Medicijn van eigen immuuncellen effectief bij huidkanker
Een therapie met eigen immuuncellen slaat aan bij een agressieve vorm van huidkanker. Eén op de vijf patiënten die een vergevorderd stadium van huidkanker heeft, heeft er baat bij.
Dat blijkt uit Nederlands onderzoek dat donderdag is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. De mensen die in het onderzoek zijn getest hadden allemaal een melanoom, een vorm van huidkanker die te herkennen is aan een vlekje op de huid of aan een moedervlek die verandert.
De geneeswijze wordt ‘tumorinfiltrerende lymfocyttherapie’ (TIL) genoemd en werkt als volgt: de immuuncellen van de patiënt worden uit de tumor gehaald, in een lab vermenigvuldigd en daarna met miljarden tegelijk teruggegeven. Bij de helft van de mensen uit het onderzoek nam hierna de tumor af, bij ongeveer 20 procent verdween de kanker zelfs.
Aan het onderzoek deden 168 patiënten met uitgezaaide huidkanker mee, bij wie in de meeste gevallen eerdere behandelingen niet hielpen. Van hen kreeg de helft de TIL-therapie, de rest kreeg ‘gewone’ immunotherapie. Bij die controlegroep verdween de kanker in 7 procent van de gevallen.
Behandeling werkt
Volgens onderzoeker John Haanen van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) waren er al wel kleinere onderzoeken met de TIL-behandeling gedaan, maar is dit de eerste keer dat de resultaten werden vergeleken met die van een controlegroep. Het gaat om een ‘fase 3-studie’, wat wil zeggen dat de behandeling al bewezen werkt. Het doel van een fase 3-studie is om te bepalen of de therapie ook beter helpt dan de standaardbehandeling van deze kankersoort.
De kosten voor de TIL-behandeling zijn een stuk lager dan die voor de bestaande therapieën. Immunotherapie die door farmaceutische bedrijven is ontwikkeld kost volgens de internist-oncoloog zo’n 300.000 tot 400.000 euro per patiënt, de TIL-behandeling ongeveer 65.000 euro.
Nieuwe kans
Omdat het onderzoek is gedaan bij mensen die in de meeste gevallen al andere behandelingen hadden geprobeerd, zou wel alleen die groep voor de TIL-therapie in aanmerking moeten komen, vindt hij. Voor patiënten met uitgezaaide huidkanker betekent dit ,,mogelijk een nieuwe kans om toch nog van hun ziekte af te komen”, aldus Haanen. Hij hoopt dat de behandeling volgend jaar al beschikbaar wordt voor deze groep.
Het onderzoek werd deels gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, KWF en particuliere fondsen. Het Zorginstituut bepaalt volgende week of de TIL-behandeling wordt opgenomen in het basispakket van zorgverzekeraars. Dan kunnen alle mensen die ervoor in aanmerking komen hem vergoed krijgen.
Ieder jaar wordt er bij 7500 patiënten een melanoom vastgesteld. 1500 daarvan krijgen te maken met uitzaaiingen. 800 Nederlanders gaan jaarlijks dood aan huidkanker.
Bekijk onze beste gezondheidsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Rogier klaagt over lawaai van zijn partner: ‘Bij elke hoestbui volgt een scheetsalvo’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week komt mevrouw Heetsen op bezoek met haar ‘toyboy'. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Na mijn bezoek gaat het goed met mevrouw Sil, en ik voel me ook beter
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week brengt hij een verrassend huisbezoek. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Deze afspraak voelt als een slechte start van een blind date
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week had zijn patiënt iemand anders als dokter verwacht. -
-
-
Aantal mensen dat orgaan afstaat in 2022 hoger dan ooit
Het aantal mensen dat na overlijden organen heeft afgestaan is in 2022 gestegen tot 285. Dat is volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) het hoogste aantal ooit. Daardoor konden er aanzienlijk meer orgaantransplantaties worden uitgevoerd en zijn de aantallen weer terug op het niveau van voor de coronapandemie. -
Donorbank blij met duizenden nieuwe stamceldonoren na oproep PSV-perschef: ‘Match vinden ontzettend moeilijk’
Om de ongeneeslijk zieke perschef van PSV Thijs Slegers te steunen, meldden zich de afgelopen dagen zo’n 2800 nieuwe stamceldonoren aan. Donorbank Matchis is blij met alle aanmeldingen, want de kans op een match is ‘zoeken naar een speld in een hooiberg’.