Studenten richten Frisse Gedachtes op: ‘Voor als je behoefte hebt aan luisterend oor’
Veel studenten zaten het afgelopen studiejaar grotendeels thuis. Onderwijs op locatie lag stil, contact met studenten en docenten viel weg en voor de studenten die alleen een kamer huren lag een sociaal isolement op de loer. Voor Sem van der Linden (23), Sam Suidman (22) en Thomas Klein Goldewijk (23) reden om in actie te komen.
De studenten ontmoetten elkaar tien jaar geleden op de voetbalclub. Alle drie deden ze hun bachelor in Nijmegen, Klein Goldewijk studeert inmiddels in Amsterdam. ,,We liepen al een tijdje met het idee rond om samen iets op te richten”, vertelt hij. ,,Wat dat precies zou zijn, maakte ons niet eens veel uit. Toen ons leven grotendeels stil kwam te liggen door de pandemie, dachten we dat dit het perfecte moment zou zijn.”
Dat is inmiddels ongeveer een jaar geleden. Nu is daar Frisse Gedachtes: een studentenbeweging gericht op het verbeteren van studentenwelzijn. Het animo onder studenten voor meer sociaal contact bleek gigantisch. De beweging is intussen op 18 universiteiten en hogescholen actief en wist al meer dan 3000 studenten aan elkaar te koppelen. Daar komt bij dat in verschillende studentensteden door heel het land lokale besturen actief zijn.
Chatten en wandelen
Frisse Gedachtes biedt meerdere diensten aan. Zo kan de student ervoor kiezen om te chatten met studenten psychologie. ,,Heb je het lastig dan kun je op deze manier je verhaal kwijt", legt Klein Goldewijk uit. ,,Als je bijvoorbeeld alleen woont, je vastloopt met je studie of alleen even je frustratie wil uiten.”
Het is fijn om een nieuw gezicht te zien, na een tijdje heb je je huisgenoten ook wel weer gezien
Daarnaast is het sinds kort ook mogelijk om samen met een medestudent te gaan wandelen. Studenten van dezelfde universiteit worden dan willekeurig aan elkaar gekoppeld. De 24-jarige Stijn de Laat is zo iemand. Als student toegepaste psychologie in Nijmegen was hij eerder al betrokken bij het chatprogramma van de beweging. ,,Toen ik hoorde over de mogelijkheid tot wandelen besloot ik daar zelf gebruik van te maken”, vertelt hij.
De Laat werd gekoppeld aan een medestudente van dezelfde universiteit. ,,Het eerste kwartier was even aftasten, maar al snel kwamen we erachter dat we allebei lang aan atletiek gedaan hadden.” De student toegepaste psychologie zegt van plan te zijn vaker op pad te gaan. ,,Het is fijn om een nieuw gezicht te zien, na een tijdje heb je je huisgenoten ook wel weer gezien.”
Ambitie genoeg
Afgelopen week werd door premier Rutte op een persconferentie aangekondigd dat het hoger onderwijs weer open zou gaan. Vanaf afgelopen maandag mogen onderwijsinstellingen na vijf maanden zo goed als dicht te zijn geweest, de deuren weer openen voor studenten. Dat is hard nodig, zo blijkt ook uit een enquête eind vorig jaar afgenomen onder 8300 studenten. Een meerderheid geeft aan dat de coronacrisis een negatief effect heeft: ze kunnen zich moeilijk concentreren, voelen zich eenzamer en hebben moeite met de onduidelijkheid en de eventuele gevolgen voor het verdere verloop van hun studie.
Het versoepelen van de maatregelen heeft als het aan De Laat ligt geen invloed op het voortbestaan van Frisse Gedachtes. ,,Het is altijd goed om uit je eigen bubbel te breken en mensen te ontmoeten die je anders nooit zou tegenkomen.”
Dat is ook de gedachte van de initiatiefnemers en ambitie is er genoeg. Naast het chatten en wandelen wordt er ook gekeken naar het organiseren van evenementen, waarvan er aantal al online hebben plaatsgevonden. Klein Goldewijk: ,,Uiteindelijk lijkt het ons vet als we studenten op een fysieke plek een veilige haven kunnen bieden.” Hoe dat uitpakt is aan hun opvolgers. ,,Aan het einde van het jaar dragen wij het stokje over aan de volgende lichting studenten”, aldus Klein Goldewijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Onderzoek: Psychische nood onder internationale studenten momenteel torenhoog
Internationale studenten in ons land lijden vreselijk tijdens de coronacrisis, blijkt uit nieuw onderzoek. Het leeuwendeel ervaart stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten heeft nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in dit collegejaar. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Veel sterfgevallen in april, vermoedelijk door corona en griep
Voor het eerst sinds eind 2021 zijn in april opvallend veel mensen overleden. Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen naar het coronavirus en de griepgolf als mogelijke oorzaken. Het aantal sterfgevallen is inmiddels weer gedaald. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Deze nieuwe manier van borstkanker opsporen is sneller, vriendelijker én prettiger
Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een patiëntvriendelijke methode gebruikt om uitzaaiingen van borstkanker op te sporen. Specialisten gebruiken niet langer een radioactief, maar een fluorescerend contrastmiddel.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Janssen-vaccin in VS alleen nog voor volwassenen vanwege risico op bloedstolsels
Het coronavaccin van Johnson & Johnson (J&J) mag voortaan alleen worden gebruikt voor volwassenen, meldt de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. Volgens het bureau rechtvaardigen aanhoudende zorgen over een zeldzame en mogelijk levensbedreigende bijwerking met bloedstolsels de actie. -
Amerikaanse urologen denken dat vibrator ook kan helpen bij verstevigen van bekkenbodemspieren
Ze zijn niet alleen leuk in bed, maar mogelijk ook ontzettend heilzaam: vibrators. Volgens Amerikaanse urologen blijkt uit onderzoek dat het seksspeeltje kan helpen bij het verstevigen van de bekkenbodemspieren en incontinentieklachten.