Last van spieren die niet meer kunnen ontspannen? Experts vertellen wat je kunt doen tegen spierknopen
Wel eens van myofasciale triggerpoints gehoord? Velen van ons ervaren het ooit in ons leven: spierknopen. Maar wat is een spierknoop nou eigenlijk en wat kan je er het beste tegen doen? Experts leggen het uit.
,,Een spierknoop voelt vaak wat harder aan. Het is een soort bobbeltje of knoopje, vandaar de naam spierknoop”, legt sportzorgmasseur en beweegspecialist Harnie Mertosemito uit. ,,Een spier kan samentrekken, kracht geven en ontspannen. Een spierknoop ontstaat als een spier niet meer goed kan ontspannen.”
Waar ontstaan spierknopen door?
Een spierknoop kan ontstaan door een direct trauma, bijvoorbeeld door je heel hard te stoten, of door overbelasting tijdens het sporten. Mertosemito ziet ook vaak een verkeerde houding als oorzaak in de praktijk. ,,Door veel in één houding te zitten, bijvoorbeeld dagenlang achter de computer, kan het lichaam in disbalans raken en een knoopje er als het ware inschieten.”
Spierknopen zelf behandelen
Voor veel mensen leveren spierknopen vervelende klachten als pijn en stijfheid op. ,,Masseren kan een goede manier zijn om dat te verhelpen”, zegt Mertosemito. ,,Dat kan de spier stimuleren om te ontspannen.” Omdat dat bij sommige spieren niet zo makkelijk gaat, kan het in dat geval verstandig zijn om naar een fysiotherapeut of specialistische masseur te gaan.
Dry needling zou meteen verlichting moeten geven, maar we geven deze behandeling niet meer dan vier keer
Susanne Barendregt, fysiotherapeut bij FysioNovo geeft het gebruik van een tennisbal als suggestie. Door de tennisbal heen en weer te rollen over je gevoelige spieren, kun je zachtjes druk uitoefenen. ,,Dat kun je makkelijk zelf doen en het kan er in sommige gevallen ook voor zorgen dat de spier ontspant.”
Houding rug aanpassen
Dry needling is ook een veelgebruikte methode voor het verhelpen van spierknopen. ,,Daarvoor moet je naar een fysiotherapeut.” Bij dry needling wordt een acupunctuurnaald in de spier of direct in de spierknoop aangebracht om ontspanning te brengen. ,,Dat zou meteen verlichting moeten geven, maar we geven deze behandeling niet meer dan vier keer. Heeft het tegen die tijd nog niet geholpen, dan zijn we aan het dweilen met de kraan open en moet er eerst naar de oorzaak worden gekeken.”
Bij chronische pijnklachten kun je als patiënt terechtkomen op de pijnpoli. Na een lange periode van pijn kunnen er in de tweede plaats klachten ontstaan in onder meer je pezen, botten, gewrichten en zenuwen - het zogeheten bewegingsapparaat. ,,Dat kan gebeuren doordat iemand zijn houding en bewegingen aanpast uit angst voor pijn”, verklaart Marieke Hellinga, anesthesioloog en pijnspecialist bij het Leids Universitair Medisch Centrum.
Behandeling goed mogelijk
,,Primaire klachten, dus de daadwerkelijke klacht van de spierknoop, behandelen wij hier minder, daarvoor kunnen de meeste mensen goed behandeld worden door een fysiotherapeut, manueel therapeut, sportarts of pijnspecialist in het ziekenhuis.”
Het gaat niet enkel om het losmaken van de spier. De hele spierketen moet in balans gebracht worden
Het kleine percentage patiënten dat wordt doorverwezen naar de pijnpoli wordt behandeld met behulp van triggerpoint-injecties of TENS. ,,Bij triggerpoint-injecties brengen we een medicijn rechtstreeks in de spierknoop aan. Met TENS proberen we de spier te resetten door middel van elektrische schokjes. Beide methoden proberen de vicieuze cirkel van de pijn te doorbreken, waarna verdere behandeling door een manueel of fysiotherapeut nodig is om pijn in de toekomst te voorkomen.”
Waar alle experts het over eens zijn is dat het belangrijk is om de oorzaak aan te pakken. Volgens Mertosemito is het belangrijk om te kijken naar het geheel. ,,Het gaat niet enkel om het losmaken van de spier en de patiënt dan weer naar huis te sturen. De hele spierketen moet in balans gebracht worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet poll1
Gaat gebakje op de werkvloer in de ban? ‘Net zo schadelijk als meeroken’
Sympathiek om taart te trakteren op kantoor als je jarig bent? Niet dus! Dat is net zo schadelijk als collega’s passief mee laten roken. Want je zet mensen aan tot het eten van schadelijke zoetigheid. Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van de Britse evenknie van het Voedingscentrum. -
Maaike ging van student met een bijbaantje naar fulltime GGZ-patiënt: ‘Het ging gewoon niet’
Maaike (24) werd behoorlijk onzeker van alle succesverhalen. Vooral op LinkedIn. ,,Iedereen op LinkedIn lijkt constant ‘Happy To Announce’,” schrijft ze. Ze vindt het confronterend om te zien dat leeftijdsgenoten afstuderen, ‘echte-grote-mensen-banen’ vinden en zelfs huizen kopen. ,,En daar ben ik: eerstejaarsstudent. Niet werkend. Geen huis. Niet afgestudeerd ook. Bovendien een gat op m’n cv omdat ik fulltime GGZ-patiënt was. Maar hé: ik leef.” -
Alles over slaap
Val jij moeilijk in slaap? Experts delen tips: ‘Heeft te maken met je gedrag overdag’
Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: wat kun je doen als je niet kan slapen? -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM
Hier krijgen ze muziek als medicijn: ‘Het heeft de functie van een paracetamol’
Ineens staan ze midden tussen de leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat zojuist de Vijfde van Beethoven heeft ingezet. Patiëntjes van het Sophia Kinderziekenhuis kunnen vanaf woensdag meekijken over de schouder van de slagwerker en strijkers. Niet echt, maar virtueel met een VR-bril. Want muziek als medicijn, daar zijn ze bij het Erasmus MC wel achter, dat werkt. -
-
-
PREMIUM
ADHD blijft bij vrouwen vaak onopgemerkt: ‘Weet eindelijk waar eeuwige onrust vandaan komt’
Veel mensen associëren ADHD nog altijd met drukke, hyperactieve jongetjes. Maar ook volwassenen krijgen vaker de diagnose. Met name bij vrouwen kan dat tot andere ernstige klachten leiden. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.