Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en een operatiekamer in het Erasmus MC gaan normaal niet samen, maar muziek als medicijn wordt wel steeds vaker gebruikt.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en een operatiekamer in het Erasmus MC gaan normaal niet samen, maar muziek als medicijn wordt wel steeds vaker gebruikt. © RPhO en Arie Kievit

Hier krijgen ze muziek als medicijn: ‘Het heeft de functie van een paracetamol’

Ineens staan ze midden tussen de leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat zojuist de Vijfde van Beethoven heeft ingezet. Patiëntjes van het Sophia Kinderziekenhuis kunnen vanaf woensdag meekijken over de schouder van de slagwerker en strijkers. Niet echt, maar virtueel met een VR-bril. Want muziek als medicijn, daar zijn ze bij het Erasmus MC wel achter, dat werkt.

 1. Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
  PREMIUM

  Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingerna­gels over je gezondheid?

  Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.”
 2. 1 op de 10 heeft chronische nierschade: dit hebben je nieren nodig om gezond te blijven
  PREMIUM
  Dag van de nier

  1 op de 10 heeft chronische nierschade: dit hebben je nieren nodig om gezond te blijven

  Zonder dat we het doorhebben, zijn onze nieren hard aan het werk. Ze regelen onder meer de verwijdering van afvalstoffen uit ons lichaam. Zo’n 10 procent van de Nederlanders heeft chronische nierschade, maar veel mensen ervaren pas klachten als de beschadiging al groot is. Soms is een donornier de enige oplossing. Silke Oude Aarninkhof (28) stond haar nier af aan haar zusje Berber (26).