Griep zorgt voor koortsachtige drukte in regio-ziekenhuizen
HELMOND - Negen uur maandagmorgen. In een vergaderzaal van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond zitten vijftien mensen aan tafel. Op de muur wordt een enorme grafiek geprojecteerd. De cijfers en schema's geven aan wat een griepgolf zoal teweeg brengt in een ziekenhuis. Een grote toeloop van patiënten, vaak met zeer ernstige klachten. Gaten in de organisatie omdat de griep ook toeslaat onder medewerkers. Plus patiënten die wel naar huis kunnen, maar moeten blijven omdat het ook de thuiszorg over de schoenen loopt.
,,Het hoopt zich allemaal in het ziekenhuis op", concludeert sector-manager Raymond Bonnier. ,,Als het zo druk is in de kliniek kan de spoedeisende hulp mensen niet doorplaatsen. Daar lagen vorige week zelfs mensen in de gang op bed. Dat was echt grote ellende." Zeker omdat het in bijna alle gevallen ging om mensen van zeventig jaar en ouder met toch al ernstige aandoeningen, zoals COPD en andere longklachten. Voor hen kan simpele griep een levensbedreigende aandoening zijn.
Voor de medische staf zijn het ook drukke dagen. De artsen bepalen wie moet worden opgenomen en naar huis mag. Zij lopen extra rondes en stellen dagelijks het operatieprogramma vast.
Puzzel
Het is aan de afdelingsmanagers om de dagelijkse puzzel te leggen. Hoeveel patiënten verwachten we vandaag? Kunnen we mensen doorschuiven naar de drie andere ziekenhuizen in de regio, het Sint Anna in Geldrop, het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven? Of, andersom: kunnen wij patiënten uit andere ziekenhuizen opvangen? Kunnen we genoeg flexwerkers inschakelen om zieke personeelsleden te vervangen?
In de andere ziekenhuizen in deze regio gaat het er elke dag op dezelfde wijze aan toe. De vier instellingen overleggen dagelijks meerdere malen over toeloop en en de vraag waar een patiënt nog terechtkon. Vorige week bleek dat alle Brabantse ziekenhuizen helemaal vol zaten. Ziekenhuis Rivierenland in Tiel bleek de dichtstbijzijnde uitwijkmogelijkheid.
Het schema op het beeldscherm is het werk van Kim Rietjens, studente aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zij doet in het Elkerliek haar afstudeerproject. Haar schema kan op basis van eerdere cijfers voorspellen wat er vandaag op het ziekenhuis afkomt. De conclusie: we krijgen deze maandag twintig patiënten binnen, een deel mogelijk met griep. Er zijn vandaag nog tien quarantaineplaatsen voor hen beschikbaar.
Harmonicabedden
Aan de tafel gaat het om inzet van 'harmonicabedden'. Geen uitschuifbare ligplaatsen, verduidelijkt Bonnier, maar extra bedden die achter de hand worden gehouden voor noodgevallen. Structureel meer bedden inzetten is geen optie, zegt hij. ,,Je kan de capaciteit niet baseren op een epidemie." Jan Martens, hoofd opname en planning, gaat rekenen. Hoe krijgt hij dat tekort van tien plaatsen opgevuld?
Of het er deze week in het Elkerliek en de andere ziekenhuizen weer zo hectisch aan toe gaat als de afgelopen tijd kan Bonnier niet zeggen. Een griepvirus gedijt bij droog en koud weer, zoals die Nederland vorige week in de greep hield. Maar de weeromslag van dit weekeinde maakt aan deze griepepidemie zeker nog geen eind. Daar zijn veel hogere temperaturen voor nodig.
De vier ziekenhuizen in deze regio denken nu al na over de aanpak van een volgende griepgolf. Zo is dit jaar in de regio Nijmegen het Canisius-Wilhelmina aangewezen als het centrale influenza-ziekenhuis. Daar worden alle grieppatiënten in quarantaine gehouden en dat vermindert de druk op de omliggende ziekenhuizen. Binnen de koepel GHOR (Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio), waarbij alle huisartsen en ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant zijn aangesloten, wordt bekeken of dit Nijmeegse model ook hier van nut kan zijn.
Apparatuur
Een ander onderwerp waar de ziekenhuizen over praten is investeren in apparatuur die sneller kan vaststellen of een patiënt griep heeft. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft recent een scanapparaat in gebruik genomen dat wangslijm binnen drie kwartier kan analyseren en vaststellen of er sprake is van griep en zo ja, welk type virus dat betreft.
De ziekenhuizen in deze regio zijn nu nog veel meer tijd kwijt. Het pathologisch laboratorium PAMM, dat voor de vier ziekenhuizen werkt, heeft minstens twee uur nodig om het wangslijm op kweek te zetten. Omdat het lab niet vol continue in bedrijf is, kan het ook voorkomen dat een aanvraag voor een scan die aan het einde van de middag binnenkomt, pas de volgende dag tot een uitslag leidt.
Voor ziekenhuizen heeft snellere uitslag een groot voordeel: ,,We kunnen mensen met hetzelfde type virus dan bij elkaar op een kamer leggen", zegt Bonnier. ,,Want die kunnen elkaar toch niet meer aansteken."
Het ochtendoverleg is voorbij, de aanwezigen gaan snel terug naar hun werkplaatsen. Om twaalf uur en om vier uur steken ze weer even de koppen bij elkaar om de laatste stand van zaken door te nemen. Het wordt weer een drukke week.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijftien geplande operaties Catharina Eindhoven uitgesteld vanwege griep
Arnold Mandemaker a.mandemaker@ed.nl -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Forse stijging sterfte door griep
De griepepidemie blijkt dodelijk voor veel hoogbejaarden. Het RIVM meldt dat de sterfte onder 75-plussers afgelopen weken sterk verhoogd is. -
Sterftecijfers schieten omhoog door griep en kou
De recente griepgolf en de kou drijven het aantal sterfgevallen flink op. In de derde week van februari overleden 3622 personen, het hoogste aantal deze winter, meldt het CBS.
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Ziekenhuizen zeggen operaties af vanwege grieppatiënten
Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen hebben vandaag niet-levensbedreigende operaties moeten afzeggen, omdat de klinieken overvol liggen met grieppatiënten. Volgens een woordvoerster van Gelre ziekenhuizen is er sprake van 'een uitzonderlijke situatie'. -
Griepgolf in Nederland zwelt weer aan
Het aantal Nederlanders met griepachtige verschijnselen is weer toegenomen. De griepgolf in ons land duurt nu al elf weken, twee weken langer dan gemiddeld. Volgens gezondheidsinstituut Nivel gingen afgelopen week 155 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. De week daarvoor waren het er 140.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer