WHO: Europa, stop met ‘ik eerst’ en koop niet massaal apenpokvaccins in
Europese landen moeten niet massaal vaccins inkopen tegen de apenpokken. Dat zegt Hans Kluge, de regionale directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie. ,,Dat was een fout uit de coronatijd.”
,,We negeerden als wereld de ziekte toen het alleen nog rondging in West-Afrika, maar we zien nu, net als bij Covid-19, hoe een probleem in een deel van de wereld snel kan uitgroeien tot een uitdaging voor iedereen”, zegt Kluge. ,,Het is onze taak om de meest kwetsbare mensen en gemeenschappen te beschermen, maar hebben we die les wel geleerd?”
Hij dringt er op aan om alleen de mensen te vaccineren die in de nabijheid verkeren van positieve gevallen en hun zorgverleners. ,,Massale vaccinatie is niet nodig, maar we zien wel een run op de vaccins vanuit bepaalde landen. Maar is dat de manier, om Afrika opnieuw buiten beschouwing te laten? Een ‘ik eerst’-aanpak kan schadelijk zijn op de lange termijn.”
Escalerende uitbraak
Er is een vaccins goedgekeurd voor gebruik, maar de productie daarvan is nog niet opgehoogd. Zoals de WHO het nu ziet, zijn vaccinaties ook niet nodig om de ‘escalerende uitbraak’ onder controle te houden. Met vroege opsporing en isoleren van besmettingsgevallen en hun nauwe contacten monitoren kan de uitbraak in de hand worden gehouden.
Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI) raadt sinds vorige week vaccinatie tegen apenpokken aan voor volwassenen in bepaalde risicogroepen. Het gaat om mensen die contact hebben gehad met een besmet persoon, werknemers van laboratoria die werken met besmettelijke monsters en mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. In Nederland worden alleen nauwe contacten van besmette mensen zo'n vaccinatie aangeraden.
Condoom
De WHO schat daarom het risico voor de algehele bevolking laag in. Met 1200 gevallen in drie weken is het apenpokvirus ‘zeker iets om in de gaten te houden’, maar grote evenementen kunnen gewoon doorgaan. Er is geen reden de 750 Pride-evenementen die deze zomer in Europa zijn te annuleren, ook al gaan de apenpokken momenteel voornamelijk rond tussen mannen die seks hebben met mannen. WHO vraagt wel om thuis te blijven als je symptomen ontwikkelt die kunnen duiden op apenpokken. En festivalorganisatoren doen er goed aan om bewustzijn te creëren onder de bezoekers. ,,We benaderen ook datingapps om aan te dringen aandacht te schenken aan het voorkomen van de ziekte”, zegt Kluge vanochtend.
Er zijn nog geen doden gevallen in Europa. Kleine kinderen en zwangere vrouwen lopen wel meer risico op een heftiger verloop van de ziekte, zeggen specialisten. Apenpokken loop je volgens WHO voornamelijk op door nauw contact, maar er wordt ook onderzocht of het via sperma verspreid kan worden. Er zijn bij mannen die positief testen op het virus ook virusdelen in sperma gevonden. ,,We raden aan om tijdens de ziekte geen seks te hebben en als de huiduitslag voorbij is, voorlopig condooms te gebruiken. We weten nog niet of het seksueel overdraagbaar is”, zegt WHO-specialist Catherina Smallwood.
Bekijk onze video’s over het apenpokkenvirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
RIVM: Algemene inenting tegen apenpokken voor risicogroepen hier niet aan de orde
Het RIVM gaat - in tegenstelling tot de Duitse tegenhanger - op dit moment geen algemene inenting van risicogroepen tegen apenpokken adviseren. Dat zegt een woordvoerster van het instituut tegen deze site. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
De zon is niet je beste vriend: zo herken je huidkanker
De hete zomers beginnen hun tol te eisen: huidkanker is in Nederland de laatste dertig jaar uitgegroeid tot de meest voorkomende kankersoort. Afgelopen jaar moesten artsen maar liefst 82.000 keer aan patiënten vertellen dat in hun huid een of meerdere tumoren waren aangetroffen. Eigen schuld? Zeker niet altijd, maar we kunnen ons risico op huidkanker wel degelijk verkleinen. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Het ziekenhuis van de toekomst is klein: 'Chemo-behandelingen kunnen in 2035 vanuit de luie stoel thuis’
Een groot personeelstekort, toenemende levensverwachting en steeds meer mensen met meer aandoeningen. Ziekenhuizen lopen tegen grote uitdagingen aan. Experts kijken in de toekomst: zo zou het ziekenhuis er in het jaar 2035 uit kunnen zien.
-
PREMIUM
Van 15 naar 5 bestralingen: kankerbehandelingen door corona versneld aangepast
Duizenden kankerpatiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis voor hun behandeling. Door corona zijn bepaalde trajecten met bestralingen en immuuntherapie in rap tempo verkort. -
WHO zoekt nieuwe naam voor apenpokken, ‘deze naam is discriminerend’
Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat op zoek naar een nieuwe naam voor de ziekte apenpokken. De huidige naam werd onlangs door een groep wetenschappers als ‘discriminerend en stigmatiserend’ bestempeld. In Nederland zijn inmiddels 80 besmettingen vastgesteld. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.