Moeders voor Moeders last zomerstop in na overschot urine
Moeders voor Moeders roept zwangere vrouwen op om deze maand geen urine meer te doneren. De opslag in Oss heeft potjes plas, die worden gebruikt voor vruchtbaarheidsmedicatie, in overvloed en last een zomerstop in.
Delen per e-mail
Moeders voor Moeders zamelt al bijna negentig jaar urine van zwangere vrouwen in voor het maken van een geneesmiddel dat vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen kan helpen. Een paar jaar geleden werd er jaarlijks nog een miljoen liter urine ingezameld, maar de vraag loopt terug.
Om te voorkomen dat de opslag in Oss overvol raakt, is nu een zomerstop ingelast. Het betekent vooralsnog niet het einde van de organisatie, benadrukt Aspen, de Brabantse farmaceut achter het fenomeen Moeders voor Moeders. Het zwangerschapshormoon HCG, dat gewonnen wordt uit de urine, zal de komende jaren nodig blijven voor het maken van geneesmiddelen. ,,We zijn nog altijd heel blij met alle donaties,” zegt een woordvoerder van Aspen.
Wie deelneemt aan Moeders voor Moeders moet elke week een blauw kratje met gevulde flessen voor de deur zetten. Hoewel de chauffeur discreet is – er staat geen reclame op de auto – is menig prille zwangerschap op deze manier ontdekt door een nieuwsgierige buurvrouw die het blauwe kratje voor de deur zag staan. In de jaren ’30, toen de organisatie begon, werd de inzameling gedaan door mannen in Oss die de urine ophaalden op de bakfiets. Pismannekes werden ze genoemd.
Liefdadigheidsproject
Het HCG-hormoon dat uit de urine wordt gewonnen, stimuleert bij de vrouw de eisprong en zorgt het dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in de baarmoeder.
Moeders voor Moeders lag een paar jaar geleden onder vuur, omdat veel zwangere vrouwen in de veronderstelling waren dat zij deelnemen aan een liefdadigheidsproject. Echter, de organisatie is onderdeel van farmaceut Aspen die het gewonnen hormoon doorverkoopt aan andere farmaceuten die er een geneesmiddel van produceren. Het doneren van urine dient dus wel een goed doel, maar ís geen goed doel.
Waarom de vraag nu terugloopt, kan Aspen niet verklaren. Waarschijnlijk heeft het te maken met de opkomst van de synthetische variant die in het lab wordt gemaakt. Vorig jaar werd voor het eerst een zomer- en winterstop ingelast.
In november leidde een busje van Moeders voor Moeders - per ongeluk - tot consternatie. Een koerier met autopech had zijn busje vol urine-kratjes achtergelaten in de buurt van Baarn, op zoek naar hulp. De politie en brandweer dachten echter dat het busje gif of drugsafval bevatte en lastte een onderzoek in. Al snel werd duidelijk dat de vaatjes gevuld waren met urine.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Philips-topman Frans van Houten: ‘Artsentekort kan opgelost worden met specialist op afstand’
CHICAGO - Een specialist die op afstand een patiënt helpt, met assistentie van een verpleegkundige ter plekke. Volgens topman Frans van Houten van Philips kan deze trend, die in Amerika al vaker zichtbaar is, ook in Nederland helpen. „Het zou een oplossing voor het artsentekort in bijvoorbeeld Zeeland kunnen zijn.” -
PREMIUM
vraag het ons Mijn man heeft geen libido door medicijnen, wat nu? Onze expert geeft antwoord
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer gaat het over het libido: wat te doen als het libido van jou, of je partner verlaagt door het gebruik van medicijnen? -
PREMIUM
Als schaamte je leven bepaalt: ‘Bijna alles wat ik wilde, liet ik door mijn vingers glippen’
Chronische schaamte trok een spoor van mislukking in het leven van journalist Tex Rijnders (57). En nog veel, héél veel meer mensen hebben er last van, ontdekte ze. Zij schreef er een boek over: Uit schaamte. -
PREMIUM
Melkert: nieuwe poging digitaal patiëntendossier
EINDHOVEN - Het is ‘na tien jaar tobben’ tijd om opnieuw een poging te wagen om een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) van de grond te krijgen. Dat vindt Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en oud-politicus voor de PvdA. -
TU/e krijgt 8 ton subsidie voor ontwikkeling levensreddende ziekenhuiscamera
UTRECHT - De Eindhovense hoogleraar Jan Bergmans heeft 800.000 euro subsidie gekregen voor de ontwikkeling van een slimme camera die waakt over ziekenhuispatiënten. De camera slaat alarm bij plotselinge gezondheidsproblemen, vaak veroorzaakt door een hartziekte. De helft van de subsidie komt van de Hartstichting.
-
PREMIUM
CZ staakt apneu-service Linde in Eindhoven
LEENDE/EINDHOVEN - CZ-patiënten met apneu zijn zeer tevreden met de service van Linde Healthcare uit Eindhoven. Toch moeten zij van aanbieder wisselen, want CZ en Linde konden geen akkoord bereiken over een contract voor 2020. -
Nieuwe test met donorbloed kan jaarlijks 400.000 proefkonijnenlevens redden
Dankzij een nieuwe test met donorbloed kunnen medicijnen voortaan zonder de inzet van proefdieren worden gecheckt op verontreinigingen die koorts geven. Wereldwijd worden hiervoor nu per jaar 400.000 konijnen gebruikt, die daarna sterven. -
Philips versnelt aanpak van longkanker en herseninfarct
EINDHOVEN - Philips heeft samen met vooraanstaande medici in de hele wereld zijn c-boog röntgen scanner Azurion zo weten op te tuigen, dat deze nu als middelpunt kan worden gebruikt bij belangrijke behandelingen. Hierdoor kan de tijd tussen diagnose en ingreep worden verkort zodat verdere schade bij de patiënt wordt beperkt.