Volledig scherm
Jos Kraal met zijn proefschrift. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Hartpatiënten mijden revalidatie massaal

VELDHOVEN - Zeventig procent van de hartpatiënten doet niet mee aan een revalidatieprogramma. Terwijl deelname de kans om in de jaren erna te overlijden met 20 tot 40 procent verkleint.

Dat zegt Jos Kraal, als bewegings- en gezondheidswetenschapper verbonden aan het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek waarbij hij negentig hartpatiënten die wél gemotiveerd waren voor revalidatie volgde tussen begin 2013 tot eind 2015.

'Geen tijd'
Hartpatiënten geven tal van redenen variërend van 'geen tijd' tot angst voor herhaling. "Hartproblemen bouwen zich langzaam op. Mensen voelen zich dan al een tijd minder fit", zegt Kraal. "Wie dan een dotteringreep heeft ondergaan, voelt zich direct een stuk beter en denkt: 'het gevaar is geweken'. Maar revalidatie redt levens."

Kraal volgde 90 MMC-patiënten. De helft revalideerde 12 weken in het ziekenhuis, de andere helft deed dat thuis. De tweede groep kreeg hartslagmeters mee en had eenmaal per week telefonisch contact met een fysiotherapeut. De groepen werden verdeeld door loten.

Eigen omgeving
Het idee is dat mensen die in hun eigen omgeving aan hun conditie werken, dat prettiger vinden en dus meer gemotiveerd zijn. Dat bleek inderdaad het geval. Kraal: "Je hoort van patiënten die in het ziekenhuis revalideren dat ze maar tussen de muren zitten. Terwijl de groep die thuis bleef ging joggen of fietsen in de buitenlucht."

  1. Eerste operatie met robot van Eindhovense Microsure geslaagd

    Eerste operatie met robot van Eindhovense Microsure geslaagd

    EINDHOVEN - Plastische chirurgen van het Maastrichtse universitaire ziekenhuis hebben een eerste geslaagde operatie uitgevoerd met een operatierobot van Microsure. De artsen hechtten met de robotarmen met de operatierobot bloedvaatjes van circa een halve millimeter in de arm van een patiënt. De operatie was een maand geleden en vorige week werd tijdens een specialistisch congres in Barcelona bekendgemaakt dat deze was geslaagd.