Erik Matser. Foto Jurriaan Balke
Volledig scherm
Erik Matser. Foto Jurriaan Balke

Matser: bescherming voor die ene tik cruciaal

HELMOND (ANP) – In de internationale sportwereld loopt het skiën voorop waar het gaat om preventieve maatregelen voor hersenletsel.

Dat zegt Erik Matser, neuropsycholoog in Helmond. "Men is in deze discipline door dodelijke ongevallen letterlijk met de neus op de feiten gedrukt. Daarop is op de juiste wijze actie ondernomen. Men heeft zichzelf gecorrigeerd."

Zelf was Matser betrokken bij onderzoek naar hersentrauma's bij toerskiërs in Sankt Moritz. "Kijk naar foto's van een paar jaar geleden. Daar zie je kinderen vaak met helm naar beneden komen, maar hun ouders hebben de helm niet op. Gelukkig is iedereen gaan inzien dat dit zeer gevaarlijk is. Nu draagt bijna iedereen op de piste een helm."

Onderzoek
Matser verrichtte ook onderzoek naar hersenletsel bij onder meer boksen, voetbal en de professionele Amerikaanse sporten. Hij adviseerde internationale sportfederaties en regeringscommissies. "Tussen deze sporten en ski is een groot verschil", zegt hij. "Elders is vaak sprake van een optelsom van letsel, zeg maar klap op klap. Bij skiën is het altijd maar één harde dreun. Die kan desondanks wel heel hard aankomen. Voor die ene tik is bescherming nodig."

Preventie
Binnen de skisport is er wel een duidelijk onderscheid te maken tussen de breedte en de topsport. Matser: "In de recreatieve sfeer zijn botsingen de voornaamste oorzaak van hersenletsel. De mensen knallen gewoon tegen elkaar op en lopen daarbij een hersenschudding op. Het komt vaak voort uit onbeholpenheid. Ga kijken op de piste en je ziet het. Het gaat even goed en dan pats-boem, is het raak. Dat heeft schade aan gewrichten, nek en hersenen tot gevolg. Vaak is dat heel ernstig. Een helm is echt cruciaal."

In de top is het anders. "Daar heeft het uiteraard met pure snelheid te maken. Er is veel aan gedaan om zware blessures te voorkomen. Elke topatleet draagt een helm, de piste is afgezet. De afdalingen zijn echt veiliger geworden. Ik vind dat de preventie in deze sport echt in orde is." De kennis is er ook, zegt Matser. "Artsen bij de skiwedstrijden beschikken over zeer veel kennis met betrekking tot hersentrauma's. Dat betekent dat er bij een ongeluk onmiddellijk de juiste maatregelen worden genomen. Dat kan met betrekking tot het herstel doorslaggevend zijn."

Lawines
Bij lawines spelen andere factoren een rol. Bijvoorbeeld een gebrek aan toevoer van zuurstof naar de hersenen. "Dat is een andere dynamiek", aldus Matser. Over het specifieke ongeval van prins Friso kan hij niets zeggen. "Ik weet daar gewoon niets van."