Volledig scherm
Mirjam Steenman en Senne Pol in de binnentuin van De Grijze Generaal. © René Manders/fotomeulenhof

GGZ in Zuidoost-Brabant zet ervaringsdeskundigen in

EINDHOVEN - Zuidoost-Brabant loopt nationaal en internationaal voorop bij de inzet van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg. ,,De cliënt wil vooral een luisterend oor."

Ze had als scholier al last van depressies. Toch ging Mirjam Steenman (nu 67) uit Eindhoven psychologie studeren en werd hulpverlener. Tot ze op 38-jarige leeftijd opnieuw ten prooi viel aan depressies en moest worden opgenomen. Zij belandde in het zorgcircuit, moest haar baan opgeven en woonde enige tijd begeleid.

Begeleiding
Nu is zij een van de vele tientallen ervaringsdeskundigen die zich inzetten voor begeleiding van mensen met een geestelijke stoornis en betrokken zijn bij de opleiding van hulpverleners. Steenman: ,,Als hulpverlener wilde ik indertijd rationeel denken. Nu weet ik uit ervaring dat een cliënt vooral een luisterend oor wil."

Weergaloos
In Zuidoost-Brabant worden al vele jaren oud-cliënten ingezet in de geestelijke gezondheidszorg. In binnen- en buitenland wordt dat voorbeeld steeds meer nagevolgd, zegt Senne Pol (32), klinisch psycholoog in opleiding (volgende maand studeert hij af). Pol: ,,Ik was laatst op een congres over autisme in Schotland. Daar waren het niet de professoren of academici die het verhaal vertelden, maar een vrouw die zelf autisme heeft." Hij noemt de inzet van ervaringsdeskundigen 'weergaloos'.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
Mirjam Steenman en Senne Pol in de binnentuin van De Grijze Generaal. © René Manders/fotomeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement