Griepvirus besmet steeds meer mensen in Nederland: ‘Ziekenhuizen liggen behoorlijk vol’
Het griepvirus besmet steeds meer mensen in Nederland. Per 100.000 inwoners gingen er vorige week 103 naar de huisarts met griepachtige klachten, laat onderzoeksinstituut Nivel weten. Een week eerder lag dit aantal nog op 66 per 100.000. Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC, stelt dat er sprake is van een ‘druk op de hele zorgketen’. ,,De ziekenhuizen liggen behoorlijk vol”, zegt Van den Toorn tegen deze site.
De huidige griepepidemie begon in december, voor kerst. In bijna de helft (47 procent) van de 58 bij patiënten afgenomen monsters die nader zijn onderzocht, werd daadwerkelijk een influenzavirus aangetroffen. De overige patiënten droegen andere virussen bij zich.
Het Nivel spreekt van een griepepidemie ‘met matige intensiteit’. Dat is zo als wekelijks tussen de 103 en 172 mensen per 100.000 Nederlanders met griepverschijnselen naar de huisarts gaan. Het werkelijke aantal mensen met griep is onbekend, maar ligt steevast hoger omdat veel mensen thuis uitzieken zonder dat de huisarts eraan te pas komt. ,,Veel mensen gaan naar de huisarts, vaak met complicaties zoals een bacteriële longontsteking. Covid lijkt wel wat te stabiliseren”, constateert Van den Toorn.
Huisartsen overspoeld met telefoontjes
Volgens het wekelijkse rapport van het Nivel was er afgelopen week ‘een opvallende toename bij ouderen van 65 jaar en ouder die met griepachtige klachten bij de huisarts kwamen’. Bij veel huisartsen is het ‘ontzettend druk’ als gevolg van het grote aantal patiënten met een luchtweginfectie. Het lukt vooralsnog de boel draaiende te houden en iedereen gepaste zorg te bieden, maar dat vraagt wel extra inzet van huisartsen en doktersassistenten. Soms loopt de wachtrij bij bellers op tot een uur. Praktijken verzoeken patiënten om niet na twee dagen snotteren al te bellen.
De Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) vreest dat de opnamecapaciteit de komende dagen ‘nog krapper zal worden’. ,,Dat houdt in dat er nog meer problemen komen rond de doorstroming in de keten”, laat voorzitter David Baden weten.
Bij het Erasmus MC ligt de lat voor acute zorg nu extra hoog. ,,We zijn kritisch of patiënten wel opgenomen worden en of ze eerder naar huis kunnen na opname”, vertelt longarts Van den Toorn.
‘Cocktail van virussen’
Ziekenhuizen hebben het volgens Van den Toorn druk als gevolg van het grote aantal patiënten met een luchtweginfectie, zoals griep. Het lukt tot dusver nog om de gevolgen voor patiënten te beperken, maar dat vraagt wel extra inzet van het zorgpersoneel.
,,Een cocktail van virussen”, noemt een woordvoerder van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem de situatie. Naast het griepvirus komen ook veel mensen met corona en het RS-virus naar de spoedeisende hulp (SEH). Omdat zij apart van elkaar verpleegd moeten worden, zodat ze elkaar niet aansteken, is de druk op het personeel hoog. Mensen werken extra, of er wordt personeel ingehuurd. ,,We trekken alles uit de kast.”
De huidige griepepidemie heeft geen grote impact op het reilen en zeilen op basisscholen. Dat zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, na een rondgang langs schoolbesturen door heel Nederland.
Weinig kans
Tijdens de coronapandemie ging de griep amper rond in Nederland. Door alle maatregelen die bedoeld waren om het coronavirus tegen te gaan, kregen ook influenzavirussen weinig kans om zich te verspreiden. Na het loslaten van de maatregelen brak prompt weer een griepepidemie uit, in maart 2022. Die kende geen grote pieken en was na dertien weken voorbij, wat een normale duur is.
De griep gaat nu meer rond dan tijdens die vorige epidemie en is daarmee op het hoogste niveau sinds de kortstondige griepgolf van 2020. Die was na een paar weken alweer voorbij, waarschijnlijk onder invloed van alle coronamaatregelen die toen werden ingesteld.
Griepepidemie in Nederland: hoe worden deze cijfers verzameld?
Er is sinds eind december sprake van een griepepidemie in Nederland. Dit is het geval als minstens 58 op de 100.000 mensen griepachtige klachten hebben, zoals koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. Het RIVM houdt de situatie samen met onderzoeksinstituut Nivel en het Erasmus MC in de gaten. Zij runnen samen het Nationaal Influenza Centrum.
Het Nivel publiceert iedere week cijfers over het aantal mensen (per 100.000 inwoners) met griepklachten. De gegevens die hieraan ten grondslag liggen zijn onder meer afkomstig van verschillende huisartsen verspreid over het land. Deze 140 huisartsen houden bij hoeveel patiënten hun praktijk hebben bezocht waarbij griepachtige klachten werden vastgesteld. Bij een deel van deze patiënten worden monsters van de keel en neus afgenomen. De huisartsen sturen deze monsters op naar het RIVM. In een laboratorium kijkt het RIVM of er griepvirus in het monster zit.
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Vaak noemen mensen allerlei ziekten met klachten zoals verkoudheid, hoesten en koorts ook ‘griep’, maar die klachten kunnen ook voorkomen na infectie met andere virussen.
Naast griep gaan ook allerlei andere luchtwegvirussen rond. Laboratoria treffen onder meer het humaan metapneumovirus aan, dat ongeveer dezelfde klachten kan veroorzaken. Ook het RS-virus en het rhinovirus gaan volop rond. Het coronavirus wordt ook nog aangetroffen, maar niet zo vaak als voorheen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.” -
Test
Dit is de beste bloeddrukmeter voor thuis
Wat is de beste bloeddrukmeter? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Huisartsen overspoeld met telefoontjes over griepgolf, wachtrijen van 1 uur: ‘Alle ballen in de lucht’
Bij veel huisartsenpraktijken is het ‘ontzettend druk’ als gevolg van het grote aantal patiënten met een luchtweginfectie, zoals griep. Het lukt vooralsnog de boel draaiende te houden en iedereen gepaste zorg te bieden, maar dat vraagt wel extra inzet van huisartsen en doktersassistenten. Soms loopt de wachtrij bij bellers op tot een uur. ,,Het is behoorlijk aanpoten.” -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Geen ernstige gevolgen griepepidemie voor scholen: ‘Het valt gelukkig mee’
De huidige griepepidemie heeft geen grote impact op het reilen en zeilen op basisscholen. Dat zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, na een rondgang langs schoolbesturen door heel Nederland.