Megavaccinatieprogramma in de maak: 6,5 miljoen inentingen nodig voor ouderen en zieken
VACCINATIE-STRATEGIE / videoOm 60-plussers, zorgpersoneel en zieken in te enten, heeft Nederland zeker 6,5 miljoen vaccins nodig. Omdat er niet direct genoeg doses zijn, krijgen de oudste mensen met ernstige aandoeningen voorrang. Als zij te zwak zijn voor een prik kunnen mensen in de directe omgeving ingeënt worden, die ‘vaccinbubbel’ beschermt hen dan.
Delen per e-mail
Dat schrijft de Gezondheidsraad vanochtend in het coronavaccinatie-advies aan het kabinet. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) zegt dat het kabinet binnenkort met een reactie komt: ,,‘Ouderen en zwakken eerst’ is in lijn met internationale adviezen en ons huidige coronabeleid. Ook voorrang voor zorgpersoneel is logisch.”
De komende maanden worden de eerste vaccins verwacht, maar Nederland zal niet meteen genoeg doses krijgen voor alle mensen uit risicogroepen. Daarom stelt de raad voor om eerst de alleroudste Nederlanders met een ernstige aandoening in te enten, vervolgens kan de rest van de verpleeghuisbewoners, 60-plussers en andere ‘medische risicogroepen’ (onder meer mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, afweerproblemen) gevaccineerd worden. Als zij ‘om medische redenen’ niet zelf ingeënt kunnen worden, zouden de mantelzorgers en mensen in hun omgeving een prik kunnen krijgen, zodat deze kwetsbaren toch beschermd worden.
Zorgpersoneel
Ook zorgmedewerkers die met patiënten werken, krijgen voorrang. Later kunnen andere mensen met ‘risicoberoepen’ en werkzaam in vitale sectoren in aanmerking komen voor een prik.
Al is veel nog onbekend over de komende vaccins en het aantal beschikbare doses. ,,Dat kunnen we niet voorspellen. We weten ook nog niet of en hoe de vaccins werken, en voor welke groepen”, zei voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad zojuist in een toelichting. ,,De komende tijd zal daar meer duidelijk over worden.”
Artikel gaat verder na de grafiek
Het kabinet wil geen vaccinatieplicht invoeren, maar er zijn wel zorgen over het draagvlak voor een prik: ‘Het is van belang duidelijk te maken dat bij de beoordeling van de veiligheid van vaccins geen stappen worden overgeslagen’, schrijft de raad. Daarbij is het ‘essentieel’ dat inentingen geregistreerd worden, zeker als er straks mogelijk meerdere vaccins op de markt komen: ‘Wie heeft welk vaccin ontvangen? Die informatie is nodig om inzicht te hebben in de effectiviteit, impact en veiligheid van vaccins’. Die informatie moet bekend zijn bij bijvoorbeeld de huisarts of de GGD, van een persoonlijk vaccinatiepaspoort hoeft geen sprake te zijn, zei Kullberg,
Ouderen eerst
De strategie ‘ouderen en zwakkeren eerst’ is erop gericht zoveel mogelijk levens te redden en ziekenhuisopnames te voorkomen, maar als de epidemie afzwakt en er voldoende vaccins zijn kan ook gekozen worden voor een aanpak die juist de verspreiding van corona remt. Dan zouden juist groepen ingeënt moeten worden die veel contacten hebben, zoals jongeren.
Artikel gaat verder na de foto
Draagvlak
Riskant voor de inentingcampagne: het draagvlak voor een coronaprik kalft af, zo blijkt uit nieuw opinie-onderzoek. In juni zei nog bijna driekwart van de deelnemers zeker of waarschijnlijk een inenting te nemen, nu ligt dat percentage op 60 procent. Voor de zogenoemde ‘kritische vaccinatiegraad’ van wereldgezondheidsorganisatie WHO zou 95 procent van een bevolking ingeënt moeten worden om een infectieziekte te elimineren. Voor het coronavirus ligt de lat wat lager, maar nog altijd zou 60 of 70 procent van de bevolking ingeënt moeten zijn om corona uit te laten doven, schatten experts.
