Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
Op het internet vind je talloze theorieën over waarom het ene moment beter zou zijn dan het andere. Voorstanders van de ochtend beweren onder meer dat een frisse wasbeurt aan het begin van je dag overtollig talg makkelijker kan wegspoelen. Daardoor maak je je poriën vrij, en glimt je huid niet zo hard.
Heb je last van een droge huid? Dan zou je ’s avonds een bad moeten nemen. Zo verwijder je overtollige huidschilfers en kan je je huid extra hydrateren met een bodylotion die je ’s nachts laat inwerken. Maar wat klopt daar allemaal van?
Wat is het beste moment?
,,Of je het nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds doet: wanneer je een douche neemt, maakt echt niet uit”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. ,,Het tijdstip van je wasbeurt zal niet bepalen of je huid vetter of droger zal worden. Douche je dus gerust wanneer je zelf wilt.”
Jan Gutermuth, hoofd Dermatologie bij het Universitair Ziekenhuis Brussel, is het daarmee eens: ,,Het is belangrijker om te kijken naar je persoonlijke hygiëne. Heb je de hele dag in een fabriek gewerkt en ben je aan stof blootgesteld? Dan het is waarschijnlijk fijner om je ’s avonds te douchen. Moet je iedere dag fris op kantoor verschijnen? Dan is het in de ochtend waarschijnlijk aangenamer.”
Lees verder onder de video
Maar soms wordt je huid toch droog van een douche?
,,Het tijdstip van je wasbeurt heeft geen impact op je huid, maar er zijn andere factoren die wel invloed hebben”, zegt Maselis. ,,Denk bijvoorbeeld aan hoelang je een douche of bad neemt. Als je de huid onder de microscoop bekijkt, dan zie je verschillende lagen cellen.
De bovenste laag bestaat uit platte cellen, die aan elkaar kleven. Je kan het vergelijken met dakpannen die aan elkaar vastzitten. Bij mensen met een droge huid zitten die dakpannen schots en scheef. Als die mensen dus een douche of bad nemen, gaat er veel vocht naar binnen en gaan veel zouten verloren. Dat vocht verdampt na de wasbeurt, waardoor de huid nog droger wordt. Ik raad die mensen dus aan om niet te lang te douchen.”
Iets wat dermatoloog Gutermuth beaamt: ,,We raden patiënten met een droge huid aan om korte, lauwe douches te nemen. Ook een hydraterende crème na de wasbeurt wordt aanbevolen. Zo kan je de huid opnieuw voeden. Heb je een vettige huid? Dan is het ook niet nodig om je iedere dag te wassen. Je kan beter gebruik maken van goede wasgels, die helpen om het vettige effect tegen te gaan. Vraag daarvoor gerust advies aan een arts.”
Helpt een warme douche om beter in te slapen?
Neuroloog Inge Declercq: ,,Ieder mens heeft een centrale lichaamstemperatuur, die door de dag varieert. Rond 18.00 uur ligt die temperatuur op zijn hoogste niveau. Daarna daalt de temperatuur opnieuw. Dat is nodig om goed te kunnen inslapen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een warme douche, één à twee uur voor het slapengaan, kan helpen.
Een warme wasbeurt zet je bloedvaten open, waardoor je lichaam warmte kan afgeven. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om een korte douche. Te lang en te heet baden kan je lichaamstemperatuur doen stijgen, waardoor je juist slechter slaapt.
Hetzelfde principe zou in theorie gelden voor een koude douche in de ochtend. Die zou kunnen bijdragen aan de opwarming van je lichaam. Je zou je dan ook wakkerder voelen. Al is daar wel nog meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog geen 20 procent van jongeren haalde gratis hpv-prik: ‘Kan veel ellende voorkomen’
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Kan doorgeslikte kauwgom in je lichaam blijven plakken?
Als kauwgom zijn smaak verloren heeft, hoor je het uit te spugen. Slik je het toch door, dan zou dat schadelijk kunnen zijn omdat het in je lichaam kan blijven plakken, zo wordt wel beweerd. Hoe gevaarlijk is het nu echt om kauwgom door te slikken? We vroegen het bio-ingenieur Tara Grauwet van de universiteit van Leuven. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
column
Ga je beter tennissen door naar Djokovic of Sjarapova te kijken?
Wat zou dat mooi zijn, op tv een tennisprof een snoeiharde, perfect geplaatste backhand zien slaan en dan de volgende dag in je eigen tennisles dat kunststukje na kunnen doen. Kan kijken naar een expert je helpen iets beter te doen? Gedragspsycholoog Chantal van der Leest zocht het uit.
-
‘Ik ben best bereid wat te proberen voor mijn gezondheid en productiviteit, maar er zijn grenzen’
-
-
-
Duits keuringsbedrijf aansprakelijk voor lekkende borstimplantaten: miljoenenclaim van vrouwen
Het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland wacht een claim van honderden miljoenen euro’s vanwege de falende controle op slechte PIP-borstimplantaten. Na een procedure van 13 jaar heeft de hoogste Franse rechter TÜV aansprakelijk gesteld. Zo’n 20.000 gedupeerde vrouwen wereldwijd, onder wie 200 in Nederland, hebben recht op een schadevergoeding. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?