VS bezorgd om potentieel dodelijke schimmel, Nederland houdt een oogje in het zeil
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt, met name in zorginstellingen in de Verenigde Staten. In Nederland treft het RIVM voorbereidingen voor een eventuele uitbraak van deze ‘candida auris’.
Onderzoekers van de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -preventie (CDC) melden dat de schimmel een ernstige infectie kan veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Gezonde mensen hebben er niets van te vrezen, hun lichaam kan de schimmel zonder problemen zelf opruimen.
Het aantal keer dat de schimmel werd aangetroffen liep in de VS de afgelopen jaren snel op: van 330 in 2018, naar 756 in 2020 en 1471 in 2021, rapporteert het medisch vakblad Annals of Internal Medicine. Zorgelijk is dat de schimmel steeds resistenter lijkt te worden tegen schimmeldodende geneesmiddelen.
Wat zijn de symptomen?
Patiënten die besmet raken, krijgen een schimmelinfectie en uitslag over het hele lichaam. In ernstige gevallen kunnen ook de bloedstroom, het zenuwstelsel en de organen worden aangetast. Ongeveer een derde van de patiënten met een ernstige besmetting overleeft de infectie niet.
Dokter Meghan Lyman van de CDC noemt de stijging daarom ‘zorgwekkend’. ,,We zien niet alleen een toename in gebieden waar de schimmel zich al had verspreid, maar ook in nieuwe regio’s”, zegt Lyman, een van de hoofdonderzoekers, tegen BBC News. De schimmel werd tot nu toe al aangetroffen in meer dan de helft van de vijftig Amerikaanse staten. Vooral in Mississippi is er sprake van een ‘uitbraak’. Sinds november zijn daar twaalf mensen besmet geraakt met de schimmel. Er konden bovendien vier overlijdens aan een infectie met candida auris worden gelinkt.
De candida auris werd in 2009 geïdentificeerd in Azië, maar bestond volgens wetenschappers al zo’n tien jaar. In Nederland zijn er in vijf jaar tijd vijf gevallen geconstateerd, laat het RIVM weten. ,,Dat waren in alle gevallen mensen die drager waren van de schimmel, maar er niet ziek van waren”, verduidelijkt een woordvoerder. ,,Ze hadden in een buitenlands ziekenhuis gelegen en zijn verplaatst naar Nederland. Dan wordt er altijd grondig onderzoek gedaan.”
Uitbraak nabootsen
In 2018 werd voor het eerst in Nederland candida auris aangetroffen bij twee patiënten, na overplaatsing uit een Indiaas ziekenhuis. De eerste patiënt was in India vijf weken opgenomen geweest vanwege een pneumosepsis, een heftige reactie op een zekere infectie. De tweede patiënt was de drie maanden voorafgaand aan opname in het Nederlandse ziekenhuis twee tot drie keer per week gedialyseerd in een Indiaas ziekenhuis. ,,Geen van de vijf was infectieus en er heeft ook geen verdere verspreiding plaatsgevonden.”
Het RIVM bereidt zich, samen met het schimmelexpertisecentrum van het Radboud MC, wel voor op een eventuele uitbraak. De voorbereiding gebeurt onder meer door uitbraken van candida auris na te bootsen en zo te trainen wat er dan moet gebeuren. ,,In de landen om ons heen zijn er wel meer gevallen aangetroffen. In Italië en Engeland zijn er ‘uitbraken’ bekend, in Griekenland en Spanje duikt de schimmel ook geregeld op”, zegt de woordvoerder. ,,Het is niet iets waar we ons gigantisch zorgen om maken, maar het is wel belangrijk om er goed zicht op te houden, omdat het voor mensen met een verzwakte afweer wel tot problemen kan leiden.”
In de bloedbaan
Auris is familie van de bekendere candida albicans, die bij vrouwen vaginale schimmel kan veroorzaken. Volgens onderzoekers van het Radboudumc lijkt auris minder ziekmakend dan albicans, maar eenmaal in de bloedbaan zijn beide meestal levensbedreigend. Voor mensen met een gezonde afweer hoeft het echter niet zover te komen, benadrukt Bosch echter. Zij kunnen een schimmel goed zelf opruimen.
Het RIVM wil nu ‘de surveillance op orde’ hebben voor als candida auris zich ook in Nederland gaat verspreiden. Bosch: ,,We proberen voorbereid te zijn, mocht het hier vaker voor gaan komen. Dan willen we bijvoorbeeld goed uitbraakonderzoek kunnen doen.’’
Bekijk onze beste gezondheidsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Hitserie Last of us maakt tongen los door schimmel die écht bestaat: ‘Maar geen gevaar voor ons’
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMHemd van het lijf
Yvette van Boven: ‘Ik zou het fijn vinden om een slanke kok te zijn, maar dat ben ik niet’
Yvette van Boven heeft een gruwelijke hekel aan sport, een ongelukkige rug (‘ik ben een beetje aan elkaar geschroefd’) en ze heeft negen uur slaap nodig. ‘Anders ben ik niet gezellig.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUMmet video
Gert-Jan is eerste ter wereld met implantaten in hoofd waardoor hij leert lopen ondanks dwarslaesie
Patiënten met een dwarslaesie kunnen door een hagelnieuwe uitvinding op termijn mogelijk toch weer leren lopen. De 40-jarige Gert-Jan Oskam kreeg als eerste ter wereld implantaten in zijn hersenen die zijn benen aansturen.Ubbergen
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
PREMIUMcolumn
Sorry Martha, maar deze cover geeft vrouwen juist een slecht gevoel over zichzelf
Debby Gerritsen schrijft iedere woensdag over wat haar bezighoudt. Deze week: de Amerikaanse Martha Stewart (81) wil met haar cover van Sports Illustrated, zoals ze het zelf zegt, ‘oudere vrouwen aanmoedigen om er geweldig uit te zien en zich goed te voelen’. Maar de cover bereikt juist het tegenovergestelde. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.