Volledig scherm
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. © Menno Boon

Internationale prijs voor Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voor studie naar buikvlieskanker

EINDHOVEN - Een team van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven heeft ​zondag tijdens een internationaal medisch congres in het Amerikaanse Washington DC een belangrijke prijs gekregen voor onderzoek naar de aanpak van buikvlieskanker. Het team van het Catharina Kanker Instituut onder leiding van oncologisch chirurg dr. Ignace de Hingh, ontving een ‘special award’.

Het Eindhovense team mocht als beloning de resultaten van het onderzoek tijdens het congres toelichten tijdens een speciale sessie. Ook werd het onderzoek uitgeroepen tot ‘Top Abstract 2016’.

Samenwerking
Het onderzoek richt zich op de verschillende factoren die van invloed zijn op de overleving van patiënten met buikvlieskanker. Dankzij nauwe samenwerking met de Nederlandse Kanker Registratie van het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL), onder meer gevestigd in Eindhoven, is dit één van de grootste onderzoeken onder patiënten met buikvlieskanker. Het gaat in totaal om ruim 16 duizend Nederlandse patiënten met deze ziekte.

Met de resultaten van dit onderzoek kunnen patiënten met buikvlieskanker beter worden voorgelicht. Ook kunnen de resultaten van behandelingen beter worden geëvalueerd.

HIPEC
Buikvlieskanker wordt veroorzaakt door uitzaaiingen op het buikvlies die ontstaan uit tumoren in de buik. Tot enkele jaren geleden waren patiënten met deze vorm van kanker niet te genezen. Dankzij de HIPEC-behandeling kan een deel van deze patiënten toch behandeld worden. Daarbij wordt de opengelegde buikholte gespoeld met verwarmde chemovloeistof. De gemiddelde overlevingsduur na een HIPEC-behandeling steeg van 6 naar 36 maanden. Jaarlijks ondergaan 75 patiënten met buikvlieskanker in het CZE een HIPEC-behandeling.

  1. Eerste operatie met robot van Eindhovense Microsure geslaagd

    Eerste operatie met robot van Eindhovense Microsure geslaagd

    EINDHOVEN - Plastische chirurgen van het Maastrichtse universitaire ziekenhuis hebben een eerste geslaagde operatie uitgevoerd met een operatierobot van Microsure. De artsen hechtten met de robotarmen met de operatierobot bloedvaatjes van circa een halve millimeter in de arm van een patiënt. De operatie was een maand geleden en vorige week werd tijdens een specialistisch congres in Barcelona bekendgemaakt dat deze was geslaagd.