Hoe erg is een nacht slecht slapen? Experts leggen uit
Alles over slaapSlapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: Kun je gemiste slaap inhalen?
„Als je een nacht een keer slecht slaapt, dan is dat niet zo erg. Ons lichaam is slim genoeg en de nacht daarna zal je automatisch wat dieper slapen, zodat de schade van de nacht ervoor wordt weggewerkt,” zegt slaapcoach en medeoprichter van Saraja Slaapcursus Talja Lambert.
„Het wordt een ander verhaal als je normaal gesproken 7,5 uur per nacht slaapt en vervolgens een hele werkweek slechts zes uur per nacht. Reken maar uit: als je vijf keer anderhalf uur slaap mist, komt dat neer op 7,5 uur. Dat is een hele nacht en dat haal je niet zo makkelijk meer in.”
Het is misschien heel verleidelijk om als je een drukke dag hebt wat van je slaap af te snoepen, maar slaapexpert Lambert legt uit dat je uiteindelijk jezelf tegenkomt. „Door slaaptekort ben je overdag veel minder productief. Slaap is het fundament van een gezond en gelukkig leven. Uit onderzoek is gebleken dat als je langer dan 17 uur wakker bent, dat te vergelijken is met 0,5 promille alcohol in je bloed.”
Te lang slapen is slecht
Volgens de slaapexpert is het goed om in kaart te brengen waarom je structureel te weinig slaap krijgt en uiteindelijk daarmee aan de slag te gaan. „Heb je last van uitstelgedrag of geen zin om naar bed te gaan? Is er sprake van een onjuiste werk-privébalans of heb je last van stress?” Daar komt bij dat het niet handig is om in het weekend langer te slapen, omdat je daarmee je bioritme ontregelt.
De ‘siesta’ kun je het beste plannen tussen 12.00 en 15.00 uur, doe je het later op de dag dan val je ‘s avonds moeilijker in slaap
„Als je daar gevoelig voor bent heb je meer kans op problemen met inslapen en doorslapen.” Lambert legt uit dat er ook zoiets bestaat als te lang slapen: „Te veel slaap maakt juist slaperig, vaak word je wakker met hoofdpijn en je hebt meer kans op gezondheidsproblemen. Slaap is geen sluitstuk, maar het beginstuk van je dag. Met goed herstellende slaap presteer je overdag veel beter.”
Doe een powernap
Geeke Barmentloo is powernap en -slaapcoach en auteur van De Slaapgids. Zij ziet in haar praktijk veel mensen die slaap missen doordat ze jonge kinderen hebben die ‘s nachts wakker liggen of mensen die nog tot laat liggen te bingewatchen.
Als je een kort nachtje hebt gehad ben je misschien geneigd om sneller naar koffie en zoete snacks te grijpen, maar Barmentloo legt uit het dat beter is om een korte powernap van niet langer dan 20 minuten te doen. „Dat is net lang genoeg om je brein op te frissen. Deze ‘siesta’ kun je het beste plannen tussen 12.00 en 15.00 uur, doe je het later op de dag dan val je ‘s avonds moeilijker in slaap.”
Ben je niet in de gelegenheid om een powernap te doen, dan kan het ook helpen om 20 minuten rustig te wandelen of bijvoorbeeld op werk een pauze van 20 minuten te nemen en wat ademhalingsoefeningen te doen. ,,Start niet met powernappen op het moment dat je structureel slaaptekort hebt door een onderliggende oorzaak. Ga dan eerst aan de slag met je slaap- waakritme.”
Volgende keer: wat moet je wel en wat juist niet doen om goed te kunnen slapen?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Futloos na je werkdag? Zo blijf je de hele dag door energiek
Na een dag werken grijp je direct naar iets zoets en bingewatchen beperk je allang niet meer tot het weekend: een lege batterij ligt vooral in de winter op de loer. De welbekende energiedip te lijf gaan? Experts vertellen hoe je dat doet. -
Alles over slaap
Wanneer slaap je slecht? ‘Goede slaap begint niet op het moment dat je in bed gaat liggen’
Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: Wat is ‘slecht slapen’ en wat is de invloed van slecht slapen op je gezondheid? -
PREMIUM
Ic-personeel in Apeldoorn wordt verrast door Wivien (96): ‘Hartverwarmend’
De 96-jarige Wivien van Berkel uit Rheden heeft honderd beschilderde notitieboekjes uitgedeeld op de ic-afdeling van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. De hoogbejaarde dame wil zo het personeel bedanken voor hun inzet tijdens de coronaperiode. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMMet poll1
Gaat gebakje op de werkvloer in de ban? ‘Net zo schadelijk als meeroken’
Sympathiek om taart te trakteren op kantoor als je jarig bent? Niet dus! Dat is net zo schadelijk als collega’s passief mee laten roken. Want je zet mensen aan tot het eten van schadelijke zoetigheid. Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van de Britse evenknie van het Voedingscentrum.
-
Griepvirus besmet steeds meer mensen in Nederland: ‘Ziekenhuizen liggen behoorlijk vol’
Het griepvirus besmet steeds meer mensen in Nederland. Per 100.000 inwoners gingen er vorige week 103 naar de huisarts met griepachtige klachten, laat onderzoeksinstituut Nivel weten. Een week eerder lag dit aantal nog op 66 per 100.000. Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC, stelt dat er sprake is van een ‘druk op de hele zorgketen’. ,,De ziekenhuizen liggen behoorlijk vol”, zegt Van den Toorn tegen deze site. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.