Volledig scherm
Q-koorts verspreidde zich via besmette geitenhouderijen. © ANP

Grote uitspraak in zaak 300 Q-koortspatiënten tegen Nederlandse staat woensdag

DEN BOSCH - ,,Als onze eis morgen wordt afgewezen, gaan we in hoger beroep", stelt advocaat Ivo Sindram, die woensdag aanwezig is in de rechtbank in Den Haag bij de uitspraak over de rechtszaak van zo'n 300 Q-koortspatiënten tegen de Nederlandse staat.

Na een maand langer wachten, krijgen ze meer duidelijkheid. De uitspraak stond eerst voor 14 december in de planning, maar is verschoven naar morgen. De patiënten eisen een schadevergoeding van de Nederlandse staat omdat die in hun ogen te langzaam heeft gereageerd op de epidemie die tussen 2007 en 2009 plaatsvond. Daardoor konden meer mensen besmet worden met de ziekte, waar zij nog altijd ernstig ziek van zijn.

Grote uitspraak
Advocaten Ivo Sindram en Roland Verweij vertrekken morgen in alle vroegte naar Den Haag. De rechtbank heeft laten weten dat het om een 'grote uitspraak' gaat. ,,We moeten er rekening mee houden dat het uitspreken van het vonnis ruim een half uur gaat duren en dat is vrij ongebruikelijk. Ze zijn er goed voor gaan zitten", aldus Sindram, die samen met zijn collega Verweij de patiënten vertegenwoordigt. Hij hoopt niet meteen al op een eindbeslissing, maar op een tussenvonnis van de rechtbank. In dat geval moet de rechter bevelen dat er nader onderzoek moet plaatsvinden. Dit om op bepaalde punten meer duidelijkheid te krijgen. ,,Er is in deze zaak zo veel gezegd, weerlegd en opnieuw gezegd. Maar dat is allemaal aan de rechtbank. Misschien zit ik er wel naast.”

Dossier sluiten
Annemieke de Groot, directeur van belangenvereniging Q-support, hoopt dat morgen het dossier kan worden gesloten. Als steun voor de patiënten is ze als toehoorder in de rechtszaal aanwezig. ,,Je moet niet vergeten dat de strijd veel energie kost. Ik zou het de patiënten echt gunnen dat ze eruit gaan komen."

De Groot vindt het moeilijk om te zeggen wat de uitspraak zal zijn. Ze ziet graag dat de Nederlandse staat en de Q-koortsslachtoffers samen tot een schikking komen. ,,We moeten zien hoe het gaat lopen en wie in zijn gelijk staat." Ook zij sluit een hoger beroep niet uit. ,,We leven tenslotte in een Nederlandse rechtsstaat waarbij het mogelijk is om in hoger beroep te gaan. Maar als dat zou gebeuren, kan het dossier niet worden gesloten."

Naar verwachting zullen er niet zo veel Q-koortsslachtoffers aanwezig zijn zoals bij de vorige zitting van 17 oktober. Toen reisden zo'n 150 patiënten mee. Door de enorme belangstelling zat de rechtszaal al snel vol. Een deel van het publiek volgde de zitting vanuit een aparte zaal. Sindram: ,,Bij de vorige zitting waren er twee zalen gevuld. Dat verwacht ik morgen niet, maar er zullen wel tientallen mensen aanwezig zijn. Dit onderwerp leeft in heel het land.”

75 doden
Brabant beleefde tussen 2007 en 2011 een ongekende piek van het aantal Q-koortsgevallen. Op diverse boerenbedrijven, met name geitenhouderijen, brak het virus uit. Tijdens een conferentie op het Brabantse Provinciehuis op 20 juni werd bekend gemaakt dat 75 mensen zijn overleden aan deze infectieziekte. Waarschijnlijk zijn dit er veel meer omdat artsen de ziekte vaak moeilijk kunnen herkennen.
Het gaat om patiënten die na de uitbraak van de epidemie in 2007 de levende bacterie in hun lichaam met zich mee zijn blijven dragen. Die chronische variant van de Q-koorts kan ernstige hart- en vaatproblemen veroorzaken, met de dood als gevolg. Met de juiste behandeling kan voorkomen worden dat chronische Q-koorts, niet te verwarren met de acute variant of het niet-levensgevaarlijke vermoeidheidssyndroom QVS, alsnog fataal uitpakt.

De uitspraak wordt woensdag om 10.00 uur gedaan.

Volledig scherm
Annemieke de Groot, directeur van Q-support.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement