Klachtenregen over tandartszorg: te vaak onder de maat en peperduur
VideoHet regent klachten over de tandartszorg in Nederland. Veel mensen voelen zich bedonderd door tandartsen die te snel foto's maken, behandelingen geven die niet werken, onnodig grote ingrepen doen en hoge rekeningen sturen.
Vorige maand plaatste deze site een verhaal over de 21-jarige Lisanne. Voor haar zorgde een behandeling door de tandarts alleen maar voor meer pijn en, door een extra bezoek aan de spoedpost en de benodigde pijnstillers, volgde ook nog een rekening van in totaal 921 euro. Na een oproep stroomden er vele honderden berichten binnen van mensen die zich ook bekocht voelen na een tandartsbezoek.
Zo valt Marco Pruisscher op dat tandartsen wel heel rap foto’s maken en grote behandelingen ‘aansmeren’ omdat dit nodig zou zijn. ,,Je gaat uit van de expertise van de tandarts.” En bijvoorbeeld Cindy de Boer ging hoogzwanger met kiespijn naar de tandarts, maar hield na de behandeling pijn. ,,Uiteindelijk nog vier keer naar de tandarts moeten gaan, omdat het niet goed gegaan is. Uiteindelijk nu al zo’n 700 euro aan die kies betaald.”
Het is het topje van de ijsberg. Jord van der Woude, oprichter van Zorgklacht.nl, bevestigt een sterke groei van de onvrede onder Nederlanders over tandartsen. Bij het internetplatform kwamen volgens hem op jaarbasis 34 procent meer klachten binnen over mondzorg, vooral over de kosten en de informatievoorziening vooraf. De club van Van der Woude wil nu op praktijkniveau de problemen in kaart brengen.
Prijsopgave
Om misverstanden over een eindafrekening te voorkomen, moet een tandarts een prijsopgave geven bij een behandeling die duurder is dan 250 euro, benadrukt de Consumentenbond. ,,We zien wel dat tandartsen niet altijd zo’n verplichte offerte opmaken voor hun patiënten”, zegt een woordvoerder.
Vicevoorzitter Jan Willem Vaartjes van beroepsorganisatie KNMT, zelf tandarts, laat in een reactie weten dat het aantal neergelegde klachten juist daalt. Ook de kosten van de tandarts vallen volgens hem mee: ,,Gemiddeld kost mondzorg minder dan 300 euro per jaar per Nederlander.” Vaartjes vindt dat mensen moeten begrijpen dat klachten soms niet in één keer zijn verholpen. ,,Overal heb je behandeltrajecten. Het is een menselijk lichaam, geen exacte wetenschap.”
De afhandeling van mondzorgklachten is in ons land afhankelijk van de aard van de klacht. Als een patiënt het oneens is met de rekening, moet die naar een ander loket dan wanneer de kwaliteit van de zorg in het geding is of als er vermoedens zijn van fraude. Lees hieronder verder over de ingediende klachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUM
Topfit op je 76ste maar amper de trap op kunnen: zo liep Louise zenuwschade op door fanatiek trainen
Als jij je leven lang buikspieroefeningen doet, denk je gezond bezig te zijn. Dat dacht ook voormalig ballerina en balletlerares Louise Vroom (76). Tot ze een schroeiende pijn kreeg in haar linker bovenbeen en opeens niet meer de trap op kwam. De neuroloog concludeerde dat de zenuwen in haar dijbeen beschadigd waren door het te intensief trainen van haar buikspieren. Hoe kan dat? -
PREMIUMHemd van het lijf
Stefan de Walle over dagen met veel prikkels: ‘Moet af en toe een paar uurtjes keutelen’
Stefan de Walle wordt rustig van knoeien in de keuken en is verslaafd aan nieuws. Zijn leukste medische ervaring was toen de arts hem cocaïne gaf: ‘Ik beloofde iedereen vrijkaartjes.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
PREMIUM
Dorpstandartsen vallen voortaan onder internationale mond-mastodont: de ‘grootste ter wereld’
EINDHOVEN/HELMOND - De tandarts in Beek en Donk heeft voortaan dezelfde eigenaar als Callebaut, één van de bekendste merken van Belgische chocolade. Met het inlijven van een grote Oosterhoutse tandartsgroep met veel regio-praktijken, zijn ze beiden in handen van Zwitserse miljardairs. -
Nieuwe adviezen om te stoppen met antidepressiva: ‘Mensen schrikken van klachten tijdens afbouwen’
Zo’n 250.000 mensen slikken langdurig antidepressiva, terwijl dat lang niet altijd nodig is. Toch lukt het niet iedereen om te stoppen. Hoe kunnen deze patiënten hulp krijgen?
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUM
Schaamlipverkleining, wanneer is dat een optie?
Het is normaal dat de binnenste schaamlippen van een vrouw groter zijn dan de buitenste. Niks aan de hand, zou je zeggen. Maar sommige vrouwen hebben er fysiek of mentaal last van. Wanneer is schaamlipverkleining een optie? We vragen het dr. Müjde Özer, plastisch chirurg en arts-seksuoloog. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRob Ipenburg
Marisja Cichy
Marc de Wit