ik zelf veel jonge vrouwen zie ik in mijn praktijk, komt het bij hen veel minder vaak voor dan bij oudere mensen. Ter vergelijking: een vrouw van 18 heeft een kans van 1 op 10.000 om het te krijgen. Bij een vrouw van 80 is dat 1 op 100.”
Hij legt uit dat het, zeker bij jonge mensen, vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, omdat de pil en zwangerschap factoren zijn die trombose kunnen triggeren. Daarnaast vormen infecties, covid, blessures, gips, lang in dezelfde houding zitten, operaties en kanker een risico.
,,Ik snap dat mensen steunkousen met oude mensen associëren, toch is het enorm belangrijk om ze te dragen. De compressiekousen kunnen voorkomen dat er later complicaties optreden. Zonder kousen houdt de helft last van pijn, zwelling, jeuk en vermoeidheid in het been. Met het dragen van kousen heeft slechts een kwart nog last. Juist bij jonge mensen loont het om ze te dragen, zij hebben nog een heel leven voor zich.”
Tips van dokter Van de Ree:
• Schrijf je vragen op voor de dokter.
• Als je pillen op zijn, zorg dan dat je nieuwe krijgt. Dat kan ook telefonisch of online.
• Als je de informatiefolder kwijt bent, kun je die altijd online terugvinden.
• Draag de kousen echt! Ze voorkomen veel klachten later in je leven.
• Trombose is niet niets, neem het wel serieus. Neem de adviezen uit de folder ter harte, ze geven je duidelijkheid en houvast.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Neusspray bij verkoudheid? Pas op voor een neussprayverslaving: ‘Zonder kan ik niet slapen’
Met een griepgolf in het land vliegen de neussprays de winkels uit. De spuitjes lijken onschuldig, maar wie het te lang gebruikt, raakt makkelijk verslaafd. De Tweede Kamer bespreekt volgende week een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat middelen als neusspray juist op meer plekken verkocht mogen worden, zoals tankstations en supermarkten. Apothekers zijn bezorgd. -
PREMIUM
Remt ontstekingen, helpt tegen misselijkheid en verlaagt cholesterol: shotje gember doet wonderen
Gember als ingrediënt voor thee of een smoothie is populair. En niet voor niets, de Aziatische wortel wordt al eeuwen als heilzaam bij allerlei kwaaltjes beschouwd. Maar wat doet het precies? -
PREMIUM
Lisa (26) had een ‘beetje last van haar nek', vijf uur later was ze helemaal verlamd
Het noodlot kan plotseling keihard toeslaan, zonder dat je het verwacht. Dat ervoer Lisa Steen (26) uit het Belgische Loppem op een doodgewone woensdag in 2020. Om een, tot vandaag, onduidelijke reden raakte het kerngezonde meisje - toen 23 jaar - in een paar uur tijd van schouder tot teen verlamd. Nu doet ze voor het eerst haar verhaal. ,,Ik droom ervan om alleen te gaan wonen.”Zedelgem -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
-
-
PREMIUM
Marry heeft onbehandelbare slokdarmkanker maar werkt ‘gewoon’ nog op oncologieafdeling
Ze heeft onbehandelbare slokdarmkanker, maar staat nog steeds klaar voor haar patiënten op de oncologieafdeling. Dat maakt verpleegkundige bij het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht Marry Versluis (61) misschien wel dé Zorgmedewerker van het Jaar 2022. ,,Ik ben gezegend met een zeer positief karakter.” -
We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, dit doet het met onze ogen
We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, waarvan 2,3 uur op onze mobiel. Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd & Media, geeft tips om te minderen.