Volledig scherm
© RGB Stock

Overleg en samenwerking huisarts en apotheker verbeteren

EINDHOVEN/HELMOND - Ooit, nog niet eens zo lang geleden, hielden veel huisartsen er ook een apotheek op na, zeker op het platteland. De communicatie tussen arts en apotheker was dus zonder meer uitstekend. Nu is dat een heel ander verhaal. Huisartsen en apothekers zijn langzaam uiteen gedreven. Ondertussen is de maatschappelijke onrust over medicijnverstrekking toegenomen, vooral als gevolg van politieke beslissingen.

Zaken als keuzevrijheid, vergoeding, beschikbaarheid van medicijnen en vooral de vaste uitgavekosten leiden aan de balie van menig apotheek tot soms heftige discussies. Ook is de medicijnvoorziening complexer geworden.

Zorggroepen
Tijd om in te grijpen, vinden de Zuidoost-Brabantse zorggroepen van huisartsen (PoZoB) en apothekers (CaZo). Beide organisaties hebben de handen ineen geslagen met het project 'PerfectSamen'. Doel is de communicatie en samenwerking tussen huisartsen en apothekers te verbeteren. Vooral om zo de zorg voor de patiënten soepeler te laten verlopen.

Kartrekker voor CaZo is Marjo Toemen, apotheker in de Eindhovense wijk Woensel-Zuid. Bij PoZoB is de Valkenswaardse huisarts Ad de Boer voorman. "Wij gaan niet opleggen hoe artsen en apothekers dit moeten doen", zegt De Boer. "Dat moeten ze zelf ontdekken "Maar we willen wel van de beste voorbeelden leren."

Overleg
Zelf heeft hij bijvoorbeeld een nieuw overleg in het leven geroepen met de apothekers waar hij zaken mee doet. "Om de zes weken gaan we een halfuurtje met elkaar om de tafel." Kartrekker Toemen heeft hetzelfde gedaan met de huisarts-praktijken waarmee zij in haar werk veel te maken heeft.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement