Volledig scherm
De Iort-operatiekamer van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Borstoperatie en bestralen nu voor 50+

EINDHOVEN - De leeftijdsgrens voor directe bestraling van een borsttumor tijdens de operatie daalt met directe ingang van zestig naar vijftig jaar. Nu ondergaan landelijk ongeveer honderd vrouwen per jaar deze zogenaamde IORT-behandeling. Dat aantal kan nu met vijftig procent stijgen naar honderdvijftig.

De ingreep wordt sinds 2012 aangeboden in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven; en al langer in het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag. Uit internationaal wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verlaging van de leeftijdsgrens van zestig jaar veilig is. Beide ziekenhuizen voeren de maatregel daarom per direct in.

Oncologisch chirurg Yvonne van Riet en radiotherapeut Jeltsje Cnossen van het Catharina zijn blij dat meer vrouwen nu gebruik kunnen maken van deze zeer patiëntvriendelijke behandeling. Vrouwen die tijdens de operatie worden bestraald hoeven niet terug te komen voor aanvullende behandelingen. Normaal moet deze groepvrouwen zestien maal bestraald worden in een periode van drie weken. Beide methoden zijn even veilig en bieden dezelfde overlevingskans. Maar het bespaart vrouwen zestien reizen in drie weken naar het ziekenhuis.

Geen littekens
Bijkomend voordeel is dat Intra Operatieve Radiotherapie, dus bestraling tijdens een operatie, precies op de directe omgeving van de tumor kan worden gericht en de huid niet mee bestraald wordt, waardoor er geen littekens van de huid kunnen ontstaan.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Dat zijn er in Nederland14.000 per jaar. De IORT-therapie is nu in principe geschikt voorruim 3000 vrouwen met borstkanker, ongeveer twintig procent van het totaal. Dat slechts honderdvijftig vrouwen die in twee ziekenhuizen kunnen ondergaan ligt vooral aan de kosten. „Er is een operatiekamer nodig met dikke wanden waarin de radiostraling veilig kan worden toegediend”, zegt radiotherapeute Cnossen. Dat vergt hoge investeringen.

187 behandelingen
Het moet gaan om één tumor van maxima al twee centimeter zonder uitzaaiingen. Verder moet de tumor gevoelig zijn voor hormonen en mogen er geen kwaadaardige cellen zitten in de zogenaamde poortwachtersklier in de oksel. Eerst snijdt de oncologisch chirurg de tumor weg. De radiotherapeut bestraalt dan de directe omgeving van de tumor.

Vrouwen onder de vijftig komen niet in aanmerking voor IORT-behandeling omdat die vaak tumorvormen hebben die zich onder andere lokaal agressiever kunnen gedragen, zegt oncologisch chirurgVan Riet. In het Catharina kregen sinds 2012 187 vrouwen een IORT-behandeling. Slechts in één geval moest de patiënt aanvullend behandeld worden.

Operatie
De eenmalige dosis radiostraling tijdens de IORT is hoger dan gebruikelijk. Toch blijkt dat vrouwen daar weinig last van krijgen. De chirurg moet wel een iets grotere opening maken om ruimte te maken voor de bestralingsbuis van vijf centimeter doorsnede, waar de straling doorheen gaat. Maar dat leidt niet tot meer cosmetische schade. IORT kan alleen bij een borstsparende operatie en niet bij een volledige amputatie.

De operatie met bestraling vergt anderhalf uur. De meeste vrouwen kunnen dezelfde dag al naar huis. Het herstel verloopt snel. „Een patiënt van me stond bijvoorbeeld na zes weken alweer tennisbaan”, schetst Van Riet. Dat de IORT-operatie nu voor vrouwen vanaf vijftig jaar mogelijk is doet haar veel genoegen: „Dit betekent dat we deze behandeling kunnen aanbieden aan een grote groep vrouwen die midden in het leven staan.”