Ik ben verkouden: hoe weet ik of ik corona heb?
Wie een snotneus krijgt in tijden van corona, staat er spontaan toch even bij stil: zou ik het hebben? Tijd dus om de symptomen nog eens op te noemen, samen met een aantal richtlijnen.
Delen per e-mail
Een verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte bij mensen. Volwassenen krijgen die gemiddeld twee tot drie keer per jaar, terwijl kinderen jaarlijks gemiddeld zes tot twaalf keer verkouden kunnen worden. Ook Covid-19 is een virusziekte die de luchtwegen infecteert. Het grote verschil is dat het nieuwe coronavirus momenteel wereldwijd snel om zich heen grijpt en het lichaam nogal kan belasten als het de vrije loop wordt gelaten. Hoe bepaal je nu of het om een verkoudheid of om corona gaat?
Verkoudheid of corona?
Als je alleen hoest en verder geen symptomen vertoont, komt dat waarschijnlijk niet door het coronavirus. Heb je alleen een snotneus, dan ben je waarschijnlijk verkouden. Andere symptomen van een verkoudheid zijn keelpijn, hoofdpijn en soms spierpijn. Volwassenen ontwikkelen bij een verkoudheid zelden koorts, bij kinderen kan het wel voorkomen.
De meest voorkomende symptomen van Covid-19 zijn (hoge) koorts en hoesten, aldus onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Andere mogelijke symptomen zijn kortademigheid, vermoeidheid en slijm ophoesten. Onderstaande lijst van de WHO somt de belangrijkste symptomen van Covid-19 en een verkoudheid nog eens op in de mate dat ze voorkomen. Ook griep- en stresssymptomen zijn in de tabel opgenomen.
Onderzoek
Onderzoek van de universiteit van Zuid-Californië (USC) bij 55.924 Chinese coronapatiënten bracht recent aan het licht dat er een vaste volgorde van de eerste Covid-19-symptomen lijkt te bestaan. Zo zouden coronapatiënten eerst koorts ontwikkelen en vervolgens pas beginnen te hoesten. Die volgorde wijkt slechts licht af van andere aandoeningen aan de luchtwegen, maar kan dus mogelijk Covid-19 helpen op te sporen.
Toch is voorzichtigheid geboden. Niet alle coronapatiënten vertonen immers dezelfde symptomen. Hoe zwaar iemand getroffen wordt door de longziekte Covid-19 verschilt ook enorm van persoon tot persoon. Sommige dragers van het virus vertonen zelfs helemaal geen symptomen.
Wel is het zo dat zowel het nieuwe coronavirus als de verkoudheidsvirussen opduiken in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Beide kunnen dus doorgegeven worden door te praten, niezen of hoesten, of door contact via handen en voorwerpen. Denk aan een deurknop, bijvoorbeeld: wanneer iemand na het vastpakken van een besmette deurklink zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan die zelf ook besmet raken.
Hygiëne
Daarom blijft het uiterst belangrijk om je handen en spullen regelmatig te wassen of te ontsmetten. Dit kan het aantal virusdeeltjes drastisch doen dalen. Voldoende afstand houden van elkaar is een andere manier om te proberen te voorkomen dat virussen doorgegeven worden.
Vertoon je symptomen zoals koorts, hoesten en kortademigheid? Dan bestaat de kans dat je drager bent van het nieuwe coronavirus. In dat geval raden de gezondheidsautoriteiten aan om je huisarts te bellen en je klachten te vermelden. Blijf zeker thuis als je ziek bent. De dokter zal verder advies geven en jou testen of je doorverwijzen naar een testcentrum als hij vermoedt dat je Covid-19 hebt.
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VIDEO Moeder Kelly haalde Guus tijdens keizersnede zelf uit haar baarmoeder: ‘Heel speciaal’
EINDHOVEN - Kelly Luttjeboer weet wat het is om een kind te krijgen via een keizersnede. De eerste twee keer haalde een arts de baby uit haar baarmoeder. Bij zoontje Guus deed de Eindhovense het zelf. Een primeur in deze regio. ,,Het viel eigenlijk reuze mee’' -
video Moet ik de prik nemen als ik al corona heb gehad? En 17 andere vaccinatievragen
Lezers reageerden massaal op de oproep om vragen over het coronavaccin voor te leggen aan experts. We hebben de meestvoorkomende vragen samengevat, en van antwoord voorzien. ,,Twee verschillende vaccins nemen? Zou ik niet doen!’’ -
PREMIUM
Ook het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven zit klem; nu kan elke nieuwe patiënt er een teveel zijn
VELDHOVEN - Volle intensive care-afdelingen, personeel dat ziek of uitgeput thuiszit, talloze uitgestelde operaties. Het is crisis in de ziekenhuizen. Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven zit echt aan de limiet. -
PREMIUM
Corona zorgde voor meer verslavingsproblemen en minder plekken in de kliniek, maar Rodersana heeft een oplossing
OIRSCHOT - Stress door de coronacrisis leidt tot meer mensen die naar drank of drugs grijpen. Tegelijkertijd hadden ze bij verslavingskliniek Rodersana door de anderhalvemeterregel minder plekken beschikbaar. Een dik probleem dus. Maar daarvoor is een oplossing gevonden. -
PREMIUM
Ook de dataman van het Catharina Ziekenhuis stond te juichen toen de patiënt na 45 dagen van de beademing kwam
EINDHOVEN - ,,57 coronapatiënten in het ziekenhuis. Zeven op de ic. Vier nieuwe opnames. Drie ontslagen. En twee mensen zijn vannacht overleden.”
-
PREMIUM
VIDEO Kinderartsen: ‘Ontlast de zorg door versnelde invoer van het rotavirusvaccin’
Jonge kinderen zouden zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden tegen het rotavirus. Zo kunnen enkele duizenden ziekenhuisopnames worden voorkomen, stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, en krijgt de door corona overbelaste zorg wat lucht. -
PREMIUM
Elkerliek ziekenhuis Helmond in videoboodschap: ‘Situatie ernstig, overplaatsingen mogelijk’
HELMOND - Mensen die worden opgenomen in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond moeten er rekening mee houden dat ze kunnen worden overgeplaatst, ook níet-coronapatiënten. Bestuursvoorzitter Eveline de Bont vraagt in een videoboodschap om begrip. -
PREMIUM
Zo leef je in het nu: ‘Maak mediteren net zo gewoon als tandenpoetsen’
Hoewel er dankzij de vaccins licht aan het eind van de tunnel is, blijft vooruitkijken lastig in coronatijd. Hoe leef je in het nu? In gesprek met Jan Geurtz, schrijver en leraar Tibetaans boeddhisme.