Chantal en Junus Malaihollo wachten op een stamceldonor met gemengd Nederlands en Moluks bloed
Volledig scherm
PREMIUM
Chantal en Junus Malaihollo wachten op een stamceldonor met gemengd Nederlands en Moluks bloed © Privébezit

Om zijn leukemie te behandelen heeft Junus speciale stamcellen nodig: ‘Zoeken naar speld in hooiberg’

Junus Malaihollo (45) uit Krimpen aan den IJssel heeft leukemie. Zijn enige kans op herstel zijn de stamcellen van een donor met gemengd Nederlands en Moluks of Indisch bloed. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. 

  1. Suikervervangers zijn niet gezonder, aldus WHO. Waar zitten ze in en welke zijn er?
    PREMIUM

    Suikerver­van­gers zijn niet gezonder, aldus WHO. Waar zitten ze in en welke zijn er?

    Kies jij regelmatig voor cola zero of een product met een alternatief voor ‘echte’ suiker, omdat je denkt dat dit gezonder is? Dat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) géén goed idee. ‘Vrije suikers door vervangsuikers inruilen, helpt niet met gewichtsverlies op lange termijn en is zéker niet gezonder’, waarschuwen ze in een nieuw rapport. Wat zit er in die soorten suiker? En welk effect hebben ze op je lichaam? Voedingsspecialist Christophe Matthys van KU Leuven legt uit.
  2. Darmziekte Crohn komt vaker voor omdat we meer bewerkt voedsel eten: wat te doen bij deze diagnose?
    PREMIUM

    Darmziekte Crohn komt vaker voor omdat we meer bewerkt voedsel eten: wat te doen bij deze diagnose?

    De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm, al kan je ook op andere plaatsen in je lichaam klachten krijgen. ,,De aandoening komt vooral voor bij jonge mensen tussen de twintig en dertig jaar, maar soms zelfs al bij kinderen van een jaar of tien à twaalf”, zegt darm-, maag- en leverspecialist Filip Baert. Hoe herken je de signalen bij jezelf of bij je kind? En wat zijn de vooruitzichten als je de diagnose krijgt? Tien vragen beantwoord.