Volledig scherm
Nieuwe intensive care-kamer in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. © Ton van de Meulenhof

Elkerliek Ziekenhuis beste in Zuidoost-Brabant in AD Ziekenhuis Top 100

HELMOND/EINDHOVEN - Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond is het beste in de regio met de 24e plek in de AD Ziekenhuis Top 100. Het Catharina Ziekenhuis blijft stabiel in de middenmoot, het ziekenhuis staat opnieuw op plek 45 in de lijst. Het Máxima Medisch Centrum herstelt zich op plek 59 (vorig jaar 76) en Het Sint Anna Ziekenhuis is gezakt naar plek 75 (was 66).

De grote stap voorwaarts bij het Elkerliek Ziekenhuis is mede te danken aan de goede manier waarop met medicijnen wordt omgegaan. Veel ziekenhuizen hebben moeite met dit nieuwe thema in de AD-top 100. Ze registreren en controleren onvoldoende welke medicijnen door kinderen en senioren worden gebruikt. Dat kan leiden tot problemen omdat medicijnen op elkaar inwerken.

Het Elkerliek Ziekenhuis registreert wel van iedere opgenomen patiënt het medicijngebruik. Het Máxima Medisch Centrum laat hier juist weer punten liggen en ook de aanpak van ondervoeding en pijn kan beter.

Ondervoeding
Het Catharina laat nog punten liggen bij de bestrijding bij ondervoeding; heeft geen gegevens over de betrokkenheid van een geriater bij de operaties van kwetsbare ouderen en laat punten liggen bij de controle en registratie van medicijngebruik van patiënten. De daling van het Sint Anna Ziekenhuis is vooral te wijten aan de niet optimale aanpak van ondervoeding, en de geriater is niet altijd betrokken bij behandelingen van kwetsbare ouderen.

Inspectie
Het beste ziekenhuis van het land in de lijst is het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem. De AD Ziekenhuis top 100 maakt gebruik van gegevens over 2015 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland, die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren. Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 38 verschillende aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie, operatiekwaliteit en de kwaliteit van de verpleging.

Bekijk hier ook een kaart.

  1. Eerste operatie met robot van Eindhovense Microsure geslaagd

    Eerste operatie met robot van Eindhovense Microsure geslaagd

    EINDHOVEN - Plastische chirurgen van het Maastrichtse universitaire ziekenhuis hebben een eerste geslaagde operatie uitgevoerd met een operatierobot van Microsure. De artsen hechtten met de robotarmen met de operatierobot bloedvaatjes van circa een halve millimeter in de arm van een patiënt. De operatie was een maand geleden en vorige week werd tijdens een specialistisch congres in Barcelona bekendgemaakt dat deze was geslaagd.