‘Philips wist al jaren van schadelijkheid slaapapneu-apparaten’
Philips zou al veel langer hebben geweten dat hun slaapapneu-apparaten schadelijk waren voor de gezondheid, meldt het Financieele Dagblad naar een rapport van de FDA. De vier Nederlanders die het bedrijf aansprakelijk hebben gesteld, hebben hierdoor dan wel juridisch gezien een betere positie, maar goed nieuws is het niet per se.
In een reactie stelt Philips dat het vooralsnog gaat om een observatierapport, en dat er dus nog geen overtredingen zijn vastgesteld. Ook blijft Philips erbij dat zij pas in april de noodzaak van het probleem inzagen, waarna ze meteen melding hebben gedaan.
In juni riep Philips de hulpmiddelen tegen slaapapneu, een aandoening waardoor je moeilijk ademt tijdens je slaap, terug omdat er aanwijzingen zouden zijn dat het schuim in het apparaat zou kunnen afbrokkelen. Ook zouden er schadelijke gassen kunnen ontstaan bij gebruik van het slaapapneu-apparaat. Beide stoffen zijn mogelijk giftig en kankerverwekkend bij inhalatie.
Veel meer klachten
De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA stelde na dit bericht een onderzoek in naar het fabricatieproces van het apparaat, en kwam hierbij tot de conclusie dat het Nederlandse techbedrijf mogelijk al veel eerder wist van de gezondheidsrisico's. Zo waren hogere managers van Philips zeker al begin 2020 op de hoogte van de problemen, terwijl ze die pas in april dit jaar erkenden.
Het zou zelfs kunnen dat het in 2015 al bekend was dat het slaapapneu-apparaat niet deugde. Zo heeft het FDA een e-mailcorrespondentie gevonden waarin de fabrikant van het schuim meldt problemen te ondervinden met zijn producten. Philips zou dit hebben bevestigd, maar daarna geen onderzoek hebben opgesteld, aldus het FDA.
Om dan te horen te krijgen dat het apparaat niet alleen schadelijk voor ze geweest zou kunnen zijn, maar ook dat Philips dat jaren lang door de vingers zou hebben gezien, dat is verschrikkelijk
Door de nalatigheid van Philips zouden mogelijk zo'n 220.000 mensen klachten hebben gekregen door de apparaten, stelt de waakhond. Pas in april 2021 startte het techbedrijf een onderzoek na 1245 meldingen van gezondheidsproblemen te hebben ontvangen, terwijl er in de periode 2008-2017 veel meer klachten zouden zijn geweest.
Meer dan honderd zaken
Philips heeft een half miljard euro opzijgezet om de problemen aan te pakken, maar inmiddels zijn er al meer dan honderd zaken gestart tegen Philips in de Verenigde staten, meldt het FD. Ook in Nederland hebben vier mensen het techbedrijf aansprakelijk gesteld voor hun gezondheidsproblemen.
Mark de Hek, advocaat bij SAP Letselschade Advocaten, is de rechtsprocedure met de vier Nederlanders gestart, en zegt het rapport zeker te gaan willen inbrengen: ,,Vaak zie je bij dit soort schadeclaims dat het bedrijf in kwestie zich verweert door toe te geven dat het apparaat gebrekkig was, maar dat zij dat niet hadden kunnen weten. Als een betrouwbare bron als de FDA zegt dat ze het wél al wisten, dan kunnen we dat makkelijk ontkrachten.”
Toch is het geen goed nieuws voor de gebruikers, aldus de advocaat. ,,Deze mensen hebben jarenlang gebruik gemaakt van het apparaat, sommigen konden zelfs niet zonder. Om dan te horen te krijgen dat het apparaat niet alleen schadelijk voor ze geweest zou kunnen zijn, maar ook dat Philips dat jaren lang door de vingers zou hebben gezien, dat is verschrikkelijk.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.” -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Joyce (40) schrijft krachtige blog over kanker: ‘Lieve borsten, helaas moesten we afscheid nemen’
Joyce Rodenburgh krijgt in april 2020 te horen dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Om familie en vrienden op de hoogte te houden van haar ziekteverloop begint ze een blog. Haar vlot opgeschreven verhalen bereiken al snel een breed publiek. Lotgenoten vinden troost en inspiratie bij de manier waarop Joyce met kanker omgaat.Voorburg -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUM
Lisa (26) had een ‘beetje last van haar nek', vijf uur later was ze helemaal verlamd
Het noodlot kan plotseling keihard toeslaan, zonder dat je het verwacht. Dat ervoer Lisa Steen (26) uit het Belgische Loppem op een doodgewone woensdag in 2020. Om een, tot vandaag, onduidelijke reden raakte het kerngezonde meisje - toen 23 jaar - in een paar uur tijd van schouder tot teen verlamd. Nu doet ze voor het eerst haar verhaal. ,,Ik droom ervan om alleen te gaan wonen.”Zedelgem -
-
-
Slaperig gevoel na het drinken van koffie, hoe komt dat?
Koffie staat bekend als hét middel om je ’s ochtends een serieuze energieboost te geven. Heel wat mensen hebben daarentegen ook het gevoel dat het drankje overdag voor een dip kan zorgen. Hoe kan dat? En wat kan je doen om het te voorkomen? Neuroloog Annick Verstappen legt het uit. -
PREMIUM
Einde van Marc leek nabij in 2008, nu is hij genezen van hiv
Van de 80 miljoen mensen die hiv kregen sinds het begin van de epidemie, genas er slechts een handvol. De Duitse Marc (53) is één van hen: hij onderging een stamceltransplantatie voor zijn leukemie, die óók zijn hiv-besmetting ongedaan maakte. Van minder dan 10 procent overlevingskans en slechts een paar mensen die wisten dat hij hiv had, treedt hij nu stukje bij beetje in de openbaarheid.