Grote Engelse studie: coronavaccins houden ouderen al na één prik uit het ziekenhuis
Ouderen in Engeland die één prik met het coronavaccin van AstraZeneca of Pfizer-BioNTech hebben gehad, lijken 80 procent minder risico te lopen om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden. Dat blijkt uit een grote studie van Public Health England onder Engelse 70-plussers.
Delen per e-mail
De ouderen die de afgelopen maanden geprikt werden met het Pfizer-vaccin, liepen na vier weken 57 tot 61 procent minder kans om coronaklachten te ontwikkelen. Bij het vaccin van AstraZeneca ligt dat percentage nog iets hoger: tussen de 60 en 73 procent.
De ouderen die na een eerste prik tóch corona opliepen, kwamen bovendien minder vaak in het ziekenhuis terecht, stellen de Engelse onderzoekers. Bij het Pfizer-vaccin was die kans 43 procent lager, bij dat van AstraZeneca 37 procent. Één prik met het Pfizer-vaccin verlaagde de kans op overlijden daarbij ook nog eens met de helft. Voor AstraZeneca is dat nog niet te zeggen, omdat de inentingen met dat vaccin later begonnen.
Opgeteld concluderen de onderzoekers dat het risico voor gevaccineerde 80-plussers - zij werden in Engeland het eerste geprikt, dus van hen zijn de meest uitgebreide data beschikbaar - om na één prik in het ziekenhuis te belanden zo'n 80 procent lager lijkt te liggen dan bij niet-gevaccineerden. En dat de kans om te overlijden na één inenting met het Pfizer-vaccin uiteindelijk met 85 procent afneemt.
In Nederland worden de vaccins van AstraZeneca en Pfizer-BioNTech allebei gebruikt, net als dat van Moderna.
Goed nieuws voor AstraZeneca
Vooral voor AstraZeneca zijn de zogenoemde real world data uit Engeland goed nieuws. Dat vaccin wordt in veel landen niet aan ouderen gegeven, omdat in de studies met het vaccin niet genoeg mensen van hoge leeftijd als proefpersoon dienden. Daarom werd in Nederland de keuze gemaakt om het vaccin niet toe te dienen aan 65-plussers, andere landen hanteren een nog strengere leeftijdsgrens. De cijfers uit Engeland laten zien dat de AstraZeneca-prik bij ouderen dus wel degelijk effect heeft. Voor het Pfizer-vaccin was dat in eerdere studies volgens medicijnautoriteiten al voldoende aangetoond.
Of Nederland de AstraZeneca-prik straks ook aan 65-plussers gaat toedienen, is volgens een woordvoerder van de Gezondheidsraad nog niet te zeggen. ,,In de tweede helft van maart komt er een nieuw advies over de vaccinatiestrategie. Maar de Gezondheidsraad krijgt dit soort onderzoeken natuurlijk ook mee.”
Alle 70-plussers
Het Engelse onderzoek, dat nog niet door andere wetenschappers is gecontroleerd, wordt uitgevoerd onder alle 70-plussers die zich na de start van de vaccinatiecampagne in december meldden voor een coronatest. Door van al die mensen de testresultaten te analyseren en vervolgens te bekijken wie er in het ziekenhuis belandt en/of overlijdt, kan na verloop van tijd met steeds grotere zekerheid worden vastgesteld hoe effectief de vaccins in ‘het echte leven’ zijn.
Omdat de Britse variant in Engeland de overhand heeft, toont de studie ook aan dat de vaccins goed werken tegen die mutatie, stellen de onderzoekers. Na een tweede prik nemen de percentages van bescherming tegen ziekte, ziekenhuisopname en overlijden bovendien nog toe, is de verwachting. Dat is bij het vaccin van Pfizer-BioNTech volgens de onderzoekers al te zien. Bij de 80-plussers die daarvan al een tweede dosis kregen, komt de effectiviteit als het gaat om het krijgen van ziekteverschijnselen uit op 89 procent.
Legere ziekenhuizen
In Engeland, waar na de kerst de ziekenhuizen volstroomden, neemt het aantal opnames intussen zienderogen af, ook als gevolg van een zware lockdown. Op 18 januari lagen er ruim 34.000 coronapatiënten in het ziekenhuis, zondag waren dat er een kleine 11.000. In Nederland, waar later begonnen is met vaccineren en minder vaccins beschikbaar zijn, gaat die daling een stuk minder hard.
