Fouten die we maken bij het toiletbezoek
Het toiletbezoek: iedereen maakt het zo’n zeven keer per dag mee. Iets wat erg vanzelfsprekend is, en waarbij niet zoveel mis kan gaan. Of toch wel? Dit zijn de dingen die we verkeerd doen op de wc.
De blaas is een autonoom orgaan. Dat houdt in dat hij zelfstandig kan functioneren. Als je de blaas uit een lichaam haalt, kan je hem zelfs buiten het lichaam laten samentrekken, zegt uroloog Joost van Beekum. ,,Dit houdt in dat de blaas veel meer een eigen wil heeft dan wij denken. De relatie tussen de blaas en de hersenen kun je dan ook vergelijken met een paard en zijn berijder. Ze hebben allebei een eigen wil en karakter. De blaas is net zoals het paard in dit voorbeeld: als je hem gaat plagen, zoals verkeerd plassen, dan gaat hij zijn eigen ding doen. Net zoals een paard onrustig wordt als je hem laat schrikken.”
Voor de zekerheid
Je hebt het waarschijnlijk van je ouders geleerd in je kindertijd, en doet het nu nog steeds: voor de zekerheid plassen voordat je de deur uit gaat. Het lijkt logisch, op deze manier heb je immers zekerheid over het niet naar de wc moeten tijdens een tripje. Maar dit is niet altijd goed voor je blaas, volgens Joost van Beekum, uroloog bij Karmenta.
,,Het belangrijkste is dat je ontspannen plast. Je kunt best een keer naar de wc gaan terwijl je nog niet hoeft, als je maar niet gaat persen. Als je je blaas aanleert om telkens in kleine beetjes alles er uit te persen, kan dat vervelende situaties opleveren.” Van Beekum haalt het voorbeeld van het paard er weer bij. ,,Als je een paard telkens een paar meter laat rennen, en dan weer laat stoppen, dan wordt hij ook onrustig.”
Boven de pot hangen
Als vrouw kan een toiletbezoek op een openbaar toilet soms onaangenaam zijn. De bril is vies en je wil er niet op zitten, dus ga je boven de pot hangen. Maar dat is geen goede gewoonte, volgens uroloog Nader Naderi. ,,Het is belangrijk om een goede houding aan te nemen wanneer je plast. In je bekkenbodem zitten een heleboel spieren, en wanneer je hurkt of staat, zijn deze spieren aangespannen.”
Het is goed om te weten dat bijna elke blaasontsteking komt vanuit bacteriën die zich al in de vagina bevinden
Van Beekum vult aan: ,,Op het moment dat je gaat plassen, moet de weg naar buiten netjes openstaan. Als dat niet zo is, perst je blaas tegen weerstand in. Op die manier nemen de spieren en de zenuwen in je blaas toe. Het gevolg daarvan is dat je de blaas overactief maakt. In de praktijk houdt dat in dat je bijvoorbeeld vaker moet plassen, krampen in de blaas krijgt, en situaties krijgt waarbij je de wc maar nét haalt.” Hoe onsmakelijk het toilet ook is, zitten is dus beter.
De angst voor infecties door bacteriën op de wc-bril, is trouwens niet reëel volgens Van Beekum. ,,Het is goed om te weten dat bijna elke blaasontsteking komt vanuit bacteriën die zich al in de vagina bevinden.”
Hoe kom je er achter of je je bekkenbodemspieren ontspannen hebt?
Voor elke spier geldt: als je hem voelt, kun je hem ontspannen. Om je bekkenbodemspieren aan te spannen, kun je volgens Van Beekum het beste doen alsof je een wind moet ophouden. Op die manier span je je bekkenbodem aan. Als je dan een lichte kramp tussen je benen en billen voelt, voel je de spieren. En dan kun je ze ontspannen.
Snelheid
Even snel naar het toilet; we herkennen het allemaal. Toch zou je eigenlijk rustig de tijd moeten nemen in het kleinste kamertje. Naderi: ,,De blaas raakt ook verstoord als je door snelheid niet helemaal leeg plast. Voor vrouwen kan dit leiden tot pijn bij het vrijen of vaker een blaasontsteking.” Wie niet zit te wachten op vervelende complicaties, kan maar beter goed de tijd nemen dus.
Het belangrijkste is dus dat je ontspannen plast, volgens Van Beekum. Hij vindt het overigens niet gek dat de genoemde fouten veel voorkomen. ,,Er zijn in Nederland bijzonder weinig mensen die plasles hebben gehad. Jongetjes hebben meer referentiekaders, die staan op jonge leeftijd al met hun vriendjes in dezelfde sloot te plassen. Op die manier hebben ze toch vergelijkingsmateriaal om te zien of ze het goed doen. Maar meisjes, die leren het vrijwel niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is groentepuree minder gezond dan hele groentes?
Pureren kan het makkelijker maken om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente te nuttigen. Maar is groente in gepureerde vorm wel net zo gezond voor je als het eten van hele groentes? Experts leggen het uit. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
We moeten meer bewegen
Waarom sporten in de ochtend effectief is
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 3: waarom sporten in de ochtend zo weerzinwekkend effectief is. -
Aanvullende zorg verder uitgekleed: ‘Onbeperkt fysio verzekeren vrijwel onmogelijk’
Zorgverzekeraars snijden net als voorgaande jaren in hun aanvullende verzekeringen. Menzis gaat hierin het verst. In hun Extra Verzorgd-verzekering gaat het aantal behandelingen fysiotherapie terug van 32 naar 20, terwijl de premie wel hetzelfde blijft.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Joyce (40) schrijft krachtige blog over kanker: ‘Lieve borsten, helaas moesten we afscheid nemen’
Joyce Rodenburgh krijgt in april 2020 te horen dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Om familie en vrienden op de hoogte te houden van haar ziekteverloop begint ze een blog. Haar vlot opgeschreven verhalen bereiken al snel een breed publiek. Lotgenoten vinden troost en inspiratie bij de manier waarop Joyce met kanker omgaat.Voorburg