Minister Edith Schippers
Volledig scherm
Minister Edith Schippers © ANP

Minister geeft IKZ meer tijd

DEN HAAG - De werknemers van het Integraal Kankercentrum Eindhoven (IKZ) zijn blij met toezeggingen die minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) woensdag deed rond de voorgenomen fusie met het IKNL. De minister is bereid om de subsidie van het IKZ in 2013 voorlopig voort te zetten.

In januari wil zij een gesprek beleggen met alle betrokkenen om de route naar een fusie tussen beide instuten door te spreken.

Het eindresultaat, één organisatie voor registratie van kankergevallen en wetenschappelijk onderzoek, staat voor haar vast. Schippers is voor die fusie, omdat kankerbestrijding in haar ogen een landelijke zaak is die 'over regionale grenzen heen gaat'.

Schippers maakte tijdens een debat met de Tweede Kamer duidelijk dat zij grote waardering heeft voor het werk dat het IKZ doet. Ook na een fusie moet de daar vergaarde kennis rond bestrijding van kanker en palliatieve zorg toegankelijk blijven, vindt zij.

Alle fracties, met uitzondering van de SP, toonden zich tevreden met de toezeggingen van de minister. Dat geldt ook voor het personeel van het IKZ, zegt woordvoerster ir. Koby van der Knaap. Zij is blij met de toezegging van de minister dat de vergaarde kennis intact blijft. Ook de erkenning van het goede werk dat in Eindhoven gebeurt heeft het personeel goed gedaan, zegt zij.

Bij het debat was ook een vertegenwoordiging van het IKNL aanwezig. Astrid Scholl, secretaris van de Raad van Bestuur, erkende dat het IKNL, in 2010 ontstaan na de fusie van zeven regionale instellingen, heeft geleid tot een periode van bureaucratie. Nu zou de instelling goed functioneren, meent Scholl.