De regering wil een inenting niet verplichten, maar zint wel op mogelijke ‘prikkels’ om twijfelaars over te halen. Versoepelingen van coronarestricties zouden voor gevaccineerden eerder kunnen.
Bemoedigend
De laatste weken komen er hoopgevende berichten van grote vaccinproducenten over de effectiviteit van hun prik. Pfizer/BioNTech schermt met een percentage van 95 procent, concurrent Moderna komt op 94,5 procent, andere fabrikanten volgen waarschijnlijk snel met hun resultaten van de laatste fase-tests onder tienduizenden proefpersonen.
Nederland wedt via de Europese Commissie op diverse paarden: Brussel onderhandelt met fabrikanten over honderden miljoenen doses, ook zijn er al honderden miljoenen doses besteld. Nederland heeft naar rato van het aantal inwoners dan recht op een kleine vier procent van de leveringen. De verwachting is dat de inentingen in tranches beschikbaar komen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Elkerliek ziekenhuis Helmond in videoboodschap: ‘Situatie ernstig, overplaatsingen mogelijk’
HELMOND - Mensen die worden opgenomen in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond moeten er rekening mee houden dat ze kunnen worden overgeplaatst, ook níet-coronapatiënten. Bestuursvoorzitter Eveline de Bont vraagt in een videoboodschap om begrip. -
VIDEO De Jonge: ‘Geen indirecte vaccinatieplicht, wél mogelijk meer vrijheid voor gevaccineerden’
Volgens zorgminister Hugo de Jonge komt er geen ‘indirecte vaccinatieplicht’ in de strijd tegen het coronavirus. Wel zou het kunnen dat gevaccineerden meer vrijheden krijgen dan mensen die nog niet zijn ingeënt. Regeringspartij VVD sluit ‘indirecte dwang’ niet uit: wie zich niet laat vaccineren, mag dan bijvoorbeeld niet naar binnen in overheidsgebouwen of naar evenementen. -
PREMIUM
Wat zegt de wetenschap Zin in chips en chocola en kom je je bed niet uit? Misschien heb je wel een winterdepressie
Voel jij je in de winter somber en futloos? Kom je moeilijk uit bed en wil je in de avond vooral chips en chocola? Het zou zomaar een winterdepressie kunnen zijn. -
Kiezen voor een minder bekende zorgverzekering helpt je honderden euro's besparen
Verschillende aanbieders van de basiszorgverzekering bieden dezelfde dekking, maar de één is goedkoper dan de ander. Het komt zelfs voor dat je binnen hetzelfde moederbedrijf over kunt stappen naar een voordeliger merk. Daar zit vast een addertje onder het gras zou je denken, maar niets is minder waar. -
PREMIUM
Mondhygiënist: ‘Maak geen poetsbeweging met je elektrische tandenborstel’
Lekker van het strooigoed en de chocola aan het snoepen? Mondhygiënist en poetsonderzoeker Martijn Rosema helpt je met tandenpoetsen.
-
Horeca wil voorrang bij vaccinaties tegen corona
De vaccins komen eraan. Wie krijgt de eerste prikjes? De horeca wil wel vooraan staan. ,,Wij zijn dit jaar ook het hardst geraakt door corona.’’ -
PREMIUM
Dit is zuurstof-Henri: de man die het zuurstof voor coronapatiënten rondbrengt
EINDHOVEN - Door zijn collega’s van het Catharina Ziekenhuis wordt Henri Langenhuisen de ‘zuurstofman’ genoemd. Hij brengt voor de coronapatiënten zuurstofflessen rond. -
PREMIUM
video Helft stapt pas over naar andere zorgverzekering na kerst, waarom is dat?
Van de ruim 1 miljoen mensen die overstapt met zijn zorgverzekering, doet bijna de helft dat tussen kerst en oud & nieuw, blijkt uit een analyse van Pricewise. Waarom wachten mensen zolang?