Volledig scherm
© RGB Stock

Langer wachten op uitslag kankertest

EINDHOVEN - Vrouwen die recent zijn opgeroepen voor een test op baarmoederhalskanker, moeten nu veel langer wachten op een uitslag. Waar voorheen de uitslag binnen een week bekend was, kan het nu vele weken duren.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstutuut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM), dat verantwoordelijk is voor de verwerking van de uitstrijkjes. De reden is invoering van een nieuwe werkwijze voor de verwerking en controle van de uitstrijkjes.

Vanaf 1 januari gebeurt de eerste controle automatisch. Alleen als er een vermoeden is van een negatieve uitslag gaat een laborant handmatig testen. Dat maakt de verwerking doelmatiger. Nu worden alle uitstrijkjes nog handmatig onderzocht. Maar dit betekent wel dat er straks veel minder laboranten nodig zijn.

Het RIVM besteedt de verwerking uit aan veertig laboratoria door heel Nederland. Omdat veel lab's nu al inkrimpen en laboranten ontslaan, is er nu een tekort aan 'handjes' ontstaan. Dat probleem speelt vooral in de kleinere laboratoria.

Het RIVM streeft naar een verwerkingstijd van maximaal vijftien werkdagen, maar sluit niet uit dat het in sommige gevallen toch langer kan duren. Er worden dit jaar geen nieuwe uitnodigingen voor onderzoeken verstuurd.

  1. Eerste operatie met robot van Eindhovense Microsure geslaagd

    Eerste operatie met robot van Eindhovense Microsure geslaagd

    EINDHOVEN - Plastische chirurgen van het Maastrichtse universitaire ziekenhuis hebben een eerste geslaagde operatie uitgevoerd met een operatierobot van Microsure. De artsen hechtten met de robotarmen met de operatierobot bloedvaatjes van circa een halve millimeter in de arm van een patiënt. De operatie was een maand geleden en vorige week werd tijdens een specialistisch congres in Barcelona bekendgemaakt dat deze was geslaagd.