Volledig scherm
Het Sint-Anna ziekenhuis. © Ronald Otter

St. Anna ziekenhuis Geldrop zet rem op Achmea-klanten vanwege ruzie over geld

GELDROP - Mensen die hun zorgverzekering hebben afgesloten bij Zilveren Kruis Achmea moeten sinds deze week in het St. Anna ziekenhuis Geldrop extra lang wachten op een eerste behandeling.

De oorzaak is een hoog opgelopen geschil tussen ziekenhuis en verzekeraar over het afgesproken budget voor dit jaar. Bestaande Achmea-klanten kunnen hun behandeling gewoon volgens schema voortzetten. Maar nieuwe patiënten die in Geldrop geholpen willen worden, moeten zes weken extra wachten, bovenop de geldende wachttijd. De maatregel geldt tot eind dit jaar.

Het St. Anna zegt de genomen maatregel tegen Achmea-verzekerden 'te betreuren'. Een woordvoerster benadrukt dat het uitsluitend gaat om een eerste afspraak voor aandoeningen waar behandeling kan wachten. Spoedeisende hulp verleent het St. Anna ook voor Achmea-klanten wel onmiddellijk.

Geld
Het Geldropse ziekenhuis stelt dat in de loop van dit jaar meer patiënten met een Achmea-polis zijn geholpen dan vooraf was ingeschat. Tijdens meerdere gesprekken zou Achmea niet bereid zijn geweest om met extra geld over de brug te komen.

Maar verzekeraar Achmea heeft een heel andere verklaring. Het St. Anna is volgens de verzekeraar uit Apeldoorn 'twee tot drie keer zo duur' bij behandelingen voor de specialismen orthopedie en oogheelkunde dan vergelijkbare ziekenhuizen. Voor deze twee specialismen zit het St. Anna met de kostprijzen 'in de nationale top', zegt een woordvoerster. "Het is óf de tarieven omlaag, óf minder behandelingen."