Eerder liet een studie in Israël, de absolute wereldwijde prik-koploper, al zien dat het vaccin van Pfizer-BioNTech niet alleen goed beschermt tegen ziek worden, maar in veel gevallen ook voorkomt dat gevaccineerden het virus kunnen doorgeven.
Ook in Nederland vallen de eerste positieve statistieken al te noteren. Vorige week bleek dat het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen fors aan het afnemen is. Volgens het RIVM is dat een gevolg van het vaccineren van bewoners en personeel van de zorginstellingen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nico's kans op overleving was 1 procent: ‘Heb ik die toch mooi te pakken’
Journalist Nico de Vries was zondagavond te gast bij Humberto. Aan tafel vertelt hij hoe hij na een slechtnieuwsgesprek te horen krijgt dat hij hoogstens drie maanden te leven heeft. Zijn gezicht raakt half verlamd en zijn benen houden ermee op. Volgens de artsen is het een kwestie van afwachten, tot het verval plotseling stopt. Eerder vertelde hij zijn verhaal aan Bart Verkade op deze site. Wij delen het opnieuw. -
PREMIUM
Zijn praktijk is nét verbouwd, nu moet ernstig zieke huisarts Wouda uit Eindhoven noodgedwongen afscheid nemen
EINDHOVEN - Hij had uitgekeken naar het werken in de vernieuwde praktijk aan de Parklaan in Eindhoven. Eindelijk weer met de praktijkondersteuners onder één dak. Maar huisarts Paul Wouda (64) maakt het niet meer mee. Terminale kanker dwingt hem te stoppen met werken. -
Een coronatest van koffiecups: in Wageningen ontwikkelden ze hem
Onderzoekers van Wageningen University en TNO hebben een coronatest ontwikkeld op basis van een koffiecup: de CoronaEspresso. De nieuwe test kan gewoon thuis worden uitgevoerd, want er is geen laboratoriumapparatuur nodig om de uitslag te bepalen. -
Echtpaar uit Someren bouwt app voor baby's die beginnen met eten van vaste voeding
SOMEREN - Als jonge moeder viel Miriam van den Eijnden uit Someren van haar stoel van verbazing toen ze op zoek ging naar recepten voor haar baby. ,,Knakworst vermalen in een keukenmachine voor je kindje van zes maanden oud?” Dat moet en kan anders, dacht ze. Samen met haar man bouwde ze een app voor baby's van 4 maanden tot en met kinderen die al met de pot mee eten. -
Dance4Life werkt samen met gigant in sekspeeltjes: ‘Onderwerp seks normaliseren’
Een opvallende nieuwe samenwerking: Erotiekgigant EasyToys, bekend als veelbesproken sponsor van FC Emmen, slaat de handen ineen met Dance4Life, een organisatie die zich inzet voor een veilig seksleven van jongeren. Samen willen ze het taboe rondom seksualiteit doorbreken. ,,Het is schrikbarend dat anno 2021 seksualiteit nog steeds een omstreden onderwerp is.”
-
Een bijzondere les over geluk voor mbo-studenten
,,Gelukskunde. Ik wist ook niet dat het bestond. Sterker nog: ik heb het zelf bedacht.’’ Zo’n honderd mbo-studenten van de School voor Gezondheidszorg en Welzijn hangen muisstil aan de lippen van Mirjam Spitholt, gastdocent in geluk. Niet in een collegezaal, maar in het Amersfoortse theater Flint. -
PREMIUMLezersreacties
Alle lof voor de huisarts: ‘Ze heeft me van een zekere dood gered’
In zijn column van afgelopen donderdag vroeg Frank Poorthuis naar jullie huisartsen. Is het er een uit duizenden? Eentje die de hele familie op de been houdt, je van paniek weghoudt. Of is het juist een kreng? De reacties stroomden binnen. -
INGEZONDEN OPINIE
Imperfectie hoort bij de mens; corona confronteert genadeloos met grenzen en beperkingen
VALKENSWAARD - In de ogenschijnlijk maakbare samenleving waarin wij leven, is het min of meer logisch en vanzelfsprekend dat je gelukkig bent. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt van je verwacht (en meestal vind je dat zelf ook) dat je dat ‘probleem’ snel aanpakt en vooral snel oplost.
0 reacties