‘Grootste antivaxers zetten principes aan de kant wanneer het om spuit van cosmetisch arts gaat’
Zij ZegtJournalist Debby Gerritsen duikt met een vrouwelijke blik in de actualiteit en deelt iedere week wat haar opvalt.
Ik kon niet stoppen met kijken naar de jonge vrouw die een paar tafeltjes verderop aan een glaasje prosecco nipte. Twee dikke zwarte wenkbrauwen leken met een stift op haar bewegingloze voorhoofd getekend. Haar lippen waren opgezwollen en staken als een snavel naar voren. Haar hoge jukbeenderen en scherp gevormde kaaklijn glommen in het kaarslicht. Ze keek mij aan en lachte. Verdomd. Nu zag ik het pas goed. Het was mijn oud-stagiair.
Haar jonge gezichtje leek als twee druppels hyaluronzuur op dat van Dré Hazes’ ex-liefje Sarah van Soelen. Met de kin van Nikkie Plessen. Maar wie denkt dat de spuit van de cosmetisch arts alleen in de lippen van een paar losgeslagen influencers belandt, heeft het goed mis. In Nederland neemt het gebruik van botox en vooral fillers de laatste jaren explosief toe en waar het voorheen vooral 40-plussers waren die er jonger en minder vermoeid uit wilden zien, stappen nu steeds meer jonge mensen de kliniek binnen voor een opfrisbeurt of de laatste trend: een setje lippen zoals die van influencers Monica Geuze of Romy Boomsma.
Het gemak waarmee vrouwen uit alle lagen van de bevolking botox of fillers kunnen laten zetten is enorm toegenomen. Het taboe lijkt verdwenen en het kost tegenwoordig geen drol meer: een bezoekje aan de kapper is vaak duurder dan een zone babybotox. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt: van de Linda’s en Chantals op tv tot de kledingverkoopster op de hoek. Ja, zelfs de grootste moederharten die het vaccin weigeren omdat ze geen ‘rommel’ in hun lijf willen, zetten hun principes graag aan de kant wanneer het om de spuit van de cosmetisch arts gaat.
Ik heb daar geen enkel waardeoordeel over - ik ben zelf ook niet roomser dan de paus. Maar laten we wel wezen, over de langetermijneffecten van botox en fillers is nog écht weinig bekend en de kans dat er iets misgaat is altijd aanwezig. Daarvoor hoeven we alleen maar te kijken naar de berichten van de afgelopen maanden over lekkende en zwetende borstimplantaten. Daarvan dachten we aanvankelijk ook dat het geen kwaad kon.
We scheren, verven, trainen, en spuiten er lustig op los om aan een beeld te voldoen dat we elkaar voortdurend opleggen
Laat je goed voorlichten en ga niet naar de eerste de beste beunhaas, waarschuwde cosmetisch arts Tom Decates onlangs nog op deze site. Waarvan akte. Toch zou het gesprek niet enkel moeten gaan over de gevaren van cosmetische ingrepen. Veel interessanter is de vraag waarom vrouwen door zoveel brandende hoepels springen om aan het laatste schoonheidsideaal te voldoen. We scheren, verven, trainen, en spuiten er lustig op los om aan een beeld te voldoen dat we elkaar voortdurend opleggen.
Het antwoord is, volgens mij, zo oud als het korset van Marie-Antoinette. Vrouwen worden, veel meer dan mannen, beoordeeld op hun uiterlijk en voelen veel druk om aan dat dwingende schoonheidsideaal te voldoen. Waar het bij mannen meer gaat om status en geld, ligt de focus bij vrouwen op schoonheid. Dat krijgen jonge meisjes dankzij barbiepoppen en sprookjes als Assepoester met de paplepel ingegoten. We beoordelen vrouwen eerder op uiterlijk dan op andere kwaliteiten. Het is niet toevallig dat Jaap Jongbloeds populaire programma Het mooiste meisje van de klas heet, en niet ‘het slimste meisje van de klas’. Jonge, knappe vrouwen hebben een hoger aanzien en krijgen over het algemeen vaker voorrang in onze maatschappij. En daarin nemen ze elkaar ook continu de maat. Niet zo vreemd dus dat vrouwen er alles aan gelegen is om er zo jong, knap en fris mogelijk uit te blijven zien. En daar gaan we, mede dankzij de vreselijke like-cultuur van social media, helaas steeds verder in.
Stelling: Vrouwen worden te veel op hun uiterlijk beoordeeld
Eens/oneens? Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlandse slachtoffers nemen juridische stappen tegen Turkse cosmetisch arts
Nederlandse vrouwen die slachtoffer zijn geworden van complicaties bij cosmetische operaties in Turkije willen de betreffende arts daarvoor aansprakelijk stellen. Ze starten een juridische procedure. ,,Ik wil gerechtigheid voor mijn dochter’’, zegt initiatiefnemer Julie Hari. -
Zij Zegt
De schuld van verkrachting wordt bijna systematisch bij vrouwen neergelegd
Journalist Debby Gerritsen duikt met een vrouwelijke blik in de actualiteit en deelt iedere week wat haar opvalt. -
Podcast
Over de liefde: ‘Veel seks hebben is belangrijk, dan pas weet je wat je lekker vindt’
In de gloednieuwe podcast Over de liefde van het ADR gaat columnist Debby Gerritsen op zoek naar de liefde. Ze verkent daarbij verschillende relatievormen. Want: is een traditionele huisje-boompje-beestje-relatie nog wel van deze tijd? En: wat moeten we doen om liefde te vinden? Deze week praat Debby met journalist en feminist Milou Deelen over seks en hoe belangrijk het is om veel te experimenteren. ‘Zo weet je wat je wilt en wat je fijn vindt binnen je relaties – of die nou lang of kort duren’. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Vergeet je weleens wat? ‘Iedereen kan zijn of haar geheugen verbeteren door te trainen’
Een afspraak vergeten of niet meer weten waar je sleutels liggen; het overkomt de meesten wel eens. Neurowetenschapper Noëlle Kamminga schreef een trainingsprogramma om je geheugen te verbeteren.
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Experts signaleren meer gebitslijtage bij kinderen: ‘Denk er niet te licht over’
Harde cijfers zijn er nog niet, maar tandartsen en mondhygiënisten zien steeds meer gaatjes, ontstoken tandvlees en gebitsslijtage bij kinderen. In de coronatijd lijken meer mensen soepeler om te zijn gesprongen met preventie, zoals tweemaal daags tandenpoetsen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerArnold Huibregtse