Volledig scherm
© Thinkstock

Verdriet, nachtmerries en veel pijn na borstvergroting

EINDHOVEN - De borstprotheses die de omstreden 'cosmetisch chirurg' Rik Vercoutere vorig jaar bij haar plaatste, zijn weliswaar verwijderd. Maar Kristel Verbakel uit Eindhoven kampt nog wel met veel verdriet, nachtmerries en pijn in haar borsten en armen. "Beschadigd botvlies zorgt voor die pijn. Dat kan nog wel een jaar duren. Ik ben zó blij dat dit nu eindelijk onder de aandacht komt, de praktijken van dit soort mensen moeten stoppen."


Verbakel (37) doelt op dr. Vercoutere van de Silhouet-privéklinieken in Weert en Breda. Deze klinieken werden deze week op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gesloten, omdat allerlei misstanden zijn vastgesteld. Verbakel is een van de slachtoffers. "Ik voel mij van binnen aangerand. Ik heb mijn lichaam in vertrouwen in handen gegeven van een arts, maar dat vertrouwen is zo beschadigd en beschaamd."

Al een jaar of tien had ze rondgelopen met de wens haar borsten te laten vergroten. Om onverklaarbare redenen waren haar borsten (A-cup) elk jaar in januari groter en in die maand voelde ze zich altijd veel beter.

Toen ze genoeg geld had gespaard (2500 euro) ging ze op zoek naar een plastisch chirurg. Ze kwam terecht bij Silhouet in Weert, gevestigd in een prachtig monumentaal pand. Tegenover de pr-dame uitte Verbakel haar twijfels over de medische achtergrond van Vercoutere, een hartlongchirurg. "Maar ze had zulke mooie praatjes. Dat hij 4 à 500 borstvergrotingen per jaar verrichtte. Op internet had ik ook geen negatieve ervaringen over hem gelezen."

Op 10 juni 2008 ging ze onder het mes. Afgesproken was dat ze per borst een implantaat van cohesieve siliconen van 280 cc zou krijgen. Dan zou ze van cupmaat A75 naar 'een flinke B' gaan. Toen ze na de operatie bijkwam, werd haar verteld dat ze implantaten van 330 cc had gekregen. Ze had pijn maar keek thuis ook met trots in de spiegel.

Ze kocht nieuwe lingerie en strakke jurkjes. Al viel het wel op dat haar borsten wel heel erg aan de zijkant hingen. En als ze ging liggen, bleven de tepels op een merkwaardige plaats. "Als ik lag, was ik net zo plat als daarvoor."

De stekende, branderige pijnen gingen niet weg. "Alsof er glasscherven op mijn borstbeen zaten geplakt."

De fysiotherapeut wees haar erop dat het niet normaal was dat ze na twee maanden nog steeds blauwe plekken had. Ze raadpleegde twee plastisch chirurgen: dr. Wilmink van het MMC-ziekenhuis in Eindhoven en dr. Fresow van het Elkerliek in Helmond. Die bevestigden elkaars bevindingen. De 'pockets' waarin de protheses waren geplaatst, waren veel te ruim: het scheelde links vijf en rechts zes centimeter. Daardoor kon littekenweefsel niet herstellen. Ook het botvlies was beschadigd.

In die periode weigerde de Silhouet-kliniek haar dossier af te geven. Ze had ondertussen haar ervaringen op borstenforum.nl gepubliceerd. Met een aangetekende brief werd haar door de kliniek gedreigd met juridische stappen als ze haar teksten niet van internet zou halen. Bij een bezoek aan Weert werd ze door Vercoutere geïntimideerd. "Door al die dreigementen snap ik waarom ik eerder op internet niets had gelezen over slechte ervaringen met Vercoutere."

Eind oktober haalde Fresow de protheses eruit. Normaal functioneren doet ze vanwege de pijn nog lang niet. Ze heeft een letselschadespecialist in de arm genomen. Die onderzoek momenteel de mogelijkheid tot juridische stappen en een schadeclaim tegen Silhouet. Tegen plastische chirurgie heeft Verbakel nog altijd niets. Ze sluit zelfs niet helemaal uit dat ze zich ooit door een erkende specialist aan de gewenste borstomvang laat helpen.

" Dit is een kwestie van: schoenmaker, blijf bij je leest. Als mijn auto stuk is, breng ik hem ook niet naar de fietsenmaker. Die man is niet bekwaam genoeg. Ik hoop dat de politiek in Den Haag wakker wordt. Er moet beter toezicht komen op dit wereldje."