Nederlanders verwachten dat zorgpremie door corona flink gaat stijgen
Mede door het toenemende aantal coronabesmettingen, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnamen weer. Het merendeel van de Nederlanders denkt dat dit gevolgen zal hebben voor de zorgpremie van het komende jaar.
Dat blijkt uit een enquête die Independer en onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A hebben uitgevoerd onder een onbekend aantal deelnemers. Daaruit komt naar voren dat vier op de vijf Nederlanders verwacht dat de nieuwe zorgpremie flink gaat stijgen. De helft van de deelnemers rekent zelfs op een verhoging van 10 tot 20 euro per maand.
Volgens Maaike Grevelink, woordvoerder van belangenvereniging Zorgverzekeraars Nederland, is het nog te vroeg om vooruit te lopen op de zorgpremies voor 2022. ,,De overheid maakt jaarlijks een inschatting van de kosten van de zorg die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Deze zogenoemde rekenpremie wordt tijdens Prinsjesdag bekendgemaakt. Aan de hand daarvan stellen zorgverzekeraars uiteindelijk hun eigen premies vast.”
Zorgkosten stijgen ieder jaar
De zorgkosten stijgen wel ieder jaar, zegt Grevelink. ,,Dat komt onder meer door de vergrijzing, de opkomst van van nieuwe kostbare geneesmiddelen, nieuwe behandelmethodes, maar ook door technologische innovaties in de zorg.” Volgens Grevelink is de impact van corona op de zorgpremies nog onduidelijk.
Wel staat vast dat de lange ziekenhuisopnames, extra ic-bedden en langdurige covid-zorg ergens van betaald moeten worden. ,,Ik denk dat veel Nederlanders dat inmiddels beseffen, of dat nou linksom of rechtsom gaat”, zegt Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer. Grevelink beaamt dat er extra kosten zijn gemaakt door de zorg aan coronapatiënten.
Uitgestelde zorg
Aan het begin van de coronapandemie werd andere zorg, die niet met het virus te maken had, weleens uitgesteld. ,,Dat had een dempend effect op de kosten, waardoor de kostenstijging vorig jaar meeviel, maar dat zal niet ieder jaar het geval zijn”, legt Knopperts uit.
Volgens Grevelink hoeft niet alle reguliere zorg die minder is verleend, volledig te worden ingehaald. ,,Daarbij hebben zorgverzekeraars een bijdrage ontvangen uit het Zorgverzekeringsfonds en zijn zij gecompenseerd voor de gemiste inkomsten door corona en de extra gemaakte kosten door het virus.”
Verder speelt corona nog steeds, en is momenteel lastig te zeggen wat voor uitwerking dat gaat hebben op de zorg op de lange termijn. In hoeverre de pandemie van invloed gaat zijn op de zorgpremie, is vooralsnog dus moeilijk te bepalen. Totdat de rekenpremie door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend wordt gemaakt, is het slechts speculeren.
Maar om de stijging van de zorgkosten te beperken, zijn volgens Knopperts in elk geval harde beslissingen nodig. ,,Zoals bepaalde behandelingen uit de basisverzekering halen. Ik denk niet dat veel politici bereid zullen zijn om deze onpopulaire keuzes te maken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMhuisarts vertelt
Meneer Burgemeester gaf me het gevoel dat oud worden iets is om naar uit te kijken
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week meneer Burgemeester, die na zijn eerste beroerte aan het klussen is geslagen. -
PREMIUM
Lisans ‘supervader’ was twee keer bijna dood, nu vecht hij elke dag om zijn oude leven terug te halen
Hij viel van zijn fiets, klapte op straat en lag drie weken in coma. Sindsdien is de vader van Lisan Mutsers uit Utrecht één van de vier miljoen Nederlanders die leven met een hersenaandoening. ,,Mijn sterke papa vecht nog iedere dag. Ik hoop dat het hem lukt om weer gewoon gelukkig te zijn”, vertelt Lisan in aanloop naar de ‘brain awareness week’ van de Hersenstichting.Utrecht -
PREMIUMmet video
Hollywoodsterren zweren hierbij om rimpels te voorkomen: 'Noemen het ook wel facelift zonder botox’
Hollywoodsterren zweren erbij om rimpels te voorkomen en op YouTube vliegen de video’s je om de oren: Face Yoga is populair. Je kunt sinds kort ook in een yogastudio in Den Haag terecht om in een groep gekke bekken te trekken.Den Haag -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, dit doet het met onze ogen
We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, waarvan 2,3 uur op onze mobiel. Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd & Media, geeft tips om te minderen. -
-
-
PREMIUM
Gerda (59) heeft áltijd pijn, maar dat is niet te zien: ‘Wil dat verborgen handicaps worden herkend en erkend’
Gerda Pauw (59) heeft áltijd pijn. En dat al jarenlang. Maar aan de buitenkant is niet te zien dat ze door het minste of geringste vermoeid en buiten adem raakt en dat zorgt voor onbegrip. Dolgraag zou ze daar verandering in brengen.Oudewater -